G4Media.ro

Josep Borrell anunță că Uniunea Europeană pregătește un nou set de sancţiuni…

Sursa foto: Josep Borrell / Facebook

Josep Borrell anunță că Uniunea Europeană pregătește un nou set de sancţiuni împotriva regimului militar din Myanmar

Uniunea Europeană va impune în zilele următoare un nou set de sancţiuni împotriva regimului militar din Myanmar şi intereselor sale economice, a anunţat joi, la Jakarta, şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, informează Reuters, citată de Agerpres.

”Va exista a treia rundă de sancţiuni care va fi aprobată în zilele următoare şi care va viza personalul juntei şi de asemenea entitatea ce reprezintă interesele economice ale armatei”, a declarat Borrell după ce s-a întâlnit cu şefii diplomaţiilor din Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN).

Oficialul european i-a transmis reprezentantului Myanmarului: ”Puneţi capăt reprimării şi reveniţi la un comportament politic normal prin alegeri libere şi corecte”.

El a adăugat că doreşte ca ASEAN să conducă în continuare eforturile globale pentru reinstaurarea stabilităţii şi a democraţiei în Myanmar, deşi acest for regional a fost criticat de organizaţiile pentru drepturile omului, de opozanţi ai juntei şi de experţi pentru lentoarea acţiunilor sale.

Armata birmană a preluat controlul în Myanmar pe 1 februarie şi a arestat-o pe lidera civilă Aung San Suu Kyi, care a condus o luptă fără violenţă împotriva dictaturii în ultimele două decenii ale regimului militar din 1962-2011. Armata şi-a justificat lovitura de stat acuzând Liga Naţională pentru Democraţie, partidul lui Aung San Suu Kyi, de obţinerea unei victorii zdrobitoare printr-un vot manipulat, deşi comisia electorală a respins iniţial plângerile regimului militar.

În luna aprilie, Uniunea Europeană a decis sancţionarea a zece membri ai regimului militar aflat la conducere în Myanmar şi a două companii care îl finanţează, pentru a condamna reprimarea violentă a manifestanţilor pro-democraţie, au anunţat surse diplomatice europene. Sancţiunile europene au constat într-o interdicţie de deplasare sau de tranzitare în UE şi în îngheţarea activelor pe teritoriul Uniunii Europene. De asemenea, a fost interzisă orice finanţare din UE a companiilor vizate.

Cele două companii sancţionate sunt Myanmar Economic Holdings Ltd (MEHL) şi Myanmar Economic Corporation (MEC), considerate drept surse de finanţare pentru junta care a preluat puterea la 1 februarie.

Principiul acestor noi sancţiuni a fost convenit la 22 martie, atunci când miniştrii europeni i-au sancţionat pe liderul juntei, generalul Min Aung Hlaing, nouă comandanţi de rang înalt ai armatei, precum şi pe preşedintele comisiei electorale.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

2 comentarii

  1. Ii doare pe aia de sanctiunile UE de nu mai pot. Daca ii intrebi nici nu stiu ce e aia UE. De fapt cati din Europa ar sti sa puna degetul pe Myanmar pe harta? Exact asa e si invers: ii doare fix la palarie de UE (si de SUA, ca sa fim corecti).

  2. E imaginea perfecta a Uniunii Europene. Pare mosul asta cu ochelari o persoana care sa inspire teama sau macar respect pe undeva?