G4Media.ro

Klaus Iohannis a promulgat două legi referitoare la accesarea fondurilor europene prin…

Klaus Iohannis a promulgat două legi referitoare la accesarea fondurilor europene prin Planul Național de Redresare și Reziliență

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, două legi care se referă la accesarea fondurilor externe rambursabile şi nerambursabile de la Uniunea Europeană în cadrul Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă.

Este vorba de Legea pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 155/2020 şi Legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 24/2021.

Potrivit OUG 155/2020, Planul Naţional de Relansare şi Rezilienţă al României (PNRR) „este documentul strategic al României, care fundamentează priorităţile de reformă şi domeniile de investiţii la nivel naţional, pentru instituirea Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă”.

OUG 24/2021 completează prima ordonanţă cu proceduri privind negocierea, dar şi implementarea fondurilor din cadrul Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă.

Comisia Europeană a aprobat, luni, evaluarea pozitivă a Planului de Redresare şi Rezilienţă al României, care va putea primi, astfel, din partea UE, granturi în valoare de 14,2 miliarde de euro şi împrumuturi în valoare de 14,9 miliarde de euro, în cadrul Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă.

„Comisia a evaluat planul României pe baza criteriilor stabilite în Regulamentul privind MRR, analizând, în special, dacă investiţiile şi reformele cuprinse în plan sprijină tranziţia verde şi cea digitală, contribuie la soluţionarea eficace a provocărilor identificate în cadrul semestrului european şi consolidează potenţialul de creştere, crearea de locuri de muncă şi rezilienţa economică şi socială a României”, a arătat Reprezentanţa Comisiei Europene la Bucureşti.

În principiu, Consiliul are la dispoziţie patru săptămâni pentru a adopta propunerea Comisiei.

Aprobarea planului de către Consiliu ar permite plata a 3,6 miliarde de euro, sub formă de prefinanţare, şi anume 13% din suma totală alocată României.

Comisia Europeană va autoriza următoarele plăţi pe baza îndeplinirii satisfăcătoare a jaloanelor şi a ţintelor prezentate în Planul de Redresare şi Rezilienţă, reflectând progresele înregistrate în ceea ce priveşte implementarea investiţiilor şi a reformelor, mai arată Reprezentanţa CE.

Sursa foto: Facebook/ Klaus Iohannis

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

13 comentarii

 1. Bataie crunta pe ciolan.

 2. Din 29 mld., granturi (adică fonduri nerambursabile) sunt doar 14.2 mld. Restul de 14.8 mld EUR sunt ÎMPRUMUTURI! Nu mai punem că și la cele 14.2 mld. EUR, statul trebuie să participe cu 50%, astfel încât statul român se obligă să cheltuiască din banii săi cam 9.5 mld EUR! Să punem așadar ca la cap ca să înțelegem ce e cu cei 29 mld EUR:
  – 14.2 mld EUR vin de la UE,
  – 9.5 mld EUR (contribuția statului) + 14.8 (împrumuturi) = 24.3 mld. EUR – bani plătiți de statul român

  Ca să înțelegeți mai bine, pentru ca UE să ne dea cei 14.2 mld EUR (bani din care o bună parte reprezintă contribuția țării noastre la bugetul comun!), statul român trebuie să cheltuie 24.3 mld EUR!!!

  CUM SE VOR CHELTUI ACEȘTI BANI? Dreaqul știe! Adică cuțu și plăvanul.

  • Bai Berbec –
   vreau si eu:
   contributia mea=100euro + 14.8 miliarde imprumuturi,
   si sa-mi zica lumea ca am platit sau cheltuit din buzunar 14.8mld + 100 Euro – cum faci tu calculul.

   Care e dobanda? … Dar nici nu ma mai intereseaza, pana la urma.

  • Băiețică, lasă comentariile pe teme pe care nu le înțelegi, că te faci de cacao… sau bine, dacă obiectivul e sa bagi mizerii false pe forumuri, good job, ce pot să zic…

 3. Tâlharul Dan Voiculescu va lupta împotriva UE in timp ce va suge prin slugile Iohannis, Câțu, Ciolacu zeci si sute de miliarde de euro!!!

 4. A promulgat doua legi?
  Ce de treaba!
  Are!
  La ce folosesc?
  Luăm alte credite ca să plătim credite din urmă. PNRR va crește gradul de îndatorare, majorând riscul sistemic și costul la care se împrumută în viitor guvernul.
  Serviciul datoriei publice și ponderea datoriei publice externe în total datorie publică începe să fie îngrijorător de mare și poate fi sursă importantă de contagiune externă.

 5. Ce a mai promis plăvanul pentru bani, ca legalizează frecatul in cur?

 6. Despre pandemie nimic?
  Dă-o draq.Vine weekendul.

 7. Suspendare, demitere arestare, judecare, condamnare la munca silnică pe viata, el și toată familia lui. TRADATOR

 8. Bravos deja tâlharii de la conducerea țări și din șparlament iarăși au cu ce să-și facă vile în străinătate pe insule exotice și fraierimea plătește până la al 10-lea ne-am