
Kremlinul confiscă masiv companii private pentru a salva bugetul federal
Confiscările de bunuri sunt în creștere în Rusia, întunecând și mai mult perspectivele economiei în încetinire a țării, chiar dacă acestea contribuie la umplerea cuferelor statului din ce în ce mai epuizate, scrie Bloomberg.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Valoarea totală a bunurilor confiscate începând din 2022 a ajuns la 3.900 de miliarde de ruble (49,5 miliarde de dolari), conform estimărilor avocaților de la firma Nektorov, Saveliev & Partners din Moscova, specializată în dreptul societăților comerciale și care a urmărit îndeaproape aceste cazuri. În ultimele 12 luni, valoarea totală a activelor confiscate s-a triplat.
În timp ce 1,5 trilioane de ruble din activele vizate aparțineau unor întreprinderi de importanță strategică asupra cărora Kremlinul încearcă să își întărească influența, restul provine dintr-o gamă largă de industrii și este adesea vândut noilor proprietari, statul culegând veniturile. În total, avocații firmei au numărat 102 astfel de cazuri.
Tendința de creștere a confiscărilor de bunuri poate contribui la consolidarea finanțelor publice, consolidând totodată controlul statului. Dar slăbește rezistența economiei și golește sectorul privat, care a ajutat Rusia să reziste sancțiunilor și șocurilor de război după invazia Ucrainei din 2022.
Potrivit avocaților firmei, autoritățile au invocat o serie de justificări pentru aceste confiscări, de la probleme legate de modul în care întreprinderile au fost privatizate anterior și acuzații de corupție până la presupusul extremism și apărarea interesului public.
„Kremlinul rezolvă două probleme în același timp”, a declarat Andrei Yakovlev, economist și asociat la Centrul Davis al Universității Harvard. Confiscarea proprietăților care sunt ulterior revândute creează un nou flux de venituri pentru buget și „remodelează elita de afaceri astfel încât soarta acesteia să fie legată de supraviețuirea regimului”.
Bugetul federal a încasat 132 de miliarde de ruble din vânzarea proprietăților anul trecut, depășind cu mult obiectivul de 1 miliard de ruble. O mare parte din această sumă a provenit din bunuri confiscate de Procuratura Generală, inclusiv de la reprezentanța auto Rolf și de la firme din sectoarele chimic și agricol.
Ministrul de finanțe Anton Siluanov a declarat în martie că dorește să mențină acest ritm în 2025.
Cu toate acestea, înlocuirea proprietarilor din sectorul privat care dețin zeci de ani de experiență „cu cei care își datorează succesul statului va reduce inevitabil eficiența economică globală”, a declarat Iakovlev.
Liderii de afaceri au tras un semnal de alarmă, inclusiv prin exprimarea preocupărilor cu privire la ceea ce ei consideră a fi un val de naționalizări în cadrul mai multor întâlniri cu președintele rus Vladimir Putin. Un grup de lobby al celor mai importante firme și directori din țară a redactat propriile amendamente la legislația menită să protejeze drepturile proprietarilor de afaceri împotriva naționalizării, a scris ziarul RBC în ianuarie.
Au intervenit și unii politicieni. Andrei Makarov, membru al Dumei de Stat, a avertizat luna trecută, în cadrul unei reuniuni a unor importanți oameni de afaceri și oficiali guvernamentali, că fără protecția drepturilor de proprietate nu este posibilă o creștere durabilă decât prin cheltuieli de stat ample, iar cuferele bugetare nu vor rezista la nesfârșit.
„O opțiune convenabilă”
Finanțele Rusiei s-au deteriorat, rezervele sale disponibile s-au diminuat, iar condițiile economice s-au înrăutățit.
Prețurile scăzute ale petrolului și o rublă mai puternică amenință să epuizeze rezervele lichide rămase în Fondul de bunăstare națională până la sfârșitul anului, potrivit lui Iakovlev. „Acest lucru ridică problema modului de finanțare a producției militare și a armatei – iar vânzarea activelor confiscate către oameni de afaceri conectați la regim devine o opțiune convenabilă”, a spus el.
Chiar și atunci când sunt vândute cu discount, aceste afaceri pot aduce sute de miliarde de ruble.
Țintele confiscărilor au inclus firme deținute de cetățeni străini – chiar și de cei care dețin pașapoarte rusești – precum și orice active privatizate în trecut prin intermediul autorităților regionale sau legate de funcționari publici.
Legăturile de proprietate cu persoane care susțin Ucraina pot, de asemenea, să atragă atenția. În iunie, un tribunal din Moscova a ordonat naționalizarea dezvoltatorului rus din spatele jocului World of Tanks, după ce cofondatorii acestuia au fost desemnați drept extremiști din cauza strângerii de fonduri pentru Ucraina de către unul dintre foștii parteneri.
Luna aceasta, Procuratura Generală a luat măsuri pentru a confisca Yuzhuralzoloto, un mină de aur deținută de familia și asociații apropiați ai miliardarului local Konstantin Strukov, susținând că acesta a controlat ilegal afacerea în timp ce deținea o funcție publică.
După această logică, cel puțin jumătate dintre toți antreprenorii regionali s-ar putea trezi în această situație, a declarat economistul Iakovlev. Deținerea unui loc în legislativele locale a fost odată o modalitate obișnuită pentru proprietarii de afaceri de a se proteja, a adăugat el.
Cu toate acestea, în iunie, Putin a respins îngrijorările cu privire la o tendință în creștere a naționalizărilor și a apărat o naționalizare recentă, cea a aeroportului Domodedovo din Moscova, ca fiind un caz individual cu propriile sale probleme de lungă durată.
Compresorul
În cele mai multe cazuri, apărarea juridică nu duce nicăieri. „Instanțele schimbă decisiv balanța în favoarea reclamatului, resping moțiunile și resping probele”, a declarat Vladislava Didenko, avocat la Nektorov, Saveliev & Partners.
Instanțele ignoră în mod obișnuit protecțiile cheie, cum ar fi termenele de prescripție și achiziția de bună-credință, a declarat Igor Slabih, avocat și director general la Fundația Building Democracy.
Lev Kantor, un om de afaceri regional din domeniul construcțiilor, a cărui companie a lucrat pentru contracte cu statul, se numără printre cei care au fost prinși în schemă.
„Înainte de război, încă mai puteai riposta”, a declarat Kantor. „Acum este ca un compresor. Statul stoarce până la ultima picătură.” Temându-se de urmărirea penală în legătură cu pretențiile fiscale pe care le consideră nefondate, Kantor a fugit din țară.
„În Rusia de astăzi, antreprenorul de ieri este deja în afara legii”, a spus el.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.