G4Media.ro

Istorici germani importanți au acuzat Partidul Social-Democrat (SPD) al cancelarului Scholz că…

Sursa foto: European Council

Istorici germani importanți au acuzat Partidul Social-Democrat (SPD) al cancelarului Scholz că are o poziție conciliantă față de Rusia 

Istorici germani importanți l-au condamnat pe cancelarul Olaf Scholz pentru poziția partidului (SPD) său față de invazia Rusiei în Ucraina, adâncind o dispută privind apelurile stângii pentru negocieri cu Moscova, scrie Financial Times.

Politica Partidului Social-Democrat (SPD) față de Rusia este „arbitrară, eronată și greșită din punct de vedere faptic”, se arată într-o scrisoare deschisă adresată cancelarului și semnată de cinci istorici. Aceasta îi acuză pe liderii partidului că riscă o eroare „fatală” de împăcare în ceea ce privește „războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”.

Printre istorici se numără Heinrich August Winkler, unul dintre cei mai respectați academicieni din țară și membru SPD de peste 60 de ani. Ceilalți patru semnatari ai scrisorii sunt, de asemenea, membri ai partidului.

Poziția echivocă a partidului față de Moscova, la mai bine de doi ani de la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, devine o problemă pentru Scholz, care s-a angajat să fie alături de Kiev atât timp cât va fi nevoie.

Cancelarul a devenit izolat din punct de vedere politic, în timp ce încearcă să echilibreze opiniile puternicei aripi pacifiste a partidului său cu promisiunea sa pentru un Zeitenwende sau un punct de cotitură în politica de securitate care să răstoarne decenii de subinvestiții militare și compromisuri diplomatice cu Moscova.

Scrisoarea, care a fost publicată joi în multe ziare germane, afirmă că SPD este orb la lecțiile istoriei și ignorant față de realitatea evenimentelor actuale din Rusia, în ciuda rugăminților venite din partea aliaților Berlinului, precum SUA și Polonia.

Ambii parteneri de coaliție ai lui Scholz, Verzii și Democrații Liberi, au devenit din ce în ce mai critici față de docilitatea SPD – o tensiune cristalizată de recenta dezbatere privind livrarea rachetelor de croazieră Taurus către Ucraina.

Germania este cel mai mare donator de echipamente militare pentru Kiev după SUA, dar Scholz a rezistat solicitărilor de a trimite muniții cu rază lungă de acțiune chiar și în condițiile în care războiul a înclinat din nou în favoarea Rusiei.

La începutul acestei luni, Rolf Mützenich, liderul parlamentar al SPD, a ridicat miza într-un discurs în Bundestag, în care a îndemnat la luarea în considerare a modului de a pune capăt războiului.

Discursul a stârnit critici din partea opoziției și a partenerilor de coaliție guvernamentală, iar Marie-Agnes Strack-Zimmermann, președinta comisiei parlamentare pentru apărare, a calificat poziția SPD drept „scandaloasă”.

Dar deputații din stânga partidului – care reprezintă aproximativ jumătate din grupul parlamentar – au continuat prin a spune că au „sprijinit pe deplin” sugestia lui Mützenich și că încercarea de a negocia un rezultat pașnic cu Rusia era în „genele” mișcării.

Michael Roth, unul dintre cei mai proeminenți experți în politică externă ai SPD, a declarat săptămâna aceasta că părăsește politica din cauza atitudinii partidului său față de Rusia.

Roth, fost ministru de externe, a declarat că participarea la recentele reuniuni ale partidului SPD a fost „ca și cum ai intra într-un frigider” din cauza susținerii sale deschise a Ucrainei și a apelurilor pentru ca SPD să sprijine acordarea unui ajutor militar mai mare.

Ambasadorul Ucrainei în Germania, Oleksii Makeiev, a criticat, de asemenea, SPD. „Înghețarea” conflictului, a declarat el săptămâna aceasta, echivalează cu susținerea unui genocid.

Oficialii SPD au reacționat cu furie la criticile din ce în ce mai numeroase, deși, până în prezent, nu există prea multe semne că stânga partidului și-ar fi înmuiat poziția.

Fostul cancelar Gerhard Schröder, ale cărui legături strânse cu Rusia au făcut din el o figură de batjocură în presa germană, a folosit dezbaterea pentru a pleda din nou pentru negocieri cu Moscova.

Franța și Germania ar trebui să încerce urgent să negocieze un armistițiu, a declarat el într-un interviu acordat Agenției germane de presă publicat joi, oferindu-se ca potențial mediator datorită relației sale „sensibile” cu Vladimir Putin.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Adevărat! Filiera germano-austro-ungara este compromisă! Noroc cu Franța din UE, UK din Europa si, momentan, cu SUA!