G4Media.ro

Iranul anunță că vrea să producă uraniu metalic cu un nivel de…

sursa foto: Captură video BBC

Iranul anunță că vrea să producă uraniu metalic cu un nivel de îmbogăţire de până la 20%

Iranul a anunţat Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) cu privire la intenţia sa de a produce uraniu metalic cu un nivel de îmbogăţire de până la 20%, a declarat marţi agenţia ONU, un demers de natură să provoace indignarea puterilor occidentale care depun eforturi în prezent pentru relansarea acordului din 2015 cu privire la programul nuclear iranian, relatează Reuters.

Obiectivul declarat este „fabricarea de combustibil’ pentru alimentarea reactorului de cercetare de la Teheran.

Acest proces se va desfăşura în mai multe etape, a precizat AIEA, sugerând că Teheranului îi va lua ceva timp pentru a-şi realiza planul.

Puterile occidentale au condamnat deja anul acesta planul Iranului de a produce uraniu îmbogăţit, încălcând Planul comun de acţiune global (JCPOA) încheiat la Viena în vara anului 2015.

Discuţii indirecte au fost iniţiate în capitala Austriei în aprilie anul trecut între Statele Unite şi Iran pentru revenirea celor două ţări în cadrul acordului.

Fostul preşedinte american Donald Trump a denunţat acordul din 2018 şi a restabilit sancţiunile împotriva Iranului, ceea ce a determinat Teheranul să se distanţeze treptat de majoritatea angajamentelor asumate în baza acestui pact.

sursa foto: Captură video BBC

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

 1. Hai, săriți „tradiționalilor”! Ne aliem cu Iranul? E una dintre cele mai tradiționale țări din lume.

  • Pentru cunostinta ta, Iranul a semnat un acord in 2015 cu precedesorul lui Trump. Si chiar si-a tinut promisiunea cu privire la programul nuclear. Pana a venit Trump la putere si a denuntat acordul. Nu pentru ca iranienii l-au incalcat (ei si-au tinut cuvantul, repet), ci din doua motive:
   -dusmanii de moarte ai Iranului, Israelul au impus prin influenta lor denuntarea acordului si reimpunerea sanctiunilor, pentru ai priva pe iranieni de venitul din petrol.
   -Trump a facut tot ce i-a fost in putinta pentru a anula tot ceea ce Obama facuse in mandatele lui, pentru ca-l dispretuia. A anulat sau incalcat toate acordurile importante semnate de Obama: Obamacare, acordul cu Iranul, acordul de la Paris (schimbarile climatice), tocmai pentru a se diferentia cu orice pret de Obama.
   Asa ca daca iranienii produc uraniu imbogatit, o fac pentru ca occidentul si-a calcat cuvantul. Si eu daca as fi in locul lor nu m-as opri pana nu obtin uraniu imbogatit la nivel suficient pentru o bomba atomica (90%). Nu as face ultimul pas, dar as fi pregatit, in caz ca e nevoie.