G4Media.ro

Iranul condamnă la moarte încă cinci persoane acuzate de uciderea unui paramilitar…

captura twitter

Iranul condamnă la moarte încă cinci persoane acuzate de uciderea unui paramilitar în timpul protestelor din ţară

Justiţia iraniană a condamnat cinci persoane la moarte pentru uciderea unui paramilitar, un verdict denunţat marţi de apărătorii drepturilor omului ca un mijloc de ”răspândire a fricii” şi de a pune capăt demonstraţiilor declanşate de moartea lui Mahsa Amini, relatează AFP, citată de News.ro.

Alte unsprezece persoane, inclusiv trei minori, au primit ”pedepse lungi cu închisoarea”, a anunţat purtătorul de cuvânt al Autorităţii Judiciare, Massoud Setayeshi, într-o conferinţă de presă.

Cei cinci condamnaţi care urmează să fie spânzuraţi au fost găsiţi vinovaţi luni de moartea lui Ruhollah Ajamian, în vârstă de 27 de ani, care a fost ucis pe 3 noiembrie lângă cimitirul Karaj, la vest de Teheran, în timpul unui miting care a marcat cea de-a 40-a zi de doliu după moartea protestatarului Hadis Najafi.

Potrivit procuraturii, acest agent de pază, care era neînarmat, a fost atacat, dezbrăcat, înjunghiat, bătut înainte ca trupul său gol să fie târât în ​​stradă. El a fost membru al miliţiei Bassij, care are legături cu Gărzile Revoluţionare, armata ideologică a Republicii Islamice.

Hadis Najafi a fost ucis pe 21 septembrie, la cinci zile după ce au început protestele declanşate de moartea lui Mahsa Amini, o tânără kurdă în vârstă de 22 de ani, care a fost arestată de poliţia morală din Teheran fiindcă a încălcat codul vestimentar impus femeilor iraniene.

Aproape trei luni mai târziu, protestele nu se sfârşesc, în pofida represiunii sângeroase. Manifestanţii, care au denunţat iniţial obligaţia femeilor de a purta vălul în public, cer acum prăbuşirea regimului.

Weekendul trecut, procurorul general al Iranului, Mohammad Jafar Montazeri, a anunţat desfiinţarea poliţiei morale, creată în 2006 şi responsabilă în special de menţinerea în vigoare a obligativităţii purtării vălului.

Anunţul nu a fost confirmat oficial.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. In urma cu ceva vreme circula in presa, inclusiv pe pagina de Facebook a d-lui Cristian Tudor Popescu, informatia hazardata ca parlamentul iranian „i-a condamnat la moarte pe cei 15.000 arestati pentru participarea la proteste. Am atras atentia ca asa ceva nu poate fi adevarat si m-am ales cu taierea accesului meu la pagina de Facebook.