G4Media.ro

Justiția olandeză va da în noiembrie verdictul în procesul doborârii zborului MH17…

Sursa foto: Anatolii Stepanov / AFP

Justiția olandeză va da în noiembrie verdictul în procesul doborârii zborului MH17 în Donbas. 289 de oameni au murit

Justiţia olandeză urmează să prezinte – la 17 noiembrie – verdictul în procesul doborârii zborului MH17 al companiei Malaysia Airlines care survola estul Ucrainei în 2014, a anunţat luni tribunalul de la Haga, citat de News.ro.

La 17 iulie 2014, zborul MH17 al Malaysia Airlines, care a asigura o legătură de la Amsterdam la Kuala Lumpur, s-a prăbuşit în timp ce survola estul Ucrainei, iar toate cele 289 de persoane de la bord au murit.

O echipă internaţională de anchetă acuză că aeronava a fost doborâtă deasupra zonei de conflict între ucraineni şi separatişti proruşi, cu o rachetă trimisă dintr-o bază militară rusească, probabil împotriva forţelor ucrainene. Moscova a negat mereu orice implicare.

Procesul, care a început în martie 2020, a avut loc în măsuri de securitate importante, în Olanda, în apropiere de Amsterdam, deoarece Boeingul 777 a decolat de la Amsterdam, iar majoritatea victimelor sunt olandeze.

Patru bărbaţi – trei ruşi, şi anume Igor Ghirkin, Serghei Dubinski şi Oleg Pulatov, şi un ucrainean, Leonid Harcenko -, toţi gradaţi din rândul separatiştilor proruşi din Donbas, în estul Ucrainei, sunt inculpaţi de faptul că au doborât zborul MH17 cu o rachetă sol-aer de tip Buk.

Procurorii au cerut, în decembrie, ca cei patru să fie condamnaţi la închisoare pe viaţâ, apreciind că au jucat un rol central în securizarea sistemului de rachetă de tip Buk, cu care probabil urma să fie doborât un avion ucrainean. Cei patru acuzaţi, care-şi clamează nevinovăţia, au refuzat să compară personal şi au fost judecaţi în absenţă, potrivit News.ro.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. Asteptam bunii nostri prieteni care-si schimba personalitatea anual sa ne prezinte faptul ca a fost o manevra a Occidentului si lucrurile nu stau chiar asa, ca stiu ei ca li s-a nazarit Duhul Sfant.

  2. Dpmdv Bellingcat a demonstrat ce era de demonstrat vizavi de acest caz – nu am mari emotii vizavi de verdictul curtii olandeze pentru ca vine tarziu, e posibil sa fie diluat de cine stie ce interese geopolitice si oricum Rusia nu recunoaste nimic din dreptul international.