G4Media.ro

Israelul a anunțat finalizarea construcției unui zid subteran dotat cu senzori la…

Israelul a anunțat finalizarea construcției unui zid subteran dotat cu senzori la frontiera cu Fâșia Gaza

Israelul a anunţat marţi finalizarea unui zid subteran dotat cu senzori pe partea sa a frontierei cu Fâşia Gaza, o contramăsură concepută după ce militanţii Hamas au folosit tuneluri pentru a-i lua prin surprindere pe militarii israelieni în timpul războiului din 2014, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Israelul a făcut public în 2016 acest proiect, care include şi un gard deasupra solului, o barieră navală, sisteme radar şi camere de comandă şi control.

„Bariera, care este un proiect inovator şi avansat din punct de vedere tehnologic, lipseşte Hamas de una dintre capabilităţile pe care încerca să le dezvolte”, a declarat ministrul apărării Benny Gantz, potrivit unui comunicat al ministerului.

„Proiectul plasează un «zid de fier», senzori şi beton între organizaţia teroristă şi locuitorii din sudul Israelului”, a mai spus el.

Ministerul a precizat că bariera, pe care sunt instalate sute de camere, radare şi alţi senzori, se întinde pe o lungime de 65 km şi că 140.000 de tone de fier şi de oţel au fost utilizate în construcţie, care a necesitat trei ani şi jumătate pentru finalizare.

De asemenea, „gardul inteligent” inclus de proiect are o înălţime de 6 metri, iar bariera maritimă conţine mijloace pentru a detecta inflitrarea pe mare şi un sistem de armament controlat de la distanţă. Ministerul nu a precizat adâncimea acestui zid subteran.

Fâşia Gaza are şi o frontieră de 14 km cu Egipt, iar din 2013 forţele egiptene au demolat mai multe tunele pentru contrabandă.

Israelul şi gruparea Hamas au luptat în patru războaie după ce aceasta a preluat în 2007 controlul Fâşiei Gaza de la forţe loiale preşedintelui palestinian Mahmoud Abbas.

În ultimul conflict din luna mai, Hamas şi alte grupări militante au lansat peste 4.300 de rachete spre Israel, care a desfăşurat interceptoarele sistemului „Iron Dome” şi a recurs la o campanie intensivă de lovituri aeriene în Gaza.

Sursa foto: Twitter / Benny Gantz

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. E normal. Au zidul, pentru atacul la sol, au Iron Dome, pentru atacuri aeriene (rachete, ca n-are Hamas aviatie), au nave de razboi pentru a vana vasele de aprovizionare cu alimente si alte articole umanitare, mai trebuie evident si protectie contra atacurilor subterane.
    Dar am o sugestie: si daca ar muta Israelul undeva inaccesibil, de exemplu pe Marte sau pe Titan? Ca oricum politica rasista de apartheid nu-si mai are locul pe planeta noastra.

  2. Israelul nu isi ataca vecinii, cu exceptia Siriei, care este un stat condus de un dement! Cred ca orice stat din lumea asta, inclusiv Romania, ar construi un gard de aparare, daca ar avea vecini teroristii Hamas!