G4Media.ro

Jurnalistul american Evan Gershkovich rămâne în detenţie, după ce ultimul apel a…

Sursa foto: Natalia KOLESNIKOVA / AFP

Jurnalistul american Evan Gershkovich rămâne în detenţie, după ce ultimul apel a fost respins de un tribunal din Moscova

Reporterul Wall Street Journal Evan Gershkovich va rămâne în spatele gratiilor, după ce un tribunal din Moscova a refuzat marţi să judece apelul împotriva arestului preventiv, relatează CNN, citată de News.ro.

Tribunalul oraşului Moscova a precizat, într-o declaraţie, că trimite cererea înapoi la o instanţă inferioară – anulând-o efectiv pentru moment.

Decizia este cel mai recent eşec juridic pentru Gershkovich, a cărui detenţie preventivă a fost prelungită de două ori de la arestarea sa, o dată în mai şi din nou în august. De asemenea, a fost respins şi un recurs împotriva primei sale detenţii provizorii.

Odată cu ultima decizie a instanţei, Gershkovich va rămâne în închisoare cel puţin până la 30 noiembrie, a anunţat agenţia rusă de ştiri TASS.

Gershkovich a fost arestat în martie, în timp ce se afla într-o călătorie de reportaj. FSB, principalul serviciu de securitate al Rusiei, l-a acuzat că a încercat să obţină secrete de stat – o acuzaţie pe care Gershkovich şi angajatorul său au negat-o vehement.

Dacă va fi găsit vinovat, el riscă până la 20 de ani de închisoare.

Jurnaliştilor li s-a permis accesul în sala de judecată înainte de începerea audierii. Pe fondul unei securităţi stricte, fotografii s-au înghesuit în jurul lui Gershkovich, care stătea într-o incintă de sticlă, îmbrăcat în blugi şi cu o cămaşă deschisă. Nu este clar dacă acesta a putut auzi o întrebare care i-a fost adresată de CNN.

Ambasadorul SUA în Rusia, Lynne Tracy, a fost prezentă marţi în sala de judecată.

„Poziţia SUA rămâne de neclintit. Acuzaţiile împotriva lui Evan sunt nefondate. Guvernul rus l-a închis pe Evan pentru că şi-a făcut pur şi simplu meseria. Jurnalismul nu este o crimă”, a declarat Tracy reporterilor în faţa tribunalului.

Tracy a adăugat că l-a vizitat pe Gershkovich săptămâna trecută în faimoasa închisoare rusă Lefortovo, unde este deţinut jurnalistul.

„Evan este pe deplin conştient de gravitatea situaţiei sale, însă rămâne remarcabil de puternic”, a spus ea, adăugând că acesta îşi menţine mintea ageră jucând şah cu tatăl său prin corespondenţă.

Continuarea încarcerării lui Gershkovich a fost o sursă de tensiune între Washington şi Moscova, ale căror relaţii erau deja profund tensionate din cauza invaziei Rusiei în Ucraina de anul trecut.

Casa Albă susţine că Kremlinul îl foloseşte pe Gershkovich, primul reporter american încarcerat în Rusia sub acuzaţia de spionaj de la Războiul Rece încoace, ca ostatic geopolitic.

„Lumea ştie că acuzaţiile împotriva lui Evan sunt nefondate – el a fost arestat în Rusia în timp ce îşi făcea pur şi simplu meseria de jurnalist şi este reţinut de Rusia ca pârghie pentru că este american”, a declarat în iulie secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, pentru a marca cea de-a 100-a zi a lui Gershkovich în spatele gratiilor.

În aprilie, Departamentul de Stat al SUA a declarat că Gershkovich a fost deţinut pe nedrept, ceea ce a permis administraţiei Biden să încerce să obţină eliberarea sa prin intermediul unor căi precum schimbul de prizonieri.

Deşi au avut loc discuţii privind un schimb între Casa Albă şi Kremlin, acestea nu au reuşit să asigure eliberarea lui Gherşkovich.

Preşedintele SUA, Joe Biden, a declarat că este „serios în ceea ce priveşte să facem tot ceea ce putem pentru a elibera americanii care sunt deţinuţi ilegal în Rusia sau oriunde altundeva, de altfel”. Iar acest proces este în curs de desfăşurare”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...