G4Media.ro

Israelul se declară încrezător în relaţiile sale comerciale cu ţările arabe

Sursa foto: Pexels

Israelul se declară încrezător în relaţiile sale comerciale cu ţările arabe

Ministrul israelian al economiei, Nir Barkat, a declarat marţi că relaţiile comerciale dintre Israel şi statele arabe nu au fost afectate de războiul din Fâşia Gaza, care riscă, totuşi, să coste ţara sa până la 55 de miliarde de dolari, notează AFP, transmite Agerpres.

Aşa-numitele Acorduri Abraham, negociate de Statele Unite şi semnate în 2020, au permis Israelului să stabilească legături oficiale cu Emiratele Arabe Unite, Bahrein şi Maroc. În plus, Israelul este legat de Iordania şi Egipt prin tratate de pace.

„Nu există nicio schimbare” în relaţiile comerciale, le-a declarat Nir Barkat jurnaliştilor în marginea celei de-a 13-a Conferinţe ministeriale a Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) la Abu Dhabi.

„Lucrurile sunt foarte stabile. Cred că liderii înţeleg că avem acelaşi obiectiv, care este de a colabora paşnic”, a adăugat el.

Întrebat despre pierderile economice ale Israelului cauzate de războiul din Fâşia Gaza, Nir Barkat a estimat că acestea „ar putea fi între 150 şi 200 de miliarde de shekeli”, între 42 şi 55 de miliarde de dolari.

„Aceasta nu este ceva pe care Israelul să nu poată suporta pe termen mediu sau lung”, a dat asigurări ministrul.

În ianuarie, cabinetul israelian a aprobat alte 55 de miliarde de shekeli (15 miliarde de dolari) pentru a acoperi costul războiului.

Pe 7 octombrie, comandouri Hamas infiltrate din Fâşia Gaza au efectuat un atac de o violenţă fără precedent în sudul Israelului, care s-a soldat cu moartea a peste 1.160 de persoane, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ întocmit de AFP pe baza datelor oficiale israeliene. Aproximativ 250 de persoane au fost răpite în acest atac, dintre care 100 au fost eliberate la finalul lui noiembrie în timpul unei încetări a focului temporare.

Drept ripostă, Israelul a promis să ”nimicească” Hamas şi a lansat o amplă operaţiune în Fâşia Gaza, soldată cu aproximativ 30.000 de morţi, în majoritate civili, potrivit Ministerului Sănătăţii al mişcării palestiniene.

Ambasadoarea Emiratelor Arabe Unite la ONU, Lana Zaki Nusseibeh, a apărat recent decizia ţării sale de a menţine legăturile cu Israelul, în pofida preocupărilor legate de situaţia umanitară din Fâşia Gaza.

Nir Barkat a mai estimat că războiul din Fâşia Gaza ar putea ajuta Israelul să-şi crească vânzările de tehnologie militară, menţionând că există „un interes puternic” din partea mai multor ţări, fără a preciza dacă statele arabe se numără printre acestea.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...