G4Media.ro

Japonia va începe joi să elibereze în Oceanul Pacific apa radioactivă tratată…

Photo by Jung Yeon-je / AFP

Japonia va începe joi să elibereze în Oceanul Pacific apa radioactivă tratată de la centrala nucleară Fukushima

Japonia va începe joi să elibereze în Oceanul Pacific apa radioactivă tratată de la centrala nucleară Fukushima, afectată de tsunami, în ciuda opoziției vecinilor săi. Decizia vine la câteva săptămâni după ce organismul de supraveghere nucleară al ONU a aprobat planul, relatează BBC.

Aproximativ 1,34 milioane de tone de apă – suficient pentru a umple 500 de bazine olimpice – s-au acumulat de când tsunamiul din 2011 a distrus centrala.

Apa va fi eliberată pe parcursul a 30 de ani, după ce va fi filtrată și diluată.

Autoritățile vor solicita operatorului centralei să „pregătească cu promptitudine” pentru ca evacuarea să înceapă pe 24 august, dacă condițiile meteo și maritime vor fi adecvate, a declarat premierul japonez Fumio Kishida, după o ședință de guvern desfășurată marți.

Premierul Kishida a vizitat duminică centrala, ceea ce a dus la speculații privind iminența eliberării apei.

Guvernul a declarat că eliberarea apei este un pas necesar în procesul lung și costisitor de dezafectare a centralei, care se află pe coasta de est a țării, la aproximativ 220 km nord-est de capitala Tokyo.

Japonia colectează și stochează apa contaminată în rezervoare de mai bine de un deceniu, dar spațiul se epuizează.

Tsunamiul din 2011, declanșat de un cutremur cu magnitudinea 9,0, este considerat cel mai grav dezastru nuclear din lume de la Cernobîl încoace.

La scurt timp după aceea, autoritățile au instituit o zonă de excludere care a continuat să se extindă pe măsură ce radiațiile se scurgeau de la centrală, obligând peste 150.000 de persoane să evacueze zona.

Planul de eliberare a apei de la centrală a provocat alarmă în Asia și în Pacific de când a fost aprobat de guvernul japonez, în urmă cu doi ani.

Acesta a fost aprobat de către organismul de supraveghere nucleară al ONU, care a concluzionat că impactul asupra oamenilor și a mediului va fi neglijabil, însă pescarii din regiune se tem în continuare că evacuarea apei tratate va afecta reputația capturilor lor și le va afecta mijloacele de trai.

Tepco a filtrat apa pentru a elimina peste 60 de substanțe radioactive, dar apa nu va fi în întregime lipsită de radiații, deoarece va conține în continuare tritiu și carbon-14, izotopi radioactivi ai hidrogenului și, respectiv, ai carbonului, care nu pot fi eliminați cu ușurință din apă. Însă experții consideră că aceștia nu reprezintă un pericol decât dacă sunt consumați în cantități mari, deoarece emit niveluri foarte scăzute de radiații.

Planul a provocat revoltă în țările vecine, China fiind cel mai vocal opozant. Aceasta a acuzat Japonia că tratează oceanul ca pe „canalizarea sa privată”.

Coreea de Sud, însă, a aprobat planul și a acuzat protestatarii de alarmism.

De asemenea, oamenii care locuiesc în Fukushima și în împrejurimi nu sunt convinși că apa tratată va fi sigură, iar mulți pescari din țară se tem că evacuarea le va afecta mijloacele de trai.

Atât Coreea de Sud, cât și China au interzis importurile de pește din jurul Fukushima.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...