G4Media.ro

Italia votează, dreapta radicală speră la succes

sursa foto: Facebook/ Giorgia Meloni

Italia votează, dreapta radicală speră la succes

Peste 50 de milioane de italieni sunt chemați duminică la vot pentru a-și alege parlamentul, unde, în lipsa unor surprize, se așteaptă ca extrema dreaptă să câștige în forță și, într-o mișcare fără precedent, să desemneze premierul care îi va succeda lui Mario Draghi.

Secțiile de votare s-au deschis la ora 05:00 GMT și se vor închide la ora 21:00 GMT, moment în care primele sondaje la ieșirea de la urne ar trebui să ofere o imagine clară a rezultatului, potrivit boursorama.com..

La doar 45 de ani, Giorgia Meloni, liderul partidului post-fascist Fratelli d’Italia, care are aproape un sfert din voturi în ultimele sondaje, este favorită pentru a conduce un guvern de coaliție în care extrema dreaptă ar domina în mare măsură dreapta clasică.

Acesta ar fi un cutremur pentru Italia, membru fondator al Europei și a treia economie din zona euro, dar și pentru UE, care ar trebui să se confrunte cu o abordare apropiată de premierul ungar Viktor Orban.

„În Europa, toți sunt îngrijorați să o vadă pe Meloni la guvernare (…) Sărbătoarea s-a terminat, Italia va începe să-și apere interesele naționale”, a avertizat ea în timpul campaniei sale.

Această fostă admiratoare a lui Mussolini, a cărei deviză este „Dumnezeu, țară, familie”, a reușit să catalizeze nemulțumirile și frustrările compatrioților săi, menținându-se în opoziție, în timp ce toate celelalte partide au susținut guvernul de uniune națională al lui Mario Draghi.

Dar zarurile nu sunt aruncate: „Alegerile sunt imprevizibile, se joacă pe emoție și în ultimul moment”, a declarat pentru AFP Emiliana De Blasio, profesor de sociologie la Universitatea Luiss din Roma, care a subliniat rolul-cheie al indecișilor, estimat la aproximativ 20%, și importanța participării finale la vot.

Scorurile obținute de Mișcarea 5 Stele (M5S, fostul antisistem), creditat cu instituirea unui venit minim pentru cei mai săraci, și de Partidul Democrat (PD, stânga), bine implantat pe plan local, ar putea rezerva surprize, mai ales în sudul țării.

Oricare ar fi guvernul care va ieși din alegeri, care nu va intra în funcție până la sfârșitul lunii octombrie, drumul său pare deja plin de capcane.

Ea va trebui să facă față crizei provocate de creșterea prețurilor, în timp ce Italia este sufocată de o datorie de 150% din PIB, cel mai mare raport din zona euro după Grecia. În acest context, mana planului european de redresare post-pandemică, din care Italia este de departe cel mai mare beneficiar, va fi esențială pentru a menține peninsula pe linia de plutire.

„Italia nu își poate permite să rămână fără acești bani”, a declarat pentru AFP istoricul Marc Lazar, care a calificat drept „foarte limitată” marja de manevră a lui Meloni în privința economiei.

Pe de altă parte, ar putea lupta împotriva Bruxelles-ului, alături de Varșovia și Budapesta, „în probleme de apărare a intereselor naționale în raport cu interesele europene”.

La fel ca Marine Le Pen din Franța, Giorgia Meloni a renunțat în cele din urmă la ieșirea din euro, dar solicită o „revizuire a regulilor Pactului de stabilitate”, suspendat din cauza crizei din domeniul sănătății, care a stabilit un plafon de 3% din PIB pentru deficit și 60% pentru datorie.

În materie socială, Meloni este ultraconservatoare: „Da familiei naturale, nu lobby-ului LGBT! Da identității sexuale, nu ideologiei de gen! Da culturii vieții, nu abisului morții!”, a proclamat ea în iunie, promițând, de asemenea, să lupte „împotriva islamizării Europei”.

Sosirea ei la putere ar însemna, de asemenea, o închidere a țării, unde debarcă anual zeci de mii de migranți, o perspectivă care îngrijorează ONG-urile care salvează ambarcațiunile ce fug de mizeria din Africa.

În timp ce instabilitatea guvernamentală a Italiei este legendară, experții sunt deja de acord cu privire la speranța de viață scurtă a acestei coaliții, în care doamna Meloni va avea mult de lucru pentru a-și gestiona aliații greoi, fie că este vorba de infatigabilul Silvio Berlusconi sau de liderul anti-migranți Matteo Salvini.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

30 comentarii

 1. Dacă italienii vor filoruși la putere, n-au decât să sufere. Românii au votat PSDNL 55% și acum plâng că le fură viitorul – păi voi i-ați votat!

  • Îți vine imediat ordinul de încorporare, vei muri în Ucraina ca un câine, în timp ce Putin e în palat la Soci.

  • @Alioșa,
   Să ințelegem că Piticul Cră.cănat are de gând să doboare Recordul Mondial la proba de deportări-viteză, record deținut in acest moment de Tătucul Popoarelor Sovietice?!

 2. Succes Giorgia Meloni!

  • Hăurare, vezi că îți plesnește vreo venă ceva. Ia-o ușor – numai sus – că e cel mai sănătos !

  • Ii urezi succes, dar habar nu ai cine este fătuca asta. Este un soi de George Simion in varianta feminina. Nu are nici o școală sau meserie. În adolescență a lucrat un timp ca bona și chelneriță, apoi văzând că o duce prost, s-a băgat în politică și asta face și acum.

 3. Pana cand niste functionari ai UE, pe care nu i-a votat nimeni sa isi mai bata joc de oameni? Viata a devenit din ce in ce mai grea din cauza unora care traiesc in turnuri de fildes. Vor mai urma si alte tari unde vor castiga unii pe care leftarzii ii numesc extremisti

  • Se votează periodic în alegeri europarlamentare, șobolan rus ce ești. Pe Putin nu l-a votat nimeni, el câștigă prin fraudă electorală și prin încarcerarea opoziției.

  • Daaa, sa vezi ce bine vor trai italienii… Pana una-alta, sunt datornicii (si milogii) zonei Euro.
   Italienii de astazi nu mai au nicio legatura cu trecutul lor glorios. Asa cum nici grecii de astazi nu mai au nicio legatura cu maretia antichitatii… Doua natiuni neamestecate cu alte neamuri, prabusite in ele insele, prostite de politicieni fara scrupule, „patrioti” si „suveranisti” de carton. Nu prea departe de noi.

  • Cum de sunt italienii milogii zonei euro, d;le, daca nu au fost condusi de dreapta pana acuma, inseamna cumva ca stanga i-a bagat in groapa?

 4. Deja trei din patru comentarii sunt de la haurari cu 8 clase,votanții marelui alb simion!

  • „Cainele moare de prea multa alergatura si prostul de grija altuia”.
   Berlusconi-Salvini-Meloni in varianta romaneasca :Voiculescu- Simion-Sosoaca.
   As vrea sa va vad asa patrioti cu Putin la Chisinau.
   Italia e datoare vanduta dar banii de la UE sunt buni.
   Cui nu-i mai place in UE,e liber sa plece langa Putin si Orban…..macar vodca o sa aveti.

 5. Colcăie rușii în comentariile acestui articol, demonstrând că Rusia o susține pe Meloni.

  • Asta doar in capul tao mono-neuronic. Italienii s-au saturat de mizeriile progresiste (de ex: pierdut jobul daca refuzi un medicament ), n-au nici o treaba cu benzinarul Putin sau cu benzinăria numita Rusia.

  • Mai repeta minciuna de vreo mie de ori, poate o s-o cred, rusule. Meloni e finanțată de Rusia și are misiunea de a sabota UE din interior.

  • Si cica rusii vor denazificarea Ucrainei. Dar sunt foarte fericiti daca un partid autodeclarat nazist castiga in Italia.

 6. Deranj mare pe geh4 :)))))🥳

 7. pierde cu naturalete

 8. Ce mi se pare bizar e ca rusii pretind ca vor sa DENAZIFICE Ucraina, dar, uite ca sunt foarte fericiti daca Italia se nazifica.

 9. Eu vad ca Italia este chiar progresista, promoveaza femeile in functii de conducere

  • Femeile normale sunt fum.ate deja. Acum sunt la moda femeile trans sau barbatii care nasc. Asta e adevaratul progres. Feminismul e extrema dreapta. Chiar si les.bienele sunt scoase din LGBT pe ici pe colo ca sa faca loc noilor tendinte…

  • Femeile norm.ale sunt fum.ate deja. Acum sunt la moda femeile tr.ans sau bar.batii care nasc. Asta e adevar.atul progres! Femin.ismul e extr.ema drea.pta. Chiar si les.bienele sunt sco.ase din L.G.BT pe ici pe colo ca sa faca loc noilor tend.inte…

 10. se poate trai fara cele 3 invocate fara nicio problema. nu e frumos sa impuneti nimic altora care n-au treaba cu lozincile, altfel, daca o faceti, este fascism sau comunism.

 11. In Italia coalitia partidelor de centru-dreapta va castiga alegerile, iar UE catre normalitate.

 12. Se poate trai si fara bolnavi mintali…chiar s-au inventat spitale pentru dezaxati.
  Nu trebuie sa facem marsuri ca sa ne laudam…si nici sa ne insusim curcubeul sau sa ne punen pene in fund…

 13. SUCCES forțelor de dreapta din Italia!

 14. drum bun spre groapa de gunoi a istoriei maine poimaine vindeti turnul din pisa ca arata prea lasciv si nu si-a declarat genul neutru

 15. Meloni „a uitat” sa mentioneze in discursul sau ca Italia va primi 192 de miliarde de euro din fondurile europene pentru redresare post-pandemica,mai mult ca oricare tara din UE.
  Berlusconi-Meloni-Salvini= Coaliție de bufoni.