G4Media.ro

Klaus Iohannis: Summitul NATO, unul al deciziilor vizionare. Deciziile de astăzi răspund…

Sursa foto; Administrația Prezidențială

Klaus Iohannis: Summitul NATO, unul al deciziilor vizionare. Deciziile de astăzi răspund intereselor de securitate ale României

Președintele Klaus Iohannis a declarat luni că summitul NATO a fost unul „al deciziilor vizionare”, unde s-au stabilit „direcțiile majore de acțiune”, și că decizii răspund intereselor de securitate ale României.

Președintele a spus că România și-a atins obiectivele majore fixate pentru acest summit.

Printre subiectele de interes pentru obiectivele de securitate ale României, președintele Iohannis a enumerat consolidarea posturii NATO de descurajare și apărare, condamnarea comportamentului agresiv al Rusiei și susținerea parteneriatului cu UE, despre care a spus că este unul foarte important și trebuie să fie tot mai solid.

„Prin deciziile luate, securitatea României și a cetățenilor săi este mai bine asigurată”, a spus Klaus Iohannis.

Declarațiile de presă ale președintelui Klaus Iohannis:

„Am participat astăzi la un nou Summit NATO cu valențe simbolice, strategice și politice majore pentru viitorul Alianței. Acest Summit a reconfirmat importanța și relevanța Alianței într-un mediu de securitate marcat de amenințări multiple și tot mai complexe și impredictibile. A marcat, de asemenea, o etapă nouă, întărită, a relației transatlantice, o reafirmare a valorilor comune care ne unesc.

Alături de Președintele Biden și de ceilalți lideri aliați, am reafirmat unitatea, solidaritatea și coeziunea Alianței, caracterul fundamental al acesteia pentru apărarea colectivă și pentru securitatea euroatlantică, precum și angajamentul comun pentru promovarea unei ordini internaționale bazate pe reguli.

Summitul de astăzi a fost unul al deciziilor vizionare. Pornind de la procesul de reflecție strategică NATO 2030, lansat la Londra în 2019, am stabilit astăzi direcțiile majore de acțiune pentru următorul deceniu, inclusiv prin elaborarea unui Nou Concept Strategic, decizie pe care am susținut-o ferm.

Deciziile de continuare a consolidării posturii sale militare de descurajare și apărare, întărirea profilului politic, sporirea angajamentului în raport cu partenerii, creșterea rezilienței și menținerea avansului tehnologic au reconfirmat sprijinul pentru o Alianță mai puternică, adaptată, activă și relevantă la nivel global, pregătită să-și apere cetățenii și teritoriul.

Subliniez că deciziile de astăzi răspund intereselor de securitate ale României, iar prin rezultatele obținute ne-am atins obiectivele majore fixate pentru acest Summit.

Atingerea acestor obiective este datorată și interacțiunilor și coordonării României cu ceilalți aliați, precum și valorificării formatelor regionale de dialog și cooperare. Mă refer aici la Summitul Formatului București (B9), la care au participat Președintele Biden, care și astăzi, în discursul său, s-a exprimat apreciativ la adresa Formatului și a Summitului, și Secretarul General al NATO, pe care l-am găzduit pe 10 mai, dar și la reuniunea Trilateralei România-Polonia-Turcia la nivelul miniștrilor afacerilor externe, care a avut loc în această primăvară, la București.

Concret, rezultatele Summitului, de interes pentru obiectivele de securitate ale României, sunt următoarele:

În primul rând, am decis astăzi să continuăm consolidarea posturii NATO de descurajare și apărare. Am evidențiat, în acest sens, că apărarea colectivă rămâne piatra de temelie a NATO.

Alături de ceilalți lideri aliați, am salutat progresele notabile în asigurarea unei posturi credibile și eficiente și am încurajat continuarea eforturilor în acest sens. Am evidențiat necesitatea ca procesul de consolidare a posturii Alianței de descurajare și apărare să vizeze cu precădere Flancul Estic, ca întreg, în mod coerent, cu o atenție specială pentru evoluțiile de securitate de la Marea Neagră.

Alianța trebuie să dispună de forțele, structurile și capabilitățile necesare pentru a răspunde eficient amenințărilor cu care ne confruntăm în regiune.

Am evidențiat – și este menționat în documentele Summitului – comportamentul agresiv și destabilizator al Rusiei față de aliații și partenerii noștri din vecinătate. Situația de securitate în zona Mării Negre rămâne preocupantă, iar masarea recentă a trupelor și a tehnicii militare rusești la granița cu Ucraina și în Crimeea ocupată ilegal reprezintă încă o dovadă clară în acest sens.

Regiunea Mării Negre are importanță strategică pentru securitatea euroatlantică și acest lucru a fost clar reconfirmat, inclusiv prin multiple referiri la Marea Neagră în documentele Summitului.

În al doilea rând, am convenit astăzi importanța avansării și aprofundării relației NATO cu Uniunea Europeană, dar și cu partenerii noștri și cu statele care împărtășesc aceleași valori. Parteneriatul cu Uniunea Europeană este foarte important, trebuie să fie tot mai solid, și am subliniat necesitatea continuării dialogului și a cooperării susținute dintre cele două organizații, în deplină complementaritate.

Am subliniat și imperativul de a crește sprijinul și asistența pentru partenerii noștri din Vecinătatea Estică prin demersuri de consolidare a capacităților de apărare și a rezilienței.

Mesajul meu este reflectat în Declarația finală a Summitului, împreună cu sprijinul pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, Georgiei și a Republicii Moldova.

De altfel, în Declarația finală este afirmată susținerea NATO pentru reformele democratice din Republica Moldova.

În al treilea rând, Summitul a reafirmat validitatea Politicii Ușilor Deschise, pe care România o susține în mod tradițional, precum și dreptul statelor aspirante de a-și decide singure obiectivele de politică externă.

În al patrulea rând, Summitul a statuat un alt obiectiv al României, și anume necesitatea creșterii rezilienței și a menținerii avansului tehnologic al NATO. Acestea contribuie la o Alianță mai puternică și mai relevantă la nivel global în contextul provocărilor diverse.

România este parte a eforturilor privind creșterea rezilienței, demonstrând că este gata să contribuie consistent. Astfel, am informat omologii aliați despre înființarea și operaționalizarea Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență (E-ARC). Mă bucur să pot spune că această inițiativă a României este privită cu interes la nivelul NATO și al statelor aliate, fiind salutată în Declarația finală a Summitului.

În al cincilea rând, am decis astăzi lansarea procesului de elaborare a noului Concept Strategic al Alianței. Este un demers necesar pentru că, de la adoptarea în 2010 a actualului Concept Strategic, mediul de securitate și Alianța au trecut prin schimbări profunde. Reamintesc faptul că România a fost primul aliat care a susținut, încă din noiembrie 2019, necesitatea unui nou Concept Strategic. Decizia de astăzi reconfirmă că evaluarea noastră a fost corectă.

În intervenția mea din timpul Summitului și în contactele avute cu omologii mei am arătat că România a acționat în mod constant și va continua să acționeze ca un aliat responsabil și activ implicat în toate eforturile de asigurare a securității spațiului euroatlantic. Suntem unul dintre statele care au atins deja pragul de 2% din PIB pentru apărare și vom continua să investim în mod consistent în apărare.

Am arătat cu fermitate în cadrul Summitului că România a fost și rămâne un aliat de încredere, care înțelege că succesul Alianței depinde de modul în care fiecare își îndeplinește obligațiile care îi revin.

La finalul acestui Summit pot să spun cu certitudine că, prin deciziile luate, securitatea României și a cetățenilor săi este mai bine asigurată.”

Sursa foto: Administrația Prezidențială

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

 1. Tupeu de mare mafiot….populatia e mai in siguranta sub mafia institutionala romaneasca.

 2. da, vizuni care dispar cu Zyprexa.

  • Zyprexa e biliard pt. creier. Poate produce diabet si opreste total haotic dopamina din creier, multi s-au sinucis. Lili&Co. au tot fost dati in judecata dar tot vand mizeria. E pacat ca psihiatria n-a reusit sa vina cu nimic nou in ultima juma de veac. Aparent exista MAPS si Berkeley Psychedelic Research dar Dogma actuala e depasita total + ca-i destul de riscant cu diliii …

   Asa, ii bagi la nani 36 de ore, isi rateaza tineretea vreo 6 ani minim, le ia vreo 8 sa se recupereze, si pe urma dai de ei pe G4Media …

 3. „Viziuni mari” … „Tine Planeta intr-o perpetua stare de teroare pt. a nu avea vreodata cum sa se sincronizeze si sa-si dea seama ca noi suntem in plus”. + intreaga industria a armamentului care produce la costuri virtuale zero profituri infinite.

  Ne-a luat 3.5 miliarde de ani ca sa ajungem aici, cat sa ne mai ia pana scapam definitiv de tot ce-i inferior fiintei umane ? (Comportamente Impulsive, vicii, disonante cognitive, gandiri doritoare, superstitii, tabieturi, conduite, traditionalisme, etnii, nationalisme, fobii) Intr-alta ordine de idei, tot ce-i animalic din noi. (Si tineti cont ca exista o diferenta intre dragoste si sex…)

 4. pai acum are sens de ce ROMANICA-NORMALA-EDUCATA a dat gres .. pentru ca el vede viziune intr-o intalnire militara

 5. Mă duc să borăsc nu știu dacă e de la stomac, de la creier sau de la bautură, dar clar când îl văd p’ăsta mi se ntoarce stomacul pe dos

 6. Care Romanie,care securitate,plavane!
  Sa ne fereasca Dumnezeu,de furia rusilor!