G4Media.ro

Joe Biden, primul pas înapoi în contextul majorității fragile din Congres: Neera…

Joe Biden, primul pas înapoi în contextul majorității fragile din Congres: Neera Tanden este retrasă de la conducerea bugetului Casei Albe

Joe Biden a anunţat marţi retragerea candidaturii lui Neera Tanden pentru a conduce bugetul la Casa Albă în faţa opoziţiei unor senatori-cheie, primul eşec pentru noul preşedinte democrat care dispune o majoritate foarte fragilă în Congresul de la Washington, notează AFP.

„Am acceptat cererea Neerei Tanden de a-şi retrage” candidatura, a declarat el într-un comunicat.

Mai mulţi senatori republicani, dar şi un democrat s-au declarat deschis împotriva sosirii sale în calitate de director al Biroul de Management şi Buget de la Casa Albă (OMB), un serviciu foarte influent, însărcinat cu dezvoltarea bugetului dorit de preşedinte.

De la anunţul numirii sale, Neera Tanden a fost ţinta unui foc încrucişat de critici: republicanii s-au declarat revoltaţi de vechi comentarii ale ei care vizau mai ales senatori, în timp ce progresiştii apropiaţi de Bernie Sanders o considerau prea centristă.

În cele din urmă, un senator democrat mai conservator, Joe Manchin, a condamnat în mare măsură şansele acesteia, anunţând, la sfârşitul lunii februarie, că nu va vota pentru ea.

Senatorul din Virginia de Vest a considerat că declaraţiile ei „deschis politice” vor avea un „impact toxic” asupra relaţiilor dintre Congres şi Casa Albă.

Democraţii dispun de o majoritate foarte fragilă în camera superioară, cu 50 de senatori contra 50 de republicani. În caz de egalitate, vicepreşedinta Kamala Harris poate departaja situaţia prin votul ei.

Nominalizările preşedintelui au nevoie de 51 de voturi pentru a fi aprobate de Senat. Prin urmare, orice defecţiune în tabăra democraţilor trebuie compensată printr-un vot republican.

Între timp, Casa Albă a curtat intens o mână de senatori, inclusiv pe republicana moderată Lisa Murkowski, care încă nu se pronunţase marţi, în timp ce senatorul independent Bernie Sanders părea mai mult împotriva acestei nominalizări, iar o democrată moderată, Kyrsten Sinema, menţinea misterul asupra votului său.

„Apreciez cât de mult aţi muncit dumneavoastră şi echipa dumneavoastră de la Casa Albă”, i-a scris Neera Tanden lui Joe Biden, potrivit unui comunicat.

„Din păcate, pare evident că nu există nicio modalitate pentru a obţine confirmarea şi nu vreau ca examinarea numirii mele să fie o distragere a atenţiei de la celelalte priorităţi ale dumneavoastră”, a adăugat ea retrăgându-şi candidatura.

sursa: Agerpres.ro, sursa foto: Facebook/ Joe Biden 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. Mare atentie la ce va face Manchin. Biden are nevoie de el ca de aer. Tipu’ e cel mai republican dintre democrati si are cojones de otel. Nu-i pasa de presiunile Casei Albe si le va da peste bot daca vor incerca sa-i forteze mana. O sa respinga toate prostiile radicale propuse de extremistii de stanga din P. Democrat. Toate bune!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.