G4Media.ro

Italia cheltuie aproape un miliard de euro pe an pentru orele de…

Sursa foto: Pixabay

Italia cheltuie aproape un miliard de euro pe an pentru orele de religie din școli / Peste 80% din elevi participă la aceste cursuri

Sunt peste 1,3 milioane de elevi care părăsesc sala de clasă, în Italia, atunci când încep orele de religie, informează La Repubblica.

Costul profesorilor de educație religioasă explodează, scriu jurnaliștii italieni, care subliniază că aceste ore ajung să coste aproape un miliard de euro.

De-a lungul anilor, costul asigurării educației religioase pentru elevii italieni a crescut considerabil.

Pentru a asigura ora de Religie în toate clasele din școlile italiene, bugetul de stat prevede o cheltuială de milioane de euro: 859 de milioane în 2024. În realitate, o parte din aceste fonduri este folosită și pentru a asigura așa-numitele activități alternative la religie organizate de școli pentru cei care nu stau la aceste ore. Cifra crește de la an la an din cauza pensionării profesorilor de grădiniță și de școală primară care, până la o anumită perioadă, puteau preda și Educația religioasă, deoarece episcopul diecezei îi autorizase printr-un certificat special.

Cu alte cuvinte, era același profesor care, pe lângă faptul că îi învăța pe copii să citească, să scrie și să numere, preda și preceptele religiei oficiale italiene. Apoi, reglementările s-au schimbat și au fost angajați specialiști cu calificare și autorizație de la ordinul diecezan pentru a preda Educația religioasă.

În 2019, în urmă cu cinci ani, cheltuielile din bugetul ministerial pentru profesorii de religie au fost de 745 de milioane de euro: cu 15% mai puțin. Iar în 2014, în urmă cu zece ani, era de 665 de milioane: cu 194 de milioane mai puțin decât astăzi, cu 30%. Între timp, numărul elevilor care se bucură de învățământ scade de la an la an.

Potrivit datelor pentru 2022/2023 publicate de biroul de statistică al Conferinței Episcopale Italiene (CEI), proporția elevilor din toate ordinele școlare care părăsesc clasa atunci când intră profesorul de religie se apropie de 16%, aproximativ 1,3 milioane de elevi. Iar în fiecare an, numărul celor care nu vor religie în școală crește cu aproximativ o jumătate de punct procentual.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

 1. Niște primitivi italienii ăștia, să le trimitem niște progresiști de la USR să le bage mințile în cap și curcubeul în programa școlară.

  • Atât îl duce capul pe Covrigul de Buzău. Ciolacule, tu ești?
   Ar fi interesant cât se cheltuie in România pe cei care predau religia, mai ales că aceștia nu depind de restricțiile impuse profesorilor și nu răspund ministerului învățământului. De selecția lor se ocupă prea bărboșii cu haine aurite.

  • @doar un roman:
   Cum cât? Doar se știe că suntem mai catolici decât Papa și mai ortodocși decât Chiril. Cu lumina viind din toate părțile, cheltuim spre toate orizonturile …

  • Mai degraba niste bărboși ciudati care citesc dintr-o carte decât fundași, drag queen, pedofili, transgenderi sau alte arătănii dizgratioase! Fiecare este liber sa faca ce vrea acasă! Dar cand vin să ne explice nouă ca este ok să-ți rupi rozeta deja nu mai este ok.
   Mă uit la arătăniile astea care rad de popii nebuni cand ies pe strada dar cică e ok să-i vezi in fundul gol la un așa-zis mars pride!
   Noaptea minții!