G4Media.ro

ISU Cluj, despre mesajul RO-Alert transmis în timpul nopții, prin care li…

ISU Cluj, despre mesajul RO-Alert transmis în timpul nopții, prin care li se cerea locuitorilor din apropierea barajului de pe Someșul Rece să evacueze zona din cauza pericolului de inundații: A fost doar o măsură de precauție

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Cluj a precizat, luni, că mesajul transmis prin RO-Alert, prin care li se cerea locuitorilor din apropierea barajului de pe Someșul Rece să evacueze zona din cauza pericolului de inundații, în noaptea de duminică spre luni, „a fost doar o măsură de precauție”, scrie Monitorul de Cluj.

În cursul nopții, a fost înregistrată o creștere a acumulării apei în barajul Someșul Rece I, situat în Defileul Someșul Rece, peste cota de siguranță a acestuia, ca urmare a precipitațiilor abundente și a topirii zăpezii din zona de munte.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență s-a reunit, iar o comisie din cadrul acestuia, condusă de către prefectul județului Cluj, alături de specialiști din cadrul Hidroelectrica și reprezentanți ai autorităților locale s-au deplasat la fața locului, începând cu ora 22.00, pentru a evalua situația și eventualele pericole care ar putea fi pentru populația din zonă, relatează Monistorul de Cluj.

În jurul orei 01.00, a fost înregistrată o deversare peste cotele de siguranță ale barajului și în aval de barajul de acumulare și a fost luată decizia de a se transmite, preventiv, un mesaj prin sistemul RO-Alert pentru locuitorii dintr-o arie selectată geometric de-a lungul râului Șomeșul Rece, între localitățile Măguri Răcătău și lacul de acumulare din localitatea Gilău, prin care se solicita populației să ia măsuri de autoevacuare din zonă.

Locuitorii din Gilău, Măguri Răcătău sau alte zone aproprierea barajului Someșul Rece au primit mesaj RO-Alert pentru a elibera casele în jurul 1 noaptea, mai scrie Monitorul de Cluj.

Sursa foto: Ro Alert

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. O fi fost trimis de vreunu din expertii aia de la PeeNeeLee angajati la Apele Romane?

  2. Mai nou, autoritatile locale sau nationale te avertizeaza, te agita, te sacaie, te bazaie cu tot felul de avertizari, coduri, alerte, carantine, de parca ar fi sfarsitul lumii si astfel de evenimente nu s-au mai intamplat niciodata. Auzi, cod galben de … … Mare branza!
    O mare parte din populatie a devenit speriata de bombe, mai rau decat babele habotnice. Ai zice ca va veni apocalipsa daca te duci pana la chiosc sa iti iei inghetata: sigur te calca masina, sigur te racesti, faci pneumonie si mori, sigur sare pe tine covidul…

  3. Glume de Paste?

  4. In atentia ISU. Abuzul de mesaje RO-Alert va face ca atunci cand intradevar va fi nevoie de el, oamenii sa nu-i mai dea importanta cuvenita. Va fi ca in povestea cu Petrica si lupul. Mie imi face impresia ca ISU nu are criterii clare de transmitere a acestor mesaje si ca sa se puna la adapost transmit si cand e cazul si cand nu e cazul.

    • Foarte corect. Și o nelămurire: chiar nu se putea estima în avans câtă zăpadă se topește în noaptea respectivă, mai ales că se știa câtă zăpadă e pe munte și ce temperatură e prognozată? Astfel încât să trimită mesajul de alertă mai de cu seară. Eu spre exemplu îmi opresc telefonul pe timp de noapte, sau îl pun la încărcat în altă cameră. Dacă nu-l opresc, sigur am soneria la volum mic, verific notificările înainte să-l pun la încărcat și pa, nu-l mai aude nici dracu’ la ora unu noaptea.

      Plus că seara, fiind mai răcoare, zăpada se topește mai încet decât peste zi, deci ar fi trebuit să știe încă de după-amiază că va trece de limită. N-avea cum să fie o surpriză, gen zăpada a început să se topească în ritm accelerat la miezul nopții.

    • Soneria la volum mic e irelevanta, acest gen de alarme ridica automat volumul la maxim.

  5. Lupul! Lupul…!