G4Media.ro

Justiția rusă revocă ultima licență de presă a ziarului independent Novaia Gazeta

Sursa foto: Flickr / Michał Siergiejevicz

Justiția rusă revocă ultima licență de presă a ziarului independent Novaia Gazeta

Curtea Supremă a Rusiei a revocat joi autorizaţia de difuzare pentru site-ul media Novaia Gazeta, a anunţat acesta din urmă, o nouă lovitură împotriva acestui bastion al jurnalismului de investigaţie care a criticat intervenţia în Ucraina, relatează AFP, citată de Agerpres.

După cum a semnalat Novaia Gazeta pe contul său de Telegram, Curtea Supremă a admis o plângere a organismului rus de monitorizare a comunicaţiilor, Roskomnadzor. Site-ul ziarului oferă acces gratuit la arhivele şi investigaţiile publicate de Novaia Gazeta.

Ziarul a comunicat că va face apel. Dacă această decizie va fi confirmată, nu precizează dacă măsura va însemna închiderea site-ului sau doar interzicerea publicării de noi conţinuturi jurnalistice.

Această decizie face parte din trei plângeri depuse la sfârşitul lunii iulie de Roskomnadzor şi aprobate în scurt timp de justiţia rusă.

La începutul lunii septembrie, un tribunal din Moscova a revocat licenţa versiunii pe hârtie a ziarului, apoi pe cea a unei noi reviste lansate în Rusia de Novaia Gazeta.

De altfel, ziarul nu a mai apărut de la sfârşitul lunii martie în ţară, când a decis să-şi suspende publicarea de teama represaliilor, în plină represiune a criticilor la adresa atacului din Ucraina.

Dar în ultimele săptămâni, site-ul media a reluat publicarea de conţinut. La începutul lunii august, redacţia Novaia Gazeta a lansat de asemenea un nou site, Novaia.media, care face posibilă citirea anonimă a conţinutului acestuia în Rusia.

Redactorul-şef al ziarului, Dmitri Muratov, a fost co-laureat al Premiului Nobel pentru Pace 2021.

Potrivit Novaia Gazeta, Curtea Supremă a dispus revocarea licenţei site-ului său pe motiv că a făcut referire la organizaţii declarate drept „agenţi ai străinătăţii”, fără a menţiona în mod explicit că au acest statut.

În Rusia, zeci de organizaţii şi persoane au fost declarate „agenţi ai străinătăţii”, iar statutul acestora trebuie menţionat sistematic în orice publicaţie, sub pedeapsa sancţiunilor.

Presiunea împotriva presei independente era deja în creştere, dar ofensiva Kremlinului în Ucraina din februarie a marcat o accelerare brutală. Zeci de website-uri media au fost blocate şi jurnaliştii au fugit în masă din ţară, notează AFP.

Pe 5 septembrie, fostul jurnalist rus Ivan Safronov, specialist recunoscut în probleme de apărare, a fost condamnat la 22 de ani de închisoare pentru „trădare” într-un dosar pe care îl consideră că este o răzbunare pentru munca sa.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

3 comentarii

  1. Nu mai exista ‘independent’…
    De fapt nu a existat niciodata…intr-un fel sau altul cine plateste decide si directia ‘independenta’

    • Exact .. ca n Românistanul „ieuropean” .. $€kuristo oligarh .. cu alde Felix Voiculescu,Ghitzã,Vântu,etc.

  2. G4 media e independent