G4Media.ro

Kremlinul exclude orice înăsprire a legislației privind violența domestică, în ciuda condamnării…

Sursa foto: Pixabay

Kremlinul exclude orice înăsprire a legislației privind violența domestică, în ciuda condamnării Rusiei de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului

Kremlinul a exclus joi orice înăsprire a legislaţiei ruse privind violenţa domestică, în pofida condamnării Rusiei de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) şi a apelului acesteia la o reformă de amploare, transmite AFP, citată de Agerpres.

„Considerăm că legislaţia în vigoare creează toate instrumentele necesare pentru a lupta împotriva acestui flagel, forţele de ordine depun eforturile necesare”, a spus Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Marţi, CEDO a afirmat că Moscova trebuie să-şi modifice „foarte urgent” cadrul juridic, care nu conţine „nicio definiţie” a „violenţelor domestice”, într-o decizie în favoarea a patru femei victime ale violenţei foştilor parteneri.

În 2017, Rusia a relaxat prevederile legale privind actele de violenţă care se desfăşoară în familie, cu excepţia cazurilor cele mai grave. Această decizie a fost iniţiativă de curentele conservatoare, foarte influente în cercurile puterii, îndeosebi puternica Biserică ortodoxă rusă. Potrivit acesteia din urmă, intervenţia justiţiei în familii duce la distrugerea acestora, fiind „incompatibilă cu valorile spirituale şi morale tradiţionale ale Rusiei”.

În absenţa statisticilor oficiale, asociaţiile specializate estimează la peste 16 milioane numărul femeilor ruse victime ale violenţelor domestice, iar în fiecare an au loc cazuri sordide de astfel de acte care fac vâlvă în presă şi relansează dezbaterea.

Decizia de marţi a CEDO a dispus şi acordarea de despăgubiri unora dintre victime, în special Margaritei Graceva, căreia soţul ei i-a tăiat mâinile.

Reacţia de joi a Kremlinului pare să contravină şi unei decizii a Curţii Constituţionale ruse din aprilie care a calificat drept neconstituţional faptul că legislaţia rusă nu acordă o protecţie adecvată victimelor şi nu-i pedepseşte mai sever pe recidivişti.

Sursa foto: Pixabay

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Oricine mai cumpara marfa ruseasca sau servicii oferite de firme rusesti de fapt ajuta la programul de inarmare al rusie si apoi cine stie, armela vor fi folosite asupra nepotilor lor !!! Boicotati afacerile agresorilor din Romania si din TOATA lumea !!!!!!

  2. Acum depinde si pentru ce i-a aplicat pedeapsa asta, trebuie sa fi fost proportionala cu fapta.