G4Media.ro

La Constanța au votat mai mulți arestați preventiv decât studenți / În…

La Constanța au votat mai mulți arestați preventiv decât studenți / În secțiile de votare se moare de plictiseală

Studenții arondați secțiilor de votare din Campusul Universității ”Ovidius” nu se înghesuie la referendumul privind redefinirea familiei drept căsătoria dintre un bărbat și o femeie. La ora 15:00 doar 16 studenți din cei aproximativ 1.300 cazați în cămine votaseră în cele 3 secții amenajate în sediile universității de stat (1,2%).

În schimb, cei care s-au grăbit să voteze sunt arestații preventiv din sediul Inspectoratului de Poliție Județean Constanța. Până la ora 15:00, 30 din cei 50 de deținuți aflați în arest solicitaseră urna mobilă pentru a vota (60%). Interesați de vot au fost și deținuții penitenciarului Poarta Albă care au votat în proporție de 48% (460 din 960).

După prânz, ne-am oprit la Liceul ”Energetic” din Constanța, unde sunt arondați locuitorii unor cartiere cu o populație majoritară de vârstă mijlocie și cu venituri peste medie (Faleză Nord, Delfinariu). Secțiile de vot erau goale, iar membrii comisiilor făceau cu rândul ca să fumeze o țigară sau să se plimbe pe holuri. Unii împărțeau pufuleți și covrigi, alții băgau fise în tonomatele de cafea sau sprijineau pereții liceului. Erau bucuroși când le-a călcat cineva pragul, chiar dacă de la presă. Unii foarte joviali, alții crispați. Mai toți ne-au întrebat ”ce mai știm despre vot” și ”cum e în alte secții”.

-Tot așa e și la alții?

-Tot așa.

-Off…

-Vă plictisiți?

-Păi, nu vedeți? Stăm aici să păzim urnele.

-Poate vin mâine mai mulți.

-Dar nu cred. Cine voia să voteze, venea de azi.

-Păi, îi mobilizează mâine că nu prea le iese cvorumul.

-Așa e. Dar pentru ce? Și câți bani cheltuiți. Ce le-a trebuit?

-Familie tradițională.

(Râde): – Hai, lăsați domnișoară, de parcă nu așa e familia și acum.

La auzul dialogului, din alte săli de clase mai ies și alți membri ai altor comisii. Punem de-o șezătoare și timp de 40 de minute, cât stăm pe holul liceului, nu vine nicio persoană să voteze. Plictiseala e copleșitoare așa că plecăm spre altă secție. Ne zâmbim reciproc, ridicăm din umeri în semn că ne pare rău pentru ei, ne roagă să le aducem câteva ziare să citească și ne luăm la revedere.

În toate celelalte secții a fost la fel. Se trezeau din amorțeală când treceam pragurile claselor, ne întrebau cum e în alte locuri, cei mai tineri stăteau cu ochii prinși în telefoane, iar cei trecuți de vârsta a doua ne rugau ”să le aducem ziare ca să-și mai omoare timpul”.

Unii președinți de secții au fost zeloși și s-au uitat îndelung pe toate hârtiile pe care trebuia să le avem la noi pentru a fi reporteri acreditați la referendum, însă în niciuna dintre cele 28 de secții în care am fost până la ora 17:00 nu am întâmpinat probleme în obținerea informațiilor și ne-a fost permis să facem fotografii. Cu 3,67% prezență la urne până la ora 16:00, Constanța se situează sub media națională de 3,78%.

Citește și: REPORTAJ Asistații social din cartierul constănțean “Henri Coandă” cred că dacă merg la vot se vor legaliza adopțiile în cuplurile gay: “Eu nu vreau bărbat cu bărbat și să ia copiii”

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. „Se moare de plictiseala”

    Fraaaate, de unde scoateti titlurile astea!?

  2. Normal ca infractorii decid viitorul tarii. Nu se intampla doar in Parlament, Senat si Guvern ci chiar si la vot…

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.