G4Media.ro

Kovesi a câștigat definitiv, la Înalta Curte, unul dintre procesele cu Inspecția…

Kovesi a câștigat definitiv, la Înalta Curte, unul dintre procesele cu Inspecția Judiciară / Era acuzată că și-a pus consilierul judecător, Dana Tiţian, să facă verificări la două servicii teritoriale

Laura Codruța Kovesi a câștigat luni unul dintre procesele pe care i le-a intentat Inspecția Judiciară, pe cel referitor la faptul că fostei șefe a DNA i s-a reproșat că nu ar fi avut voie să-și trimită consilierul judecător, Dana Tițian, în control la unități teritoriale ale Direcției Anticorupție.

Cazul a fost judecat de Completul de 5 judecători C2 Civil format din judecătorii Corina Alina Corbu, George Bogdan Florescu, Rodica Zaharia, Maria Hrudei şi Eugenia Puşcaşiu. Săptămâna trecută, acest complet a admis contestaţia Inspecţiei judiciare şi l-a sancţionat disciplinar cu avertisment pe adjunctul şefului DNA, Marius Iacob. Ca urmare a deciziei, Marius Iacob şi-a dat, a doua zi, demisia din funcţia de conducere de la DNA

Doi magistraţi din complet, Corina Alina Corbu şi Maria Hrudei, au făcut opinie separată, în sensul admiterii acţiunii disciplinare şi sancţionării lui Kovesi cu avertisment.

Corina Alina Corbu este preşedintele Secţiei de contencios administrativ şi fiscal din cadrul Instanţei supreme. Ea a fost trimisă în judecată de DNA în anul 2014 pentru complicitate la favorizarea făptuitorului, fiind achitată definitiv în mai 2018.

Iniţial, în iunie 2018, Secţia pentru procurori a CSM a decis că Laura Codruţa Kovesi nu a săvârşit o abatere disciplinară în acest caz, însă Inspecţia Judiciară a făcut recurs, respins luni de Instanţa supremă.

Inspecţia Judiciară susţine că Kovesi a emis un ordin, în anul 2017, prin care consiliera sa, judecătoarea Dana Tiţian, a fost desemnată să facă parte dintr-o comisie de control la structurile teritoriale ale DNA din Iaşi şi Suceava.

În opinia Inspecţiei Judiciare, Kovesi nu avea voie să desemneze un judecător să controleze activitatea unor procurori.

Inspecţia Judiciară mai are o acţiune deschisă împotriva lui Kovesi la Instanţa supremă, în legătură cu neprezentarea la audierile organizate de Comisia parlamentară de anchetă pe tema alegerilor prezidenţiale din 2009, acţiune care a rămas în pronunţare.

În timpul procesului desfăşurat pe 18 martie, Kovesi a declarat că nu este un om perfect, însă nu a încălcat niciodată legea.

„Nu am comis nicio abatere disciplinară. Am fost timp de şase ani procuror general al României şi am emis zeci de ordine, unele în vigoare şi acum. Cu privire la abaterile disciplinare care mi se impută, acuzaţia este extrem de neclară. Nu o să găsiţi în ordinul respectiv faptul că eu am dispus un control asupra procurorilor. Acel tip de control era prevăzut în regulamentul de ordine interioară. Ar trebui să fim deranjaţi că vine un judecător şi ajută un procuror să îşi facă ordine în activitate? Avem procurori detaşaţi la Ministerul Justiţiei şi nu am auzit că a fost deranjat cineva de controale. Am fost cercetată de Inspecţia Judiciară că am dispus un control şi în alte lucrări am fost cercetată că nu am efectuat controale. Care ar trebui să fie conduita unui manager? Nu am dispus un control pentru a afecta imaginea procurorilor, aşa cum susţine Inspecţia Judiciară, pentru că acel control era confidenţial. Eu nu sunt un om perfect, dar niciodată nu am încălcat legea. Cum a cuantificat Inspecţia Judiciară rezultatul acelui control? A făcut măsurători că încrederea în justiţie şi procurori a scăzut? Sunt procuror de 24 ani şi nu am încălcat legea niciodată. Din octombrie 2018, am fost cercetată disciplinar în 4 dosare, am 40 de verificări disciplinare deschise şi peste 20 de dosare penale. Este ciudat cum am reuşit să le fac pe toate în ultimul an”, declara Laura Kovesi pe 18 martie.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

9 comentarii

  1. Inca o lovitura DEVASTATOARE pentru sobolanii pesedisti si Hazneaua 3

  2. ce credeti ? trimite partidul „gestapoul” peste judecatorii care au dat aceasta sentinta ?

  3. Tardiv si fara importanta…proprietarul caselor din Sibiu, domnul Iohannis, nu-si mai retrage semnatura destituirii.

  4. Mă întreb dacă madam flocea are suficient spațiu pe răboj să-și noteze insuccesele.

  5. Scuzati expresia dar a inceput „sa le-o traga in bot”!

  6. Cam nasol, scor 3 la 2!!!!!De urmărit ce se va întâmpla cu Corina Alina Corbu şi Maria Hrudei !!!!!FMM de borfași, sunteți o pata pe obrazul justiției, sper sa primiți și voi și SS AdinaFlocea ce meritați și cat mai curând!

  7. dosarele impotriva lui Kovesi au fost inventate si initiate la dorinta cuiva, pina la urma trebue sa se va demonstreze si vinovatii sa fie trasi la raspundere.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.