G4Media.ro

Klaus Iohannis, mesaj de Ziua Europei: Fără cooperarea la nivelul Uniunii, accesul…

Klaus Iohannis, mesaj de Ziua Europei: Fără cooperarea la nivelul Uniunii, accesul la tratamente şi echipamente medicale, la vaccinuri şi la asistenţa financiară ar fi fost mult mai dificil / Ce spune președintele despre Conferința privind Viitorul Europei

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis. duminică, un mesaj cu prilejul Zilei Europei, în care susține că, fără cooperarea la nivelul Uniunii Europene, ar fi fost „mult mai dificil” accesul la tratamente şi echipamente medicale, la vaccinuri şi la asistenţa financiară pentru redresarea economică și că România este pregătită să contribuie activ la dialogul privind viitorul Europei.

„Testul pe care Uniunea Europeană îl trece în contextul pandemiei este unul fără precedent. (…) Individual, statele membre nu ar fi găsit la fel de rapid soluţiile pe care am reuşit să le identificăm împreună. În acest context, din efortul nostru comun s-a desprins nevoia unei Europe reziliente, sub toate aspectele: politic – prin apărarea democraţiilor noastre şi a statului de drept, economic – prin consolidarea lanţurilor de aprovizionare şi protejarea comerţului liber, digital sau sanitar. Fără cooperarea la nivelul Uniunii, accesul la tratamente şi echipamente medicale, la vaccinuri şi la asistenţa financiară pentru susţinerea măsurilor economice şi sociale ar fi fost mult mai dificil”, declară președintele Iohannis.

În ceea ce privește lansarea Conferinței privind Viitorul Europei, eveniment programat pentru duminică după-amiază, Klaus Iohannis precizează că România este pregătită să contribuie „activ” la acest dialog, la finalul căruia „Uniunea Europeană să fie echipată cu instrumentele necesare creşterii rezilienţei sale”.

„România susţine o abordare în deplin acord cu Declaraţia de la Sibiu, adoptată la 9 mai 2019. Ceea ce numim cu mândrie „Spiritul de la Sibiu”, care defineşte contribuţia României la construcţia europeană, îşi păstrează deplina relevanţă şi poate orienta în continuare dezbaterea privind viitorul Europei. Suntem pregătiţi să contribuim activ la acest dialog, care să ne ajute să definim împreună priorităţi şi soluţii comune. Doar aşa putem avea garanţia că Uniunea Europeană de mâine va rămâne una a rezilienţei, a incluziunii şi a echităţii, care să asigure crearea de oportunităţi egale pentru noi toţi”, a mai spus președintele.

Klaus Iohannis a punctat și că este nevoie de o abordare europeană strategică asupra vecinătăţii şi Balcanilor de Vest, pentru ca „rezilienţa Uniunii să fie sprijinită de o vecinătate sigură, stabilă, prosperă, ferm angajată în reforme politice şi economice”.

Publicăm integral mesajul președintelui Klaus Iohannis de Ziua Europei:

„Sărbătorim astăzi, 9 mai, Ziua Europei, într-un context încă marcat de pandemia de COVID-19, care a pus la grea încercare Uniunea Europeană şi statele sale membre. Este o bună ocazie să reflectăm asupra lecţiilor învăţate din experienţa ultimului an, dar şi un moment potrivit în care, pe fondul eforturilor de redresare şi al speranţelor reînnoite, putem realiza o proiecţie asupra viitorului Uniunii. Este, aşadar, un prilej de analiză, dar şi de reafirmare a principiilor şi a obiectivelor de bază ale Uniunii.
Unitatea şi solidaritatea sunt elementele fundamentale ale Declaraţiei enunţate de către Robert Schuman în urmă cu mai bine de 70 de ani. Aceste două valori comune sunt la fel de relevante şi astăzi pentru construcţia europeană, pentru adaptarea, dezvoltarea şi progresul Uniunii Europene.
Provocările prin care trecem împreună nu diminuează, ci, dimpotrivă, reconfirmă relevanţa proiectului european şi a unui răspuns unit şi solidar al statelor membre şi al instituţiilor europene.
Principiile Declaraţiei Schuman inspiră continuu acţiunea europeană. Viziunea de atunci, cu un pronunţat caracter universal, a fost aceea în măsură să asigure depăşirea multor momente dificile, prin soluţii comune, coordonate, în beneficiul cetăţenilor europeni.
Testul pe care Uniunea Europeană îl trece în contextul pandemiei este unul fără precedent. Cu toate acestea, reacţia europeană la această criză ne-a oferit exact măsura valorii adăugate incontestabile pe care o aduce pentru noi toţi Uniunea. Unitatea, coeziunea şi solidaritatea constituie, fără îndoială, forţa şi esenţa răspunsului nostru.
Individual, statele membre nu ar fi găsit la fel de rapid soluţiile pe care am reuşit să le identificăm împreună. În acest context, din efortul nostru comun s-a desprins nevoia unei Europe reziliente, sub toate aspectele: politic – prin apărarea democraţiilor noastre şi a statului de drept, economic – prin consolidarea lanţurilor de aprovizionare şi protejarea comerţului liber, digital sau sanitar. Fără cooperarea la nivelul Uniunii, accesul la tratamente şi echipamente medicale, la vaccinuri şi la asistenţa financiară pentru susţinerea măsurilor economice şi sociale ar fi fost mult mai dificil.
În acelaşi timp, răspunsul european la încercările ultimei perioade s-a bazat şi trebuie să se bazeze în continuare pe respectarea valorilor fundamentale ale Uniunii, pe forţa multilateralismului eficient, cu respectarea dreptului internaţional.
Toate aceste valori, alături de măsuri bine fundamentate în planul acţiunii pragmatice, inclusiv consolidarea alianţelor cu acele state şi organizaţii care împărtăşesc valorile noastre democratice şi ataşamentul pentru dreptul internaţional, contribuie la întărirea rezilienţei noastre strategice.
Nu este deloc întâmplător faptul că susţinerea manifestată de români pentru Uniunea Europeană este una ridicată şi a rămas constantă în timp. Aceasta demonstrează fără echivoc ataşamentul nostru profund pentru familia europeană, pentru valorile şi modul de viaţă european, cu tot ceea ce reprezintă: respectul pentru democraţie, statul de drept şi libertăţile fundamentale, perspectiva prosperităţii şi a securităţii.
Ca parte a profilului său pro-european, România continuă să susţină o Uniune a coeziunii, mai solidară şi mai unită, în vremuri de criză, şi nu numai.
Aceştia sunt pilonii indispensabili pe care clădim viitorul Europei. România a gestionat mai eficient efectele pandemiei prin strânsa cooperare la nivelul Uniunii, astfel am stabilit culoare verzi pentru libera circulaţie a persoanelor şi a mărfurilor, am achiziţionat vaccinuri centralizat, am adoptat Planul de relansare economică.
Realitatea ne-a evidenţiat ceea ce deja ştiam: suntem mai puternici atunci când lucrăm împreună. Ghidaţi de valoarea fundamentală a solidarităţii europene, am oferit asistenţă atât statelor membre, cât şi celor aflate în vecinătatea Uniunii Europene, precum Republica Moldova.
Suntem mândri de faptul că, în această criză, România a fost parte a acestui efort solidar, în condiţiile în care ţara noastră nu doar că a beneficiat de sprijin, dar şi-a asumat, prin acţiune concretă, partea sa de responsabilitate.
În ciuda dificultăţilor actuale generate de pandemie, asistăm astăzi, în mod simbolic, la lansarea, la nivel european, a unui nou dialog cu cetăţenii Uniunii, în cadrul Conferinţei privind viitorul Europei.
Prin această Conferinţă ne propunem să vedem care sunt aşteptările cetăţenilor noştri şi să găsim împreună soluţii pentru a le transforma în realitate. Aspiraţiile cetăţenilor sunt esenţiale pentru edificarea unei Uniuni Europene unite, puternice, pregătite pentru viitor.
Lecţiile generate de pandemie, dar şi marile transformări, evoluţia tehnologică accelerată şi eforturile de combatere a schimbărilor climatice vor figura, cu siguranţă, printre temele cele mai importante în definirea acţiunii Uniunii pe termen mediu şi lung.
România susţine o abordare în deplin acord cu Declaraţia de la Sibiu, adoptată la 9 mai 2019. Ceea ce numim cu mândrie „Spiritul de la Sibiu”, care defineşte contribuţia României la construcţia europeană, îşi păstrează deplina relevanţă şi poate orienta în continuare dezbaterea privind viitorul Europei.
Suntem pregătiţi să contribuim activ la acest dialog, care să ne ajute să definim împreună priorităţi şi soluţii comune. Doar aşa putem avea garanţia că Uniunea Europeană de mâine va rămâne una a rezilienţei, a incluziunii şi a echităţii, care să asigure crearea de oportunităţi egale pentru noi toţi.
Ne dorim ca, la finele acestui exerciţiu de reflecţie, Uniunea Europeană să fie echipată cu instrumentele necesare creşterii rezilienţei sale. În acelaşi timp, dorim o Uniune pregătită deplin pentru exercitarea rolului său de pol de prosperitate şi stabilitate la nivel regional şi global.
Răspunsurile trebuie căutate în consolidarea instrumentelor Uniunii, conform competenţelor sale, în sfere importante, precum Piaţa Internă, mai ales în ceea ce priveşte ridicarea barierelor care afectează încă deplina sa funcţionare, în construirea unor sisteme de sănătate europene robuste, dar şi în pregătirea societăţii pentru economia viitorului. În această ecuaţie, investiţiile continue în educaţie şi în formare profesională adaptată pieţei muncii vor fi o componentă extrem de importantă.
Ne dorim, de asemenea, să vedem o abordare europeană strategică asupra vecinătăţii şi Balcanilor de Vest. Într-adevăr, este necesar ca rezilienţa Uniunii să fie sprijinită de o vecinătate sigură, stabilă, prosperă, ferm angajată în reforme politice şi economice.
Va urma o perioadă de dialog direct şi activ cu cetăţenii şi, în perspectivă, de acţiune concretă. Ne dorim o participare cât mai largă la Conferinţa privind viitorul Europei şi sperăm că românii vor avea o voce puternică în dezbaterea despre cum va arăta Europa în care vor să trăiască ei şi generaţiile care vor urma.
Este momentul să ne amintim de trecut, să reflectăm la provocările actuale, dar şi să ne angajăm în construcţia viitorului.
La mulţi ani, Europa! La mulţi ani, România!”

Sursa: Administrația Prezidențială

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

9 comentarii

 1. Nu ne interesează, cel puțin pe noi, cei zdraveni la cap și sănătoși la trup, de injectări. Noi am vrea să știm unde sunt cele 80 de miliarde de euro?
  UNDE SUNT CELE 80 DE MILIARDE??? Că asta e suma vehiculată când a mai venit el de la o adunare asemănătoare. UNDE SUNT BANII?

  • Calmeaza-te, balon fara neuroni. Cred ca nu intelegi cum functioneaza un astfel de plan de relansare. Nu ti-i dau pe toti asa cadou, cum crede jumatatea de neuron a ta, ci se dau treptat, incepand din iulie. Tu nici macar nu stiai ca in iulie incep primele transe de bani sa fie livrate catre toata tarile.

   PSDisti/AURisti basiti.

  • Bine spune Barbu : unde este lovelele împrumutate de Câțu și făcute pierdute???? Au împrumutate miliarde de euro și nu se vad .

 2. Se pare ca unii comenteaza desi nu sunt sanatosi la cap.

 3. Boltare…tu ce crezi?
  Nea, Yohannis iti vrea binele,ori doreste sa te umple…de doze…pana te transformi…in peste glob?
  Ajungi sa contagiezi,bá,in jurul tau,mai ceva decat ,Chernobyl!
  …doar,un sarac…haha…e de subnormal!

 4. Doar nu ne doare gura să spunem vorbe pentru imagine! Romanii sunt sătui până peste cap de minciuni și ipocrizii. Vedeți voi, guvernanților, mai spre toamnă…!

 5. Dă-i omului un pește și va avea de mâncare o zi. Învață-l să pescuiască și va avea de mâncare toată viața. Din oameni muncitori si harnici am ajuns hoti, corupti si cersetori.

 6. Johannis, lasa-ne cu vorbele goale cand esti la intalniri simandicoase pe la Brussels sau aiurea, la fel ne-ai spus in 19 Iulie 2020 ca Romania nu are probleme cu statul de drept, ca „Romania a REZOLVAT PROBLEMA statului de drept dupa ce s-a schimbat guvernarea”(!!!!), dar zilele trecute Raportul din Martie 2021 al GRECO arata ca „statul de drept” cu care te-ai laudat e foarte stramb: ca din cele 18 Recomandari doar 5 au fost IMPLEMENTATE SATISFACATOR, desi PNL a venit la osul de ros in Octombrie 2019!
  Ce-ti FACUT de-atunci?!
  Ati dormit linistiti, ca „statul de drept” e rezolvat!!!

  Johannis, 19 Iulie 2020:
  „De la Bruxelles, unde liderii statelor UE poartă negocieri prelungite, blocate sâmbătă de cele patru state așa-numite frugale, dintre care țara cea mai vocală este Olanda, Klaus Iohannis a anunțat că România sprijină condiționarea fondurilor europene de statul de drept, o temă care nu mai pune probleme la București.
  ”Se discută foarte intens despre condițiile de acordare ale acestor sume, așa-numitele condiții de guvernață a fondurilor. Unii doresc o abordare mai lejeră, alții își doresc un control foarte strict din partea Consiliului sau din partea Comisiei.
  Foarte multe state membre solicită o legătură strânsă cu respectarea statului de drept.
  Ca și o notă, pentru România statul de drept nu este o problemă și nu ne opunem unei legături, fiindcă, din FERICIRE, în România tema statului de drept a fost REZOLVATA în sens POZITIV prin referendumul de anul trecut și prin SCHIMBARILE politice care s-au făcut, deci, iată, la acest capitol stăm bine.” a declarat falnic si mandru nevoie mare Johannis!!!

  Johannis, lasa-ne, esti o catastrofa!!
  Te-am sustinut ani de zile cand era PSD la osul de ros, dar acum vad ca esti ZERO!!!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.