G4Media.ro

Jumătate dintre cazurile medicilor de familie din Iași sunt de gripă sau…

Sursa foto: Pixabay

Jumătate dintre cazurile medicilor de familie din Iași sunt de gripă sau infecții respiratorii / ”Sunt foarte mulți pacienți care au avut sindrom post viral, cu tuse care a durat foarte mult, de ordinul săptămânilor”

Creșterea numărului de persoane depistate cu viroze respiratorii sau gripă nu se vede la Iași doar din cifrele oficiale oferite de Direcția de Sănătate Publică, ci inclusiv în cabinetele medicilor de familie, relatează Ziarul de Iași.

Aceștia spun că deși în această perioadă a anului este normal să existe o creștere a numărului de viroze respiratorii și a cazurilor de gripă, însă anul acesta se observă că formele sunt mult mai „zgomotoase”.

Totodată, sunt zile în care jumătate din numărul persoanelor care vin pentru consultații sunt depistate cu viroză, gripă sau infecție cu SARS-CoV-2.

„Sunt foarte multe viroze, unele dintre ele cu manifestări ciudate. Sunt foarte mulți pacienți care au avut sindrom post viral, cu tuse care a durat foarte mult, de ordinul săptămânilor. Pentru ei nu sunt cele mai simple viroze, sunt mai zgomotoase decât în alți ani, înainte se manifestau mai ușor. Însă mereu au fost multe cazuri în această perioadă, de acum până în martie vor tot fi viroze”, a precizat dr. Liviu Oprea, medic de familie ieșean.

Conform datelor DSP Iași, în ultima săptămână au fost depistate 3.786 de infecții respiratorii acute, din care 3.008 infecții virale ale căilor respiratorii superioare, 697 de cazuri de pneumonie și 81 de cazuri de gripă la aproape toate grupele de vârstă. Astfel, medicii spun că declararea epidemiei de gripă ar ajuta în acest context din mai multe puncte de vedere.

„În principiu, epidemia de gripă trebuie declarată pentru că într-un fel sau altul te ajută să pui diagnosticul. Atunci când știi că sunt foarte multe cazuri, cum a fost în pandemia de COVID, îți iei niște măsuri de precauție, dar te ajută și la diagnostic, pentru că știi că în momentul acela despre ce afecțiune este vorba, fiindcă sunt cazuri frecvente”, a completat dr. Liviu Oprea.

La Spitalul de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași sunt îngrijite 98 de persoane cu afecțiuni ale aparatului respirator, dintre care 22 sunt copii.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Hopaaa… se îmbolnăvesc pe capete injectații? Să mai bage niște doze-n vene.