G4Media.ro

Israelienii au început să voteze în alegerile municipale, amânate de două ori…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Israelienii au început să voteze în alegerile municipale, amânate de două ori din cauza conflictului / 7,2 milioane de alegători sunt chemaţi la urne în plin război

Alegătorii israelieni au început să voteze marţi în alegerile municipale prevăzute iniţial pentru sfârşitul lui octombrie, dar amânate de două ori din cauza războiului declanşat pe 7 octombrie între Israel şi mişcarea palestiniană Hamas în Fâşia Gaza, informează AFP, transmite Agerpres.

În plin război, circa 7,2 milioane de alegători sunt chemaţi la urne în Israel, la Ierusalim, în coloniile din Cisiordania ocupată şi în o parte a Platoului Golan anexat.

În oraşele şi kibbutzurile din apropiere de Fâşia Gaza, precum şi în oraşele din nordul Israelului, lângă frontiera cu Libanul, scena unor schimburi de focuri intense între armata israeliană şi mişcarea islamistă libaneză Hezbollah, alegerile municipale au fost amânate în noiembrie. Aproape 150.000 de israelieni au fost strămutaţi de război sau de ostilităţile din aceste două regiuni.

Doi candidaţi în alegerile din zonele evacuate au fost ucişi în atacul fără precedent lansat pe 7 octombrie de mişcarea islamistă palestiniană Hamas în sudul Israelului, care a făcut cel puţin 1.160 de morţi, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ al AFP realizat pe baza unor date oficiale israeliene.

Drept represalii, Israelul a declarat război pentru a distruge Hamas, război care a făcut până acum 29.782 de morţi în Gaza, majoritatea civili, potrivit Ministerului Sănătăţii al Hamas, mişcarea islamistă la putere în Gaza.

Palestinienii din Ierusalimul de Est, sector al oraşului sfânt ocupat din 1967 de Israel, nu pot vota în alegerile legislative, însă au dreptul să voteze în cele municipale. Ei reprezintă circa 40% din populaţia Israelului, însă votează în general foarte rar în alegerile municipale.

Pentru prima dată după 1967, un candidat al minorităţii arabe israeliene, Walid Abou Tayeh, anunţase ca va candida pentru primăria israeliană a Ierusalimului, însă în final nu şi-a depus candidatura.

La Tel Aviv, consilierul municipal Amir Badran este primul arab israelian care candidează pentru primăria metropolei. După atacurile din 7 octombrie, acest avocat a înfiinţat santinele pe străzile cartierului mixt, arab şi evreiesc, al Jaffa, îndemnând să se spună „nu violenţei, nu rasismului”.

Însă şansele ca el să fie ales în fruntea celui mai mare oraş al Israelului sunt mai degrabă mici în faţa primarului aflat la sfârşit de mandat Ron Huldai şi a fostului ministru centrist al economiei Orna Barbivai.

Soldaţii israelieni, inclusiv cei desfăşuraţi în Fâşia Gaza, au început să voteze de săptămâna trecută.

„Urne militare au fost înfiinţate în Fâşia Gaza şi la frontiera de nord”, potrivit armatei, care a precizat că 925 de urne au fost aduse la faţa locului „pentru ca toţi soldaţii şi rezerviştii” să-şi poată îndeplini datoria electorală.

Chiar dacă unele scrutinuri constituie trambuline pentru responsabili politici cu ambiţii naţionale, alegerile pentru primari şi consilieri municipali, care au loc la fiecare cinci ani, sunt considerate în general o chestiune locală.

Al doilea tur al scrutinului era prevăzut pentru 12 martie, însă a fost avansat pentru 10 martie din cauza începutului Ramadanului.

Rata de absentare în 2018, la cele mai recente alegeri municipale, s-a ridicat la peste 40%, aminteşte AFP.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...