G4Media.ro

Josep Borrell: Kremlinul este lipsit de credibilitate, iar această declaraţie privind dorinţa…

Sursa foto: European Council

Josep Borrell: Kremlinul este lipsit de credibilitate, iar această declaraţie privind dorinţa unui armistiţiu în Ucraina nu este credibilă

Şeful diplomaţiei Uniunii Europene, Josep Borrell, a calificat vineri drept „ipocrizie” armistiţiul anunţat de Moscova în Ucraina, cu ocazia Crăciunului ortodox pe stil vechi, neconsiderând-l credibil, relatează Agerpres.

„Kremlinul este lipsit de credibilitate, iar această declaraţie privind dorinţa unui armistiţiu unilateral nu este credibilă”, a declarat Borrell presei cu ocazia unei vizite la Fez, în Maroc.

„Răspunsul care ne vine tuturor în minte este scepticismul cu privire la atât de multă ipocrizie”, a afirmat el.

Vladimir Putin a ordonat joi armatei sale să respecte un armistiţiu „pe toată linia de contact între părţi în Ucraina” la 6 şi 7 ianuarie, prima încetare a focului de amploare de la începutul invaziei ruse din urmă cu aproape un an. În ciuda acestui anunţ, vineri au continuat duelurile de artilerie.

Pentru ca armistiţiul să poată fi considerat valabil, „trebuie să înceteze complet atacurile militare. Trebuie ca trupele (ruse) şi materialul lor militar să se retragă de pe teritoriul ucrainean”, a explicat Borrell, după o întâlnire cu studenţii la Universitatea Euro-Mediteraneeană.

„În absenţa unor astfel de acţiuni concrete, un armistiţiu unilateral pare o tentativă a Rusiei de a câştiga timp pentru a-şi regrupa trupele şi pentru a încerca să-şi restabilească reputaţia internaţională puternic afectată”, a subliniat Borrell.

El a acuzat de asemenea „propaganda” rusă care a pus pe seama „sancţiunilor europene” explozia mondială a preţurilor la bunurile alimentare şi la energie, care afectează în special Africa.

„Este complet fals. Armata rusă este cea care a distrus silozuri de cereale, care a distrus şi a plantat mine pe câmpuri, a distrus drumurile şi a blocat porturile din Ucraina”, a subliniat înaltul oficial european.

Borrell închei vineri o vizită oficială de două zile în Maroc, ţară acuzată de media că a fost implicată în scandalul de corupţie din Parlamentul European.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Ce natarau. Au facut armistitii locale de Craciun/An Nou in prima linie nemtii cu britanicii/francezii/americanii si nemtii cu sovieticii. Si in 1ul si in al 2lea razboi mondial. S-au oprit din macelareala ptr cateva ore. Si au reinceput dupa. Si erau razboaie totale, nu joaca de acum.
    Nataraul asta a facut scoala la fara frecventa.