G4Media.ro

Javier Milei avertizează Parlamentul că este pregătit pentru „conflict” pentru a reforma…

sursa foto: Facebook/ Javier Milei

Javier Milei avertizează Parlamentul că este pregătit pentru „conflict” pentru a reforma Argentina

Președintele argentinian ultraliberal Javier Milei a declarat vineri, în primul său discurs privind starea națiunii, că este hotărât să avanseze cu reformele sale „cu sau fără sprijin politic”, avertizând Parlamentul, până acum reticent, că este pregătit pentru „conflict”, transmite agenția AFP.

În același timp, el a făcut apel la argentinieni să dea dovadă de „răbdare și încredere” în fața măsurilor sale de dereglementare și austeritate bugetară.

„Va mai trece ceva timp până când vom putea culege roadele consolidării economice și ale reformelor (…) dar, pentru prima dată în istorie, atacăm problema prin cauza ei. Pentru aceasta vă cer răbdare și încredere”, a declarat el.

„Efortul va merita”, i-a asigurat el. În mai puțin de trei luni, guvernul a devalorizat moneda cu peste 50%, a liberalizat prețurile, a dereglementat economia și a făcut reduceri bugetare drastice.

El a lansat un avertisment la adresa deputaților care, în februarie, i-au provocat primul eșec prin respingerea ambițiosului său pachet de reforme de dereglementare (660 de dispoziții). „Vom schimba țara pentru totdeauna (…) cu sau fără sprijinul liderilor politici, cu toate resursele legale ale executivului”.

El le-a reamintit parlamentarilor, pe care în ultimele săptămâni îi numise „șobolani”, „corupți” și „simboluri ale castei politice”, că prin decrete, modificări de regulamente sau proiecte de legi, are instrumentele necesare pentru a „lupta cu deficitul bugetar, care pentru noi este mama tuturor bătăliilor”.

„Dacă veți căuta conflictul, veți avea conflict”, a amenințat el.

Cu toate acestea, șeful statului a întins o mână clasei politice, guvernatorilor de provincie influenți, liderilor de partid și foștilor președinți, pentru a încheia un „nou contract social” bazat pe zece principii eminamente liberale: un buget echilibrat „nenegociabil”, proprietate privată „inviolabilă” și cheltuieli publice reduse la nivelul „istoric” de 25% din PIB.

Pactul de mai

Un „pact de mai”, așa cum l-a numit, care ar urma să fie semnat la Cordoba (nord), în mod simbolic, la 25 mai, ziua aniversară a revoluției (1810) care a dus la independență (1816).

Milei și-a programat discursul la o oră de maximă audiență, 21.00, astfel încât „cât mai mulți argentinieni să îl poată asculta pe președinte după serviciu”, potrivit Președinției.

El a făcut un lung inventar al celor 20 de ani de politică guvernamentală, calificând-o drept „un faliment moral și intrinsec nedrept”, de care a beneficiat doar o „castă politică”.

Președintele a anunțat, de asemenea, un proiect de „lege anti-caste”, cu diverse propuneri, printre care o limitare a mandatelor liderilor de sindicat, o reducere a numărului de asistenți parlamentari și încetarea beneficiilor pentru foștii președinți.

El a anunțat, de asemenea, închiderea agenției publice de presă Telam (cu aproximativ 700 de angajați), una dintre mass-media vizate de noul guvern, despre care a spus că a devenit o „agenție de propagandă” pentru guvernele peroniste.

Milei „are acest ton de confruntare, de ‘totul sau nimic’ radicalizat pentru a-și susține narațiunea, care se bazează pe ‘facem schimbări structurale'”, a analizat pentru AFP politologul Ivan Schuliaquer.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Viva la libertad!