G4Media.ro

Israel: Netanyahu, nevoit să demită un ministru-cheie, sub presiunea justiției

Sursa foto: Facebook / Benjamin Netanyahu

Israel: Netanyahu, nevoit să demită un ministru-cheie, sub presiunea justiției

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a fost forțat de presiunile judiciare să îl demită duminică din funcție pe ministrul numărul doi din guvern, Arie Dery, condamnat pentru fraudă fiscală, transmite agenția AFP, citată de boursorama.com.

Șef al partidului ultraortodox Shass, al doilea partid ca mărime din coaliția lui Netanyahu, Arie Dery a fost numit ministru al Sănătății și Internelor în guvernul format la sfârșitul lunii decembrie în urma alegerilor legislative din 1 noiembrie.

Dar miercuri, Curtea Supremă din Israel a invalidat numirea sa și a reamintit că Dery și-a anunțat la începutul anului 2022 retragerea din politică pentru a evita închisoarea după condamnarea sa pentru fraudă fiscală.

„Cu inima grea și cu multă tristețe (…) suntem nevoiți să vă eliberăm din funcția guvernamentală”, a declarat Netanyahu la reuniunea săptămânală a cabinetului de la Ierusalim, în prezența lui Dery.

El a adăugat că hotărârea „ignoră voința poporului” și că va încerca să găsească o cale legală pentru ca Dery să „contribuie la serviciul statului Israel”.

Îndepărtarea sa din guvern urmează deciziei de miercuri a Curții Supreme, cel mai înalt organism juridic al țării.

Într-un comunicat, aceasta a anunțat că a decis, cu o majoritate de zece judecători din unsprezece, că numirea lui Dery în funcția de ministru „nu poate fi validată”. „Premierul trebuie să-l demită”.

În ciuda faptului că și-a anunțat retragerea din politică, Dery a fost ales deputat în alegerile parlamentare din noiembrie și, ulterior, numit în guvern.

Într-o primă reacție, fostul prim-ministru și lider al opoziției Yair Lapid a numit guvernul un „circ” pe Twitter.

„Netanyahu este slab, dar trebuie să numească astăzi un ministru al sănătății și un ministru de interne cu normă întreagă”, a spus el. „Cetățenii Israelului nu ar trebui să plătească prețul pentru corupția și dezordinea acestui guvern.”

Lapid s-a alăturat sâmbătă unei manifestații la Tel Aviv, care a reunit aproximativ 100.000 de israelieni, potrivit estimărilor presei, pentru a-și exprima respingerea față de politicile guvernului Netanyahu, care pot duce la o derivă antidemocratică.

Este cea mai mare manifestație de când Benjamin Netanyahu a revenit în fruntea guvernului în decembrie, combinând partide de dreapta, extrema dreaptă și evrei ultraortodocși, cea mai de dreapta guvernare din istoria Israelului.

Netanyahu este el însuși judecat pentru corupție în mai multe cazuri, iar procesul său este în curs de desfășurare.

În Israel, prim-ministrul nu beneficiază de imunitate judiciară, dar nu este obligat să demisioneze sau să renunțe la funcție pe durata procesului său.

La sfârșitul lunii decembrie, deputații au adoptat o lege, supranumită de presă „legea Dery”, care permite unei persoane condamnate pentru o infracțiune, dar care nu a fost condamnată la închisoare, să facă parte din guvern.

Curtea Supremă a criticat această lege și a considerat că numirea lui Dery a fost „în contradicție gravă cu principiile fundamentale ale statului de drept”.

O figură importantă în Shass, un partid obișnuit să facă și să rupă coaliții încă din anii 1980, Dery a fost ministru în multe guverne.

În 1993, Curtea Supremă ceruse deja ca acesta să fie demis din funcția de ministru de interne, după ce fusese acuzat de corupție. În 2000 a fost condamnat la trei ani de închisoare și eliberat după ce a executat două treimi din pedeapsă.

La începutul lunii ianuarie, ministrul justiției, Yariv Levin, a anunțat un program controversat de reforme ale sistemului judiciar, inclusiv introducerea unei clauze „derogatorii” care permite parlamentului să anuleze o decizie a Curții Supreme cu o majoritate simplă.

Această reformă, care urmează să fie prezentată Parlamentului la o dată neprecizată, are ca scop creșterea puterii oficialilor aleși asupra puterii judiciare și, potrivit criticilor săi, pune în pericol caracterul democratic al statului Israel.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...