G4Media.ro

ÎPS Teodosie reface slujba de Înviere și împarte Lumina de Paști în…

ÎPS Teodosie reface slujba de Înviere și împarte Lumina de Paști în această seară, în pofida reacțiilor critice ale BOR

ÎPS Teodosie va reface slujba de Înviere și va împărți Lumina de Paști într-o slujbă oficiată marți, la miezul nopții, în pofida reacțiilor critice ale BOR care a subliniat că ”adevărata slujbă” a avut loc deja și că decizia arhiepiscopului Tomisului este ”asumată integral” de acesta, în virtutea principiului autonomiei ierarhului.

ÎPS Teodosie a anunțat că va reface slujba Învierii pentru că au existat ”neajunsuri” din cauza restricțiilor impuse de pandemia de coronavirus, iar credincioșii nu au putut participa la ”comuniune deplină cu clerul”.

Arhiepiscopia Tomisului a transmis, în 20 mai, că în noaptea de 26 spre 27 mai, la miezul nopții, în bisericile și mânăstirile din Arhiepiscopia Tomisului se va oficia slujba ”începutului pascal” și Sfânta Liturghie, preoții chemând credincioșii ”să primească Lumina Învierii ca în noaptea de Paști”;

 

După anunțul Arhiepiscopiei Tomisului, reprezentanții Patriarhiei s-au dezis de inițiativa lui ÎPS Teodosie și au transmis că este o decizie ”asumată integral doar de ierarh” și ”în virtutea principiului autonomiei”. BOR a subliniat că ”adevărata slujbă a Învierii” a fost deja oficiată în toate bisericile din țară în noaptea de Paști:

 • ”Decizia Permanenței Arhiepiscopiei Tomisului referitoare la oficierea, în noaptea de 26 spre 27 mai, a slujbei numită „Odovania Învierii” și a Sfintei Liturghii la miezul nopții, clerul acestei eparhii urmând a chema credincioșii să primească Lumina Învierii ca în noaptea de Paști, este una luată exclusiv în virtutea principiului autonomiei eparhiale și asumată integral doar de ierarh și de acest for bisericesc local. Reamintim că adevărata slujbă a Învierii Domnului din acest an a fost oficiată în toate bisericile din Patriarhia Română în noaptea de Paști și că, în ciuda contextului extrem de aspru pentru noi toți, mireni și clerici din toate eparhiile, lumina sfântă a ajuns atunci la cei mai mulți dintre credincioșii ortodocși. Dumnezeu să sporească această lumină a comuniunii în sufletele noastre ale tuturor și să ne ajute pe toți în dobândirea discernământului plin de iubire față de aproapele și față de Biserică!”, a transmis Patriarhia Română în urma anunțului Arhiepiscopiei Tomisului.

Decizia lui ÎPS Teodosie a stârnit un val de critici în spațiul public, iar arhiepiscopul Tomisului a revenit asupra comunicatului inițial încercând să redirecționeze informația inițială care spunea că va relua slujba de Paște către slujba Odovaniei (înainte de Înălțarea Domnului), care încheie, în 26-27 mai, cele 40 de zile de la Înviere.

ÎPS Teodosie recunoaște că va împărți Lumina Învierii la slujba de sfârșit a celor 40 de zile de la Paște și că va organiza slujba la miezul nopții și nu dimineața, așa cum se obișnuiește, dar susține că acesta este ”singurul lucru în plus” față de cum ar fi trebuit să decurgă slujba Odovaniei în mod normal.

 • „Mulți își dau cu părerea, fără să știe de ce am spus că vom înnoi Praznicul Învierii Domnului miercuri. Așa este rânduiala Bisericii, nu este alta. Se repetă slujba de la Paști, cu ocolirea Sf. Mese, cu stihurile. . . deci NU ESTE O INVENȚIE a mea, așa este rânduiala. Ați primit Lumina de la Ierusalim unii de la preoți sau de la delegați, dar nu ați primit-o în biserică, ca în fiecare an. Atât vom face în plus. . . . Lumina păstrată de la Paști o vom aduce în fața dumneavoastră. Nu este nici o greșeală, nu este nici o invenție. . . vă înnoim Lumina și vom face slujba ca la carte. Nu am născocit vreo altă slujbă. Sărbătoarea Paștilor are un început în noaptea Învierii și se sfârșește în miercurea dinaintea Înălțării. Slujba o facem nu dimineața, ci la miezul nopții, atât se schimbă. Se fac atâtea slujbe de noapte. . . la Ierusalim, la Sf. Munte. . . Înnoim sărbătoarea Învierii, așa cum scrie la carte, cum trebuie să o facă orice preot și orice ierarh din Biserica noastră, dacă participă, dacă nu face slujbă, nu o face. Să iasă din minte celor care spun că am făcut o invenție, nu am făcut nici o invenție. Eu întotdeauna am făcut-o, o voi face si anul acesta. Doar că aduc Lumina Învierii din Sf. Altar și o dau credincioșilor care vin la slujbă. Invit pe credincioși să vină cu mască, să stea la distanță, să respecte regulile sanitare”, a transmis ÎPS Teodosie după ce Patriarhia Română i-a criticat decizia de a repeta slujba Învierii.

ÎPS Teodosie a fost aspru criticat în spațiul public, dar și de BOR și înainte de episodul reluării Învierii, după ce a împărtășit mai mulți copii cu aceeași linguriță, deși regulile stării de alertă interziceau acest lucru.

După incident, a urmat o serie de declarații acide între BOR și Arhiepiscopia Tomisului. Forul bisericesc de la Constanța a transmis că ”Biserica nu este instituție de alimentație publică”, în timp ce Patriarhia a declarat că ”ostentația nu onorează pe nimeni”.

Ulterior, o persoană a depus plângere penală pe numele ÎPS Teodosie, pentru zădărnicirea combaterii bolilor, însă procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța au clasat rapid dosarul, spunând că nu se poate dovedi că în urma împărtășaniei cu aceeași linguriță s-a răspândit coronavirusului în Constanța.

 sursa foto: Facebook/ Arhiepiscopia Tomisului

 

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

46 comentarii

 1. sper sa se infecteze cat mai multi medievali, sa scapam de aceasta povara pentru tara

 2. Cinste acestui ierarh, singurul care are curaj sa ridice vocea pentru turma sa in contextul acestei agresiuni care vine din partea globalistilor satanisti. Ii rog pe tinerii neutri sa ia comentariile de pe aici cum ca Biserica ar fi o chestie a trecutului ca venind din partea unor maoisti.

  • Fix poula! Huaaaa!

  • Șpagoveanu nu are nicio treabă cu cele sfinte, din contră, pe cei cu adevărat credincioși i- a îndepărtat de Biserică. Popii su devenit agenți electorali, nu mai au har, nu mai pot fi mijlocitori câtre Dumnezeu. Îți place poleiala lui Dany Mercedes/ Patriarhul Exit Poll. Cei care participă trebuie izolați.

  • Cred ca ne este clar ca si corporatia BOR a fost afectata de „oprirea productiei” si acum au nevoie de venituri…
   Celebrul citat din Alexandru Lapusneanu: „prosti, dar multi”, este inca valabil…
   Nu facem decat sa traim din plin rezultatele politicii de lipsire de educatie/prostire colectiva, sustinuta ani de-a randul de Biserica…

  • Bine zis, subscriu : „sa ridice vocea pentru turma sa”

  • Cum spuneam… Au aparut adeptii revolutiei culturale a lui Mao…

  • si uite asa ultraortodocsii schimba si data Pastelui.
   hai ca mai avem un pic si facem rocada,Pastele in Decembrie si Craciunul in Mai.

  • de tras apa dupa comentariul tau. Chiar BOR a declarat ca slujba de Inviere este numai una si aceea a trecut.

  • Intr-adevar Victor, tu faci parte din turma. Crezi ca se mia aprinde inca o data lumina sfanta din Ierusalim pentru seara de maeri 26 Mai si pentru Teodosie? Sunt ortodox modest, dar nu parte al unei turme.

  • Hai Sictirovici cu Spagoveanu tau cu tot!

  • @ victor…
   fac caca pe ierarh!

  • Teodosie Spagoveanu e mai aproape de Mao si de Satana decat globalistii. Omul n-a avut nicio greata sa recunoasca faptul ca a fost un turnator la Securitate.

 3. Parlamentarii ar putea impune o lege prin care si preotii sa fie obligati sa treaca pe la psiholog.
  Te uiti la fața unora si la cum vorbesc si realizezi ca nici mort nu ai vrea sa ai de a face cu ei.
  Oare el nu isi da seama ca se adreseaza „unora” si nu majorității… ca are un comportament deviant?

 4. Sfânta lumină e aprinsă cu sfânta brichetă?

 5. G4Media, voi cereti 2% ca sa faceti jurnalism, asa ziceti. Dar la ce meserie stiti si la ce articole publicati nu meritati niciun ban. Daca mai adaug si comentariile pline de invective si injurii care apar in urma articolelor voastre atunci ar trebui sa scoateti bani din buzunar pentru CNCD. Rusine G4 Media. Voi nu sunteti formatori de opinie! Sigur nu e Dan Voiculescu patronul vostru? Sigur nu faceti parte din Grupul Intact? Ca prea semanati la caracter!

  • Acesta este site-ul Patriarhiei Romane:https://basilica.ro/odovania-praznicului-invierii-domnului/

   Scrie clar pe site: slujba odovaniei este asemanatoare cu Slujba Invierii. La sfarsit se imparte anafura, nu sfintele pasti.

   Informati.va si oameni buni. Nu va mai lasati manipulati.
   Stiti ce este dureros? Ca un site ,,serios” precum G4Media cere 2% pentru ca apoi cu acesti bani sa scrie articole asa zis documentate si rodul acestora se vede in comentarii: injurii, vorbe necuviincioase, hula. Voi nu ganditi ca aceste articole si comentariile postate sunt citite de oricine? Chiar si de un copil de opt ani. Oare nu mai exista rusine?

  • Ah… acu inteleg de unde vine expresia oribila „pastele masii”.

   Vine de la sfintul pasti, clar trebuie sa mai pun mana pe o carte.

   Deci expresia, vulgara, „anafura mamii ei ” vine de la sfinta anafura ?

  • @dan…

   Parlitule,prapaditule,prajitule…
   Hai ca esti sarac cu ”duhul duhovnicului” prea prespalatule pe creieri!!

 6. Sper ca autoritatile o sa ia masuri. 🙂 Dementul asta trebuie arestat.

 7. Soluția? Învestitia masiva in educație! Eradicarea analfabetismului si dezvoltarea capacității fiecăruia de a gândi cu propriul cap. Cu cat mai educate vor fi generațiile viitoare, cu atât mai puțin vor fi interesate de religie. N-ar strica nici educarea părinților, dar pt cei mau multi e prea târziu…

 8. Mi-am cumparat pop-corn cat cuprinde ca sa am ce rontai la filmul de actiune: ”Covid19 ataca”.

  @Scaraotchi-fake,
  Nu vrei sa joci si tu in filmul asta, ca se aude ca se plateste mult mai bine comparativ cu cei 10 bani/cuvantul + bonusul de 2 sticle de ulei la 1000 de cuvinte ?

 9. … daca ziceam „noi” ca slujbele-s show pe bani… „ei” ziceau ca suntem satanisti… iaca.. Isus invie si in reluare, pana se atinge cota de vizualizari conform contract. Nicio treaba cu evenimentele biblice, putem sarbatori orice oricand atata vreme cat avem „vizualizari”…

 10. Acum,ca s-a creat un „precedent”,Mantuitorul poate fi rastignit si „inviat”ori de cate ori pofteste vreun „preasfintit”…

  • Fiecare Sf. Liturghie este o noua mărturie despre nașterea, răstignirea și învierea lui Hristos. Deci, ca sa știi și tu, nu doar de Pasti se celebreaza învierea lui Hristos, ci in fiecare zi in care se săvârșește Sfânta Liturghie; iar zile aliturgice sunt numai câteva in an, și nu e cazul zilei de ieri. Dacă nu dai pe la biserica, d-aia nu știi. Lasa teologii sa critice (dacă este cazul) lucrurile ce țin de teologie.
   Biserica este comunitatea credincioșilor și are regulile ei; cei care nu sunt din biserica nu le cunosc, dar se bagă in seama sa comenteze.

  • Pentru ca sunt ortodox si pentru ca sa ma ingrop sau casatoresc trebuie sa platesc taxa la biserica, imi permit sa am o parere, chiar daca nu sunt teolog. Si imi permit sa mi-o si exprim.

 11. Nu multumesc , tocmai am fost invitat la o petrecere in pijamale la o lansare de videoclip, o vedeta pop autohtona. Mancare buna , bautura si masterclass de realizare videoclip.

  Tu de ce ma ataci ?

 12. Victorash tata, nu mai bine facem toti Pastele in fiecare saptamana? Cu taxele de rigoare, ca deh, „daddy needs new shoes”…
  Pana acum se sarbatorea Pastele asta dupa niste calcule extrem de obscure, cu a nu stiu cata luna plina de dupa rasaritul soarelui sau ceva de genul asta. Acum vad ca Pastele se reface ori de cate ori decide vreo sfanta barba bisericeasca ca a ramas fara bani de benzina.
  Dar Craciunul? Nu-l refacem si pe ala? Si de ce Craciunul are o data FIXA, dar Pastele se calculeaza cum vreti voi?
  Si vii aici cu „revolutii maoiste”…

  Bai Victorash, vezi ca folosesti tehnologia diavolului, calculatorul. Precis ai si telefon mobil, ai si card (care scris invers este „drac”), ai probabil si masina mica… Numai si numai inventii ortodoxe.
  Vrei sa fii ortodox fundamentalist? Ia exemplu de la talibani si refuza orice tehnologie moderna, mai putin aia de care ai nevoie ca sa-ti propagi crezul. Iar pe aia care nu-s de acord cu tine omoara-i, ce pl#a ta? Tu esti Victorash.

 13. Fiecare cu ideile sale despre libertate si fericire. E democratie , ce dracu !

  Astia, fetele bisericesti , ancorati in doctrine de ev mediu ar face bine sa elibereze din lanturi Femeia.

  Capitalistii au pus-o. La munca. Si nu s-au destramat familiile. Libertatea e o stare a mintii !

 14. Si maine seara urmeaza slujba de Craciun?

 15. De studiat, pe de alta parte, simplismul gandirii celor care ne fac la gramada maoisti pe cei care vedem prostia crasa si incuierea din gestul acestui destul de inalt prelat.

  E nu sunt nici maoist, nici de stanga, nici socialist, nici comunist. Nici abonat la proteste stradale, nici ecologist militant. Cu toate astea, ce face acest prelat tot mi se pare gestul unui incuiat, bigot, rigid, fericit cu propria incuiere.

  Nicaieri in lumea catolica asa ceva nu ar fi fost cu putinta. Biserica ortodoxa de la noi e foarte „rebela” in zilele astea de libertate, dar a tacut chitic cand regimul era ceausist si cu adevarat maoist!

 16. Baby Jesus e un norocos…anul asta invie de doua ori…lucky bastard!!!

 17. Ce porcarie! De parca nu era destul COVID-19, acum avem si epidemie de BORonavirus!
  Nu trece zi de la dumnezeu fara ca un barbos din asta in sutana sa nu tina capul de afis…

 18. asta e erezie grupa mare , BOR transmite semnalul slăbiciunii si dezbinarii interne !

 19. Se face Reconstituirea deci !

  PS. Dar pe Vela l-ati anuntat careva ? Nu trebuie sa fie asigurata securitatea evenimentului ? :)))

 20. !Costi

  sa precizez unde ma situez: consider total neadecvat tot ce face acest slujitor al BOR!

  si acum sa analizez postarea domniei-voastre! sunteti in eroare stimate domn! confundati biserica cu religia!

  religia se defineste prin diada sacru-profan! existenta sacrului inhiba, blocheaza animalitatea din om pentru ca animalul nu distinge sacrul de profan!

  viata are trei nivele, al realitatii, al sacrului si al imaginarului! nu ma indoiesc ca domnia-voastra traieste in realitate, ca nu recunoaste ideea crestina, adica Pastele, Craciunul, botezul, banuiesc ca folositi la inmormantare ceremonialul dacic, faceti foc in curte si treceti decedatul prin flacari, domnia-voastra si rudele imbracate in piei de animale chiuind si bucurandu-se ca omul s-a dus!

  va invidiez ca puteti sa va intoarceti in timp cu 2000 de ani in urma!

 21. Un popa fara credinta promovat de KGB!

 22. Nu înțeleg de ce atât de mulți oameni își strică inima cu injurii asupra unui om nevinovat(Teodosie) sau asupra turmei sale( creștinii). Pe scurt,Teodosie, n-a primit nicio sancțiune din partea statului deci deocamdată este complet nevinovat.Si nu a primit nicio sancțiune nici din partea Bisericii,deci na n_a calcat niciun canon. In comunicatul Patriarhiei se vorbește doar de „ostentație” nu de vreo încălcarea a vreunei legi laice sau bisericești.E punctul de vedere a lui Daniel fata de Teodosie atât și nimic mai mult.Daniel nu ii este superior lui Teodosie,amândoi sunt episcopi. Deci,care e treabă voastră de va aruncați că zmeii asupra creștinilor?Si eu am fost multă vreme ateu dar nici prin cap nu mi-a trecut sa urăsc pe cineva.Ura voastră nu are niciun fundament,e doar o chestie patologica.Invatatati sa v_o controlati dacă vreți să vă fie bine.

  • Chestia cu nu a primit nicio sanctiune deci e nevinovat e absurda. Asa si Iliescu cu acolitul lui gen kgbist Militaru sunt nevinovati pentru mortii de la revolutie. Hitler si stalin sunt nevinovati fiindca nu au fost sanctionati vreodata. Iuda Pilat sunt nevinovati. faptul ca in BORRR domina omerta si ca statul roman e complice la abuzurile lor ca sa nu piarda voturi nu inseamna ca e nevinovat. daca un patron de restaurant primeste amenda ca a incalcat distantarea sociala desi clientii vin voluntar e exact la fel si cu teodosie nevinovatul. Tu nu iti pui problema de ce nu ataca nimeni alti ierarhi ci doar pe aceia care traiesc in huzur si au colaborat cu securitatea? tocmai noi vrem oBiserica curata de ceste putregaiuri. Nu e biserica lor sau a ta ci a noastra a tuturor credinciosilor dar la varf s au instalat sau au fost instalati niste profitori lipsiti de credinta care deturneaza biserica de la rolul ei

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.