G4Media.ro

Japonia cere Beijingului să ridice „imediat” restricțiile la importul de alimente japoneze,…

Photo by Jung Yeon-je / AFP

Japonia cere Beijingului să ridice „imediat” restricțiile la importul de alimente japoneze, impuse după deversarea apei de la Fukushima

De când apele de la Fukushima au fost eliberate în mare, Beijingul și Moscova au interzis importul de fructe de mare și pește japonez, transmite Le Figaro.

Nimic nu pare să poată atenua tensiunile dintre cei doi giganți asiatici. Premierul japonez Fumio Kishida i-a spus joi lui Xi Jinping că are „îngrijorări serioase” cu privire la activitatea militară chineză în Asia-Pacific și la colaborarea acesteia cu Moscova și a cerut ridicarea interdicției privind importurile de fructe de mare japoneze.

„Am exprimat, de asemenea, preocupările noastre serioase cu privire la activitatea militară crescută a Chinei în apropierea Japoniei și la colaborarea sa cu Rusia”, a declarat Fumio Kishida după ce s-a întâlnit cu Xi Jinping pentru prima dată într-un an.

„Am subliniat din nou importanța extremă a păcii în strâmtoarea Taiwan pentru comunitatea internațională și Japonia”, a declarat Fumio Kishida pentru posturile de televiziune japoneze după întâlnirea lor de la San Francisco, în marja forumului de cooperare economică Asia-Pacific (Apec). „În ceea ce privește Marea Chinei de Est, am exprimat încă o dată preocupările noastre serioase și am cerut îndepărtarea imediată a balizelor (chinezești) instalate în ZEE a Japoniei”, a mai anunțat Fumio Kishida, cu referire la zona economică exclusivă a țării. El a mai spus că a „îndemnat la un răspuns calm bazat pe dovezi științifice și la ridicarea imediată a restricțiilor asupra importurilor de produse alimentare japoneze”.

China a interzis importurile de fructe de mare japoneze după ce, în august, Japonia a început să deverseze în Oceanul Pacific apa tratată de la centrala nucleară Fukushima, Beijingul acuzând Tokyo că tratează marea ca pe o „canalizare”. Rusia i-a urmat exemplul și a interzis, de asemenea, importurile japoneze. Japonia insistă că evacuările sunt sigure, un punct de vedere susținut de Agenția Internațională pentru Energie Atomică, organismul de supraveghere al Națiunilor Unite. Fumio Kishida a adăugat, totuși, că el și Xi Jinping „au convenit să caute soluții prin dialog și discuții pe baza unei atitudini constructive”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...