G4Media.ro

Iranul remarcă „eforturile tuturor părților” pentru un acord nuclear „fiabil și stabil”:…

Foto: Pixabay

Iranul remarcă „eforturile tuturor părților” pentru un acord nuclear „fiabil și stabil”: „S-au înregistrat progrese”

Climatul optimist din discuţiile de la Viena provine din dorinţa actuală a tuturor negociatorilor de a ajunge la un „acord fiabil şi stabil” asupra programului nuclear al Teheranului, a remarcat luni purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe iranian, Said Khatibzadeh, citat de France Presse, preluat de Agerpres.

„Ceea ce se întâmplă astăzi la Viena este rezultatul eforturilor tuturor părţilor prezente de a ajunge la un acord fiabil şi stabil”, a declarat Said Khatibzadeh în conferinţa sa de presă săptămânală la Teheran.

„S-au înregistrat progrese în ceea ce priveşte cele patru probleme în discuţie: ridicarea sancţiunilor, problema nucleară, verificarea şi obţinerea de garanţii”, a adăugat el. „Sunt şi alte probleme importante de discutat pe tema nucleară, dar am obţinut rezultate asupra mai multor puncte şi vom merge mai departe dacă va exista voinţă din partea celorlalte părţi”, a mai spus el.

Discuţiile pentru salvarea acordului din 2015, care ar fi trebuit să împiedice Iranul să obţină arma atomică, au început totuşi prost la sfârşitul lunii noiembrie la Viena, după o pauză de cinci luni între Teheran şi ţările încă parte la pact (Franţa, Marea Britanie, Germania, Rusia, China), aminteşte AFP.

Cele trei ţări europene şi Statele Unite – care s-au retras din acord în 2018 şi participă acum indirect la negocieri – şi-au exprimat un anumit pesimism în timp ce ameninţarea unei operaţiuni militare împotriva Iranului, în special din partea Israelului, plana asupra discuţiilor.

Negocierile urmăresc să readucă Washingtonul în pact şi să asigure că Republica Islamică Iran îşi reînnoieşte angajamentele, pe care nu le-a mai respectat după restabilirea sancţiunilor americane împotriva sa în 2018.

„Căutăm (să obţinem) un acord fiabil şi stabil”, a insistat Khatibzadeh, subliniind că, „dacă cealaltă parte consideră că un acord instabil şi nesigur este în avantajul ei, nu este şi ceea ce caută Republica Islamică în aceste negocieri”.

Duminică, ministrul iranian de externe Hossein Amir-Abdollahian a salutat, într-un interviu la televiziunea de stat, faptul că Franţa şi-a schimbat atitudinea şi a încetat să mai joace rolul de „poliţist rău” după ce Parisul a apreciat vineri că negocierile asupra programului nuclear avansează pe o „cale mai degrabă pozitivă”.

Amir-Abdollahian a mai remarcat că partea americană, care avea „cereri inacceptabile”, s-a „adaptat astăzi la realităţi”.

Sursa foto: Pixabay

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. Perciunatii ce parere au?

  2. Bai cum se „adapteaza” cererilor Iranului toate „partile” implicate si cum cedeaza ele. Sa vedeti ce merita isi va asuma Macron sau UE pentru megasuccesul negocierilor. Atunci cand se apropie campania electorala in Franta si cand Macron trebuie sa iasa cu un succes cat de mic in fata publicului….sau cand UE in caderea ei libera se agata de niste negocieri care in final vor satisface aceleasi companii germane si franceze care au contracte cu guvernul iranian…. Daca North Stream 2 pica, macar niste centrifuge Siemens sa monteze….

  3. Perciunatii vor mentinerea sanctiunilor in orice situatie. Tot ei sunt cei care l-au indemnat pe Trump sa rupa primul acord, desi iranienii il respectau. Din toate tarile arabe, Iranul e cel mai mare dusman al Israelului. Niciun acord nu-i va multumi pe israelieni.