G4Media.ro

Jurnaliștii din Croația încep o campanie pentru dezvăluirea judecătorilor care dau în…

Sursa foto: Facebook/ TVN24

Jurnaliștii din Croația încep o campanie pentru dezvăluirea judecătorilor care dau în judecată jurnaliști: ”Defăimarea trebuie eliminată din lege pentru că servește presiunii și cenzurii”/ Un singur judecător a chemat în instanță 26 de jurnaliști și instituții de presă

Persecuţia jurnaliştilor croaţi continuă în procese în care judecătorii dau în judecată jurnalişti, iar situaţia din Croaţia în acest domeniu este cea mai gravă din Uniunea Europeană, s-a afirmat sâmbătă la o conferinţă de presă convocată de Asociaţia Jurnaliştilor Croaţi (HND), informează HINA, citată de Agerpres.ro.

Asociaţia a anunţat o campanie menită să dezvăluie numele judecătorilor care dau în judecată jurnalişti.

HND a avertizat cu privire la cel mai recent „atac judiciar la adresa profesiei de jurnalist”, făcând referire la un verdict al Tribunalului Judeţean Zagreb conform căruia jurnalista Davorka Blaevi trebuie să-i plătească judecătoarei Curţii Supreme Senka Klaric-Baranovic despăgubiri în valoare de 40.000 de kuna pentru defăimare pentru un articol scris în 2015 pentru portalul Tris.

Preşedintele HND, Hrvoje Zovko, a spus că din acest motiv HND va lansa în zilele următoare o campanie în care vor fi publicate numele judecătorilor care dau în judecată jurnalişti.

„Este ruşinoasă această hărţuire a jurnaliştilor, pentru că nu poate fi numită altfel, precum şi solicitarea de despăgubiri mari pentru defăimare. Este un caz de litigiu suspendat în care se solicită sume mari de bani ca despăgubiri. Mă întreb cum şi cine poate determina suferinţa emoţională” a spus Zovko.”Este un verdict scandalos şi, ca atare, arată că teroarea proceselor continuă şi că trebuie să i se pună capăt odată pentru totdeauna” a mai declarat preşedintele HND.

El a amintit că există şi alţi „reclamanţi în serie”, numindu-l pe judecătorul Osijek Zvonko Vrban, care a dat în judecată în mai multe rânduri portalul Telegram.hr şi pe redactorul-şef al acestuia, Jelena Valentic, precum şi pe judecătorul Ivan Markovic din cadrul Tribunalului Judeţean Zadar, care a intentat 26 de procese unor jurnalişti şi instituţii de presă.

Jurnaliştii sunt daţi în judecată şi atacaţi.(…) Nu vom renunţa să cerem ca prevederea referitoare la defăimare să fie eliminată din lege pentru că ea serveşte la presiune şi cenzură, la persecutarea jurnaliştilor şi la distrugerea financiară a acestora”, a mai declarat Hrvoje Zovko, care a cerut statului croat să ia măsuri.

sursa: Agerpres.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

1 comentariu

  1. unul TToader, care a dat în judecată un trust de presă și un ziarist pentru informații despre activitatea în guvern a fostului ministru al justiției.