G4Media.ro

Jurnalista Diana Oncioiu a fost amenințată că i se va ”rupe capul”…

Jurnalista Diana Oncioiu a fost amenințată că i se va ”rupe capul” dacă mai continuă să documenteze treburile private ale Bisericii Ortodoxe Române / Poliția a demarat o anchetă

Jurnalista Diana Oncioiu a fost sunată marți de pe un număr necunoscut și a fost amenințată că i se va „rupe capul” dacă mai continuă să documenteze treburile private ale Bisericii Ortodoxe Române.

„M…o care ești, ce treabă ai tu cu Biserica? Reporterii p…i. Ce faceți voi? Scrieți despre Biserică. Ce vă interesează pe voi ce fac preoții? Căutați voi. Ce credeți că o să găsiți? Dacă te prind îți rup capul. Spuneți numai minciuni. Vezi că l-am mai rezolvat pe unul când a fost cu… Te prind când ieși din casă și îți rup capul, f…-ți morții mă-tii”, i-a spus bărbatul care a sunat-o pe jurnalistă de pe un număr necunoscut.

Jurnalista a depus o plângere la poliție.

”Nu doar eu am fost vizată de jignirile respective, ci și colegii mei, cei care suntem implicați în proiectul Să fie lumină. Bărbatul care m-a sunat, jignindu-mă și amenințându-mă, avea un puternic accent moldovenesc. Noi în zona Moldovei am scris despre abuzurile sexuale asupra elevilor de la seminarul teologic din Huși, care se afla în subordinea episcopului Bârlădeanu, cel care s-a retras din funcție după ce o filmare în care el întreținea relații sexuale cu un elev de acolo a fost făcută publică”, a declarat jurnalista pentru G4Media.ro.

Diana Oncioiu este reporter la platforma media Dela0.ro, una dintre organizațiile contributive în cadrul proiectului ”Să fie lumină”, un demers jurnalistic în cadrul căruia Diana Oncioiu a semnat o serie de anchete despre cultele care funcționează în România, inclusiv despre Biserica Ortodoxă Română.

Potrivit paginii de Facebook ”Să fie Lumină”, printre subiectele pe care jurnaliștii implicați în proiect le au în lucru se numără unul care vizează abuzul sexual sistematic petrecut în seminarul teologic al Episcopiei Hușilor sub domnia lui Corneliu Bârlădeanu.

”PS Corneliu nu mai e de aproape doi ani de zile episcopul locului – dar umbra lui bântuie. Epoca Bârlădeanu e despre faptele trecute (care au culminat cu o operațiune de șantaj preoțesc în vara anului 2017), dar și despre încercarea prezentă a noului chiriarh – PS Ignatie – și a Bisericii Ortodoxe de a îngropa definitiv subiectul. Povestea e mult mai complicată decât ne-am imaginat noi înșine la startul documentării. În luna februarie am publicat un articol care făcea inventarul întâmplărilor de la Huși, dezvăluind eforturile de două decenii ale unui fost pedagog de la seminarul teologic de a spune adevărul despre abuzurile (inclusiv sexuale) la care îi supuneau oamenii Bisericii pe elevii seminariști (unii minori)”, au scris jurnaliștii de la Să fie Lumină.

”În vara lui 2017, Sfântul Sinod al BOR a luat în discuție cazul episcopului de la Huși, găsind o formulă surprinzătoare pentru stingerea întregii controverse stârnite de afacerea de șantaj cu casete video compromițătoare: retragerea benevolă a Preasfințitului Corneliu. Practic, Biserica nu a cercetat faptele (nici la suprafață, nici în profunzime) pentru a elucida dimensiunea cazuisticii de abuz sexual de la Huși ori măcar pentru a stabili condițiile care favorizaseră instituirea unui sistem eparhial aflat, vreme de un deceniu, la cheremul Preasfințitului Corneliu”, au mai precizat jurnaliștii.

Citește și:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

17 comentarii

 1. Păi e foarte simplu: Doamne-Doamne, știm cu toții, nu vorbește și nu se comportă astfel. Înseamnă că B.O.R. e apărată de celălalt.
  Felicitări, Diana! Numele te obligă să lupți și să învingi!

 2. Dupa vrednicirea infractorului Dragnea si blasfemierea copiilor arsi in Colectiv din vina autoritatilor, Biserica Ortodoxa Româna reprezinta una din cele mai depravate institutii romanesti.

 3. Bravo Diana! Toata lumea, exceptand BOR, te sustine.

 4. Bravo Dani ! Dacă o vei ține tot așa, curând te voi putea numi reprezentantul meu la…suprafață și nu vei mai fi obligat să porți sutana aia grea și aurită, pentru că te vom recunoaște după sufletul negru și privirea parșivă!

 5. Cineva ar tebui sa investigheze cum sunt vanati batranii singuri si pacaliti sa-si doneze casele bisericii in schimbul unei firave sustineri la batranete. Sunt indivizi in BOR care se ocupa exclusiv cu asa ceva. Ii gasiti prin spitale sau azile pe langa batranii bolnavi si singuri.

  • Repeta la scara meschina misiunea oficiala a Famigliei. Cu asta se ocupa si „pa persoana fizica” si in sistemul corporatist cu BMW de serviciu–cu vanarea celor vulnerabili in fata mortii, a singuratatii si a refuzului (sau a neputintei) de a se maturiza in relatia cu universul.

 6. BOR nu are nici o treaba privata. Adica nu pot sa justifice nimic ca e „privat”.

 7. Când mantaua domnească este de piei de oaie, atunci judecătorii fiţi siguri că despoaie… Ancheta o face politia care ameninta cu moartea alta jurnalista.

 8. Poate românii ar reuși sa un mai urască din ADN comunitatea homosexualilor dacă forurile lor de conducere s-ar ocupa si de aceste cazuri, care tot relații homosexuale se numesc, chiar daca vorbim de minori sau majori, forțate sau de buna voie.

 9. Situația din BOR se va modifica in momentul in care biserica va avea o singură sursă de venit, și aceea fiscalizata. Eu sunt de acord să plătesc un impozit pentru culte de 1%. Dacă am calcula că cei care au votat pentru familie sunt vreo 4 milioane, și nu-s minori, iacătă ca mai sunt ca mine, iar ateii își îngroapă morții și își botează copiii, deci ar plati. Așa am avea finanțare pentru salarii decente și corecte la cler, finanțare pentru biserici (care nu se substituie cu școli, spitale….), gratuitate la înmormântări, botezuri, acatiste, sau ce pachet minim se stabilește la nivel înalt. Așa nu se vor mai întâlni moaștele lui …cu moaștele lui…la interdicția bulevardelor, donațiile vor fi pe bune, fiscalizate, prin case notariale, sau de avocatură, sau cum s-or fi făcând,

 10. s-a descarcat telefonul

 11. Veniti si voi cu idei decente si constructive. Cu sigurata sunt mai bune ca ale mele. Nu mai vreau sa vad pe recorder, enoriasi umiliti, preoti fortati sa minta ca merg la familii sarace, cand ei trebuiau sa-i scoata la votul pentru familie, preoti santajati sa intre in cimitire la care s-a spart poarta (Valea Uzului) pentru comemorari care-i fac pe eroi sa se intoarca in mormant, preoti deznadajduiti si umiliti bagati cu ceilalti in troaca celor 100…..
  Le-as propune clericilor crestini o introspectie. Daca acum ar trebui sa faca o alegere intre Barabas si Isus, ar striga RASTIGNESTE-L? Cum ar fi?

 12. Daca numar necunoscut inseamna numar ascuns, el se poate afla de la operator.
  Se pot face si setari in telefon care sa iti dea informatii legate de numerele ascunse,
  dar apelul a fost deja efectuat.

 13. De fiecare dată când se dorește atacarea Bisericii se inventează articole cu legătură indirectă.
  Amenințarea cu moartea e ceva serios.
  Acum toate telefoanele au opțiunea facila de înregistrare apel.
  Bănuiesc că nu a fost folosită …
  În realitate se dorește creșterea notorietății in mod artificial atacând instituții sau persoane publice.
  Și o mică reclamă la un site ….
  Vreți să faceți lumină?
  Urmariti-l pe Corneliu si intrebatil-l până răspunde la acuzații…
  Dar munca de teren e grea.
  E mai ușor să reîncălzești o ciorbă din 2017

  • Bravos cetatene vigilent. Tu asa faci? Iti inregistrezi convorbirile? Pui si anuntul ala: convorbirea ar putea fi inregistrata? Stai ca trebuie sa intru in meniul de inregistrare?
   Deci e vina ei ca nu a inregistrat.
   Asta o decredibilizeaza complet mai ales ca bor e mai curata decat Maica Tereza dupa cum o stim noi de 70 de ani…
   Merita sa-i rupi capu macar pentru blasfemia asta nu-i asa?

 14. Ca de obicei….
  În locul probelor…. invective.
  Denigrează denigrează denigrează tot rămâne ceva.
  Am mai auzit asta parcă.
  Și cand te gândești că unii credeau că marxism- leninismul a pierit.