G4Media.ro

Judecătorii îi permit unui preot caterisit să slujească în continuare, deși e…

Sursa foto: Pexels

Judecătorii îi permit unui preot caterisit să slujească în continuare, deși e caterisit de BOR / ”Statul nu are nevoie să ia măsuri pentru a garanta rămânerea sau plasarea comunităţilor religioase sub o conducere unică” / Sentința nu e definitivă

Judecătoria Botoşani a achitat un fost preot care fusese trimis în judecată de procurori pentru „exercitarea fără drept a unei profesii sau activităţi”, scrie Ziarul de Iași.

Ioan Ungureanu, fost preot al parohiei din localitatea Schit Orăşeni, judeţul Botoşani, a fost caterisit de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei în 2017. Preotul a fost surprins de mai multe ori spunându-le oamenilor să îşi ardă cardurile de sănătate, spunându-le că, scris invers, „card â drac”, iar unor enoriaşi ar fi refuzat să le ofere Sfânta Împărtăşanie dacă nu ardea cardurile respective de faţă cu el.

Însă procurorii l-au surprins pe preot continuând să săvârşească slujbe, inclusiv în biserica pe care a refuzat să o părăsească, astfel că a fost trimis în judecată pentru „exercitarea fără drept a unei profesii sau activităţi”.

Cinci ani mai târziu, la finalul lunii ianuarie 2023, magistraţii de la Judecătoria Botoşani au respins acuzaţiile procurorilor şi l-au achitat pe Ioan Ungureanu.

Aceştia au spus în motivare că fostul preot nu poate fi acuzat de exercitarea fără drept a profesiei sale fără a intra în contradicţie cu dreptul pluralismului religios, mai ales dacă slujbele erau solicitate de către comunitate.

„Într-o societate democratică, statul nu are nevoie să ia măsuri pentru a garanta rămânerea sau plasarea comunităţilor religioase sub o conducere unică (…). Or, în speţa de faţă argumentele reţinute îşi găsesc întrutotul aplicabilitatea, astfel încât, instanţa consideră că fapta pentru care inculpatul a fost trimis în judecată nu este săvârşită cu gradul de pericol prevăzut de legea penală, motiv pentru care (…) se va dispune achitarea inculpatului”, au precizat judecătorii în motivarea sentinţei.

Decizia instanţei nu este definitivă, ea putând fi atacată de către procurori în termen de zece zile.

Miropolia susține că soluția instanței nu schimbă cu nimic decizia ca el să fie caterisit.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Asta cu card=drac e maximă. Mai era și cea de la vaccinare, cu Astra Zeneca=Creez Satan, făcuseră conspiraționiștii o anagramă.
    Unii sunt prăjiți rău dar ne mai amuzăm și noi. Și-au făcut în unele biserici club de prăjiți și conspiră împreună. O jignire pentru Creștinism, niște inculți agresivi.

  2. Este totusi uzurpare de identitate. Biserica ortodoxa romana nu umbla cu placute pe gardul bisericii care sa ateste ca este intraadevar o biserica recunoscuta. Pur si simplu, profilul preotului este atat de bine intiparit incat nu este protejat la fel ca alta funtii. Daca un preot catarisit vrea sa slujeasca trebuie sa se imbrace vizibil diferit de un preot necatarisit.

  3. E OK decizia Judecatoriei, BOR-ul nu-i institutie de stat, biserica ortodoxa este numai majoritara in Ro., tara care este, slava Domnului, un stat laic recunoscut de Constitutie. Si salariile (si, implicit, pensiile) preotilor platite de la buget nu sunt OK, dupa parerea mea, ar trebui sa fie platiti precum „privatii” din venituri proprii si nu din taxe si impozite generale, sau instituirea unei taxe pentru cei ce vor sa contribuie. Dar te pui cu politicienii damboviteni…speciali peste speciali si din ce in ce mai putini dintre cei cu „carca”.

  4. Comunitatile needucate isi merita pastorul .
    BOR nu poate tine in friu astfel de manifestari . E incapabila . In plus BOR incalca cu buna stiinta canoanele . Permite unor agenti de vinzari , instructori auto si jandarmi ( asta numai din cite stiu eu ) sa slujeasca Sfintele Taine . Adica permite unor scursuri sociale sa fie slujitori la doi stapini . In Pidalion scrie cu totul altceva .

  5. Popa ca popa, a cerut ce a vrut în cazul de față ,,doar”arderea cardului,mai grav e că cineva l-ar fi ascultat. România educată a șarlatanului suprem ioha domnilor