G4Media.ro

Iran: Poliția morală a fost desființată, după două luni și jumătate de…

Sursa foto: AFP

Iran: Poliția morală a fost desființată, după două luni și jumătate de demonstrații de proporții istorice

Poliţia moravurilor din Iran, care în principal veghea la respectarea codului vestimentar de către femei, a fost dizolvată, a anunţat duminică procurorul general iranian, relatează Agerpres conform DPA.

„Poliţia moravurilor a fost dizolvată, dar autoritatea judiciară va continua să se ocupe de această provocare socială”, a declarat procurorul general Mohammed Jafar Montazeri, citat de cotidianul Shargh.

Nu au fost oferite detalii despre circumstanţele sau implementarea deciziei.

Analiştii sunt de părere că, deşi dizolvarea poliţiei moravurilor nu înseamnă încetarea obligativităţii purtării vălului islamic de către femei în Iran, măsura reprezintă un pas semnificativ în mişcarea pentru apărarea drepturilor femeilor în această ţară.

Moartea tinerei kurde Mahsa Amini, ce fusese arestată la jumătatea lunii septembrie de poliţia moravurilor pentru că nu purta în mod corespunzător vălul islamic, a provocat un val de contestare fără precedent în Iran. Amini a decedat în arestul poliţiei la câteva zile după ce fusese arestată.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

4 comentarii

  1. Cred că sfârșitul regimului este aproape. Strada a obținut ceva. Lumea va învăța că unită fiind și gata să facă sacrificii poate să câștige tot ce vrea.

  2. Tot regimul trebuie sa cada. O aberație teocratica. E o victorie importanta a cetățenilor.

  3. Axa China-Iran-Rusia a primit încă o lovitură.

  4. In Romania Sectia Speciala a fost desfiintata. Dar judecatorii si procurorii incomozi sunt tocati de inspectia judiciara si csm. ANI nu a fost desfiintata dar schimbata legea pe ici pe colo prin punctele esentiale si azi e un caine orb legat in lant in pivnita. Asadar un guvern poate sa-si ascunda intentiile sub orice masca. Iran o va duce la fel de prost ca acum 10-20-30 de ani.