G4Media.ro

Jumătate dintre exportatorii britanici au probleme din cauza Brexit

Secțiune susținută de
Concordia

Articolele din această secțiune sunt realizate cu respectarea independenței editoriale a redacției

Jumătate dintre exportatorii britanici au probleme din cauza Brexit

Brexitul a avut un impact semnificativ asupra activităţii multor exportatori britanici, iar odată cu noile reguli comerciale, jumătate dintre companiile britanice care exportă către Uniunea Europeană se află în dificultate, potrivit datelor Camerei de Comerț Britanice (BCC), citate de publicația franceză 20minutes. Acum, aceste companii cer ajutorul guvernului.

Studiul camerei de comerț arată că 49% dintre exportatori s-au străduit să se adapteze la ieșirea de pe piața unică de la 1 ianuarie, ceea ce provoacă complicații administrative, potrivit unui comunicat citat de 20minutes. Ponderea crește chiar și la 51% pentru companiile producătoare care depind de comerțul cu UE. Au fost chestionate 1.000 de companii, majoritatea IMM-uri, în perioada 18-31 ianuarie, inclusiv 470 exportatori de bunuri și servicii.

Companiile menționează în special costurile, birocrația, întârzierile și confuzia cu privire la regulile care trebuie respectate. „Activitatea de afaceri și perspectivele Marii Britanii pentru o redresare economică solidă sunt afectate de schimbările de la frontieră”, notează Adam Marshall, director general al BCC. Marea Britanie și UE au încheiat un acord de liber schimb, care elimină tarifele, dar care nu oferă aceleași avantaje ca piața unică.

Acest acord obținut în ajunul Crăciunului „a lăsat companiile în ambiguitate până în ultimul moment”, fapt care le-a împiedicat să se pregătească, potrivit lui Adam Marshall. „Pentru unele societăți aceste temeri sunt existențiale”, avertizează el, solicitând guvernului să facă tot ce poate pentru a reduce fricțiunile la frontiere. BCC se teme că situația se va agrava dacă Marea Britanie îşi va menține planurile de a efectua mai multe controale de sănătate în aprilie, înainte de controalele vamale stricte din iulie.

Asociația transportatorilor rutieri (RHA) a estimat recent că exporturile din porturile Marii Britanii către Uniunea Europeană au scăzut cu 68% în ianuarie. Ea vede în această scădere efectul comun al Brexitului și al pandemiei coronavirusului. Guvernul britanic a avertizat în repetate rânduri companiile că sunt așteptate „perturbări” pe termen scurt.

Exportatorii britanici trebuie acum să completeze o mulțime de documente pentru a dovedi că mărfurile lor au voie să intre pe piața unică europeană, un proces dificil și costisitor care întârzie trecerea la frontiere.

Cu câteva zile în urmă, șeful lanțului de îmbrăcăminte sportivă JD Sports Fashion a estimat la BBC că Brexitul s-a dovedit a fi „considerabil mult mai rău decât se aștepta”. În plus, guvernul britanic a înființat un grup de lucru cu privire la problemele întâmpinate de Brexit de către sectorul pescuitului din Scoția, ale cărui exporturi către UE de produse extrem de perisabile se confruntă cu probleme administrative și defecțiuni informatice.

Traducerea Rador: Rodezia Costea / Foto: Pexels,com

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

  1. Au probleme? Dar brexiterii au promis ca brexitul va fi numai lapte si miere! Oare sa fi mintit, ca niste ticalosi ce sunt?

    • Evident ca nu au mintit. Au spus adevarul pe care poporul credul voia sa il auda :-).

      Nu ma asteptam la asa ceva intr-o democratie veche precum cea din UK. Priveam la discursurile unor ministrii si nu imi venea sa cred cu cata nonsalanta minteau numai ca sa isi pastreze posturile calde. Credeam ca asta se intampla intr-o democratie deficitara in Romania, dar sa vad ca jurnalistii de la BBC le tineau isonul si nu indrazneau sa ii contrazica, desi era evident ca vorbeau prostii, iar poporul UK a fost dus de nas cu vorbe populiste asa de usor … pfff, nu credeam sa vad asa ceva in UK.

  2. sa le explice johnson si faras ca de fapt e bine , ca si0-au luat tara inapoi

  3. Poate germania v-a redistribuie gazul la jumate de pret fata decat e acum .
    Poate !

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.