G4Media.ro

Israel și Bahrain au oficializat normalizarea relațiilor bilaterale

Israel și Bahrain au oficializat normalizarea relațiilor bilaterale

Israelul şi Bahrainul au încheiat duminică un acord care oficializează stabilirea de legături între cele două ţări şi au semnat şapte memorandumuri de înţelegere, deschizând mai mult regiunea Golfului pentru statul evreu, notează AFP, citată de Agerpes.

O delegaţie oficială din Israel a mers duminică în Bahrain pentru a semna un document stabilind relaţii diplomatice între cele două ţări, la o lună după semnarea la Casa Albă a unui acord normalizând legăturile lor.

Documentul a fost semnat în prezenţa unor reprezentanţi din alte ţări şi a presei, dar regele Hamad Al Khalifa, prinţul moştenitor şi prim-ministrul au fost absenţi de la ceremonie, potrivit unui corespondent al AFP.

Cele două ţări au mai semnat şapte memorandumuri de înţelegere şi au convenit să coopereze în special în domeniile economic, aviaţiei, finanţelor, comunicaţiilor şi agriculturii, potrivit ministrului israelian de externe.

Şeful diplomaţiei de la Manama, Abdullatif Al Zayani, a salutat „debutul relaţiilor dintre cele două ţări conducând la o cooperare constructivă în diferite domenii”.

Acordul de normalizare „reprezintă un progres istoric important pentru realizarea securităţii, păcii şi prosperităţii”, a declarat el la aeroportul internaţional din Manama.

„Această zi măreaţă va face din pace o realitate. Aceste relaţii vor aduce beneficii celor două părţi în diverse domenii”, a subliniat la rândul său consilierul israelian pentru securitate naţională, Meir Ben-Shabbat, exprimându-se în arabă.

Monarhie arabă de la Golful Persic unde se află sediul Flotei a V-a americane, micul regat Bahrain a devenit a patra ţară arabă care şi-a normalizat relaţiile cu Israelul.

Bahrainul şi Emiratele Arabe Unite, o altă monarhie arabă de la Golf, au semnat separat cu Israelul, la 15 septembrie, acorduri oficializând normalizarea relaţiilor bilaterale în cursul unei ceremonii la Casa Albă.

sursa foto: Twitter\ Bahrain Embassy DC

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. Bahrain, sediul flotei a 5 a americane. Iata solutia pentru a nu avea probleme cu vecinii. Iohanise, ia vezi daca mai au americanii vreo flota disponibila.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.