G4Media.ro

VIDEO ÎPS Teodosie, după sesizarea Consiliului pentru Combaterea Discriminării: Fără femei ar…

sursa foto: Info Sud-Est

VIDEO ÎPS Teodosie, după sesizarea Consiliului pentru Combaterea Discriminării: Fără femei ar lipsi noblețea, frumusețea, gingășia, dragostea jertfelnică

Radio Dobrogea, principalul canal de comunicare al Arhiepiscopiei Tomisului și al ÎPS Teodosie, a publicat, duminică, pe YouTube, o predică în care acesta vorbește despre ”capacitatea de jertfă” a femeilor, despre ”noblețea, frumusețea și gingășia” acestora și în care aduce cuvinte de laudă ”călugărițelor, mamelor, învățătoarelor și profesoarelor”.

Filmulețul cu predica a fost urcat pe YouTube în prima duminică după Paște, însoțit de hashtagul #duminicaMironosițelor. În Duminica Mironosițelor sunt cinstite toate femeile creștine, în numele femeilor care mergeau la mormântul Mântuitorului Iisus Hristos pentru a-i mirui trupul.

Arhiepiscopia Tomisului a publicat predica laudativă la adresa femeilor, deși Duminica Mironosițelor este sărbătorită în tradiția Bisericii Ortodoxe abia în a treia săptămână după Învierea Domnului, adică mai târziu cu două săptămâni decât momentul în care filmulețul, cel mai probabil o înregistrare din anii precedenți, a fost urcat pe YouTube.

 

Publicarea filmulețului cu mesajul pozitiv transmis de ÎPS Teodosie la adresa femeilor are loc la o zi după ce Asociația VeDem Just a sesizat Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării din cauza afirmațiilor bizare făcute de Arhiepiscopul Tomisului la adresa femeilor.

ÎPS Teodosie a fost întrebat joi după amiază, la emisiunea ”Dialog duhovnicesc” de la Radio Dobrogea, dacă nu este discriminare faptul că femeia nu are roluri importante în Biserică, aşa cum are bărbatul. ÎPS Teodosie a afirmat că nu este discriminare, ci este vorba despre statutul bărbatului şi al femeii, spunând că ”femeia a început păcatul” și că din această cauză ”naște în dureri”.

 • “Nu este discriminare, este vorba de statutul bărbatului şi al femeii. Sigur că nicio femeie nu poate fi preot şi atunci e discriminare? De ce? Pentru că aceasta este condiţia ei. Ea nu poate fi perpetuu într-o rugăciune, pentru că are condiţia slăbiciunilor sale. Cum să fie discriminare? Aceasta este femeia. Ea a început păcatul şi iată, se află cu această neputinţă pentru că ne spune Sfântul Ioan Gură de Aur că dacă n-ar fi fost păcatul, nu astfel s-ar înmulţit neamul omenesc, ci prin puterea cuvintelor dumnezeieşti care le-a zis înainte de păcat: creşteţi şi vă înmulţiţi şi stăpâniţi Pământul. Ei nu îşi cunoşteau intimităţile înainte de păcat, erau îmbrăcaţi în har strămoşii noştri şi atunci luaţi ceea ce v-am spus, femeii i s-a spus ”În dureri vei naşte fii”. Dacă nu păcătuia, nu ar fi născut în dureri”, a explicat Arhiepiscopul Tomisului.

Asociaţia VeDem Just a sesizat Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, în urma acestor declarații:

 • ”Ţinând cont de eforturile la nivel naţional şi la nivelul Uniunii Europene de implementare a strategiilor de promovare a drepturilor şi combatere a discriminării de orice natură, considerăm că este foarte important ca declaraţiile şi informaţiile emise de reprezentanţii instituţiilor şi entităţilor publice să conţină informaţii corecte, neutre, de susţinere a acestor drepturi, iar comunicările în spaţiul public să nu se transforme în incitare la discriminare de orice fel”, a mai transmis Asociația VeDem Just.

 

 

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

48 comentarii

 1. ESTE FOARTE GREU SA ACCEPTI INVATATURILE CRESTINE,MAI ALES DACA ESTI ORGANIZATIE ATEE.
  IAR VOI DESTEPTILOR G4 ,CARE TOT DATI IN BISERICA ORTODOXA,GANDITI-VA CE NUME PURTATI SI DACA NU CUMVA A-TI FOST SI BOTEZATI ORTODOX.
  INALT PREA SFINTITUL TEODOSIE, ESTE UNUL DIN PUTINII IERARHI TRAITORI AI SINODULUI B.O.R.

  • Inalt prea sfintitul Mache securache…

  • pai de ce nu zici asa?

  • Dan,analfabetule, „ati” se scrie , „ati” se citeste in cazul asta.

  • Inainte de toate scrie corect gramatical si dupa aceea abordezi dogmele teologice, dar mai presus de orice nu mai pune virgula intre subiect si predicat.

  • Are ceva probleme comportamentale

  • A spune că femeia a început păcatul și pentru asta naște în dureri, fără a completa cu BĂRBATUL A CĂZUT LA RÂNDUL LUI, și pentru asta își câștigă pâinea prin trudă, și mai ales, a spune asta fără a o aminti pe Fecioara Maria, Femeia care a zdrobit capul șarpelui , este lipsă de bună-credință. A spune asta într-o țară în care bărbatul își bate femeia și copiii din neputința bărbăției lui și pentru că se crede mare conducător de trib, e prostie. Și încă ceva. Femeia l-a învins de mult pe drac, pe când bărbatul încă se joacă cu puța în nisip.

 2. Acest bolnav mental nu trebuie sa sa mai slujasca, sa fie inchis. Este periculos pentru societate. Sa cred ca acest individ cu pistol sub sutana s-a nascut dintr-o gramada de c….? Femeile ar trebui sa nu mai mearga la slujbele lui. Ura lui impotriva femeilor denota cat de credincios este.

  • Bolnav mental este cel care nu face ceea ce faceti voi ?
   Este cel care nu face ceea ce indeamna societatea asta de rahat ?
   Balaciti-va in mizeria placerilor trupesti si in poftele destrabalate ale inimii daca nu puteti altfel ; si strigati-va cit puteti neputinta . Aveti mijloacele necesare de a va indrepta , prin cainta , dar nu va puteti lepada de laptrina pacatului . El v-a urcat pe culmi nebanuite ale imbuibarii materiale si arivismului .

  • Bati campii, Popescule,misoginule.Trebuie sa fii mandru de prostiile tale.Imi produci greata. Parca ai scapat din grotele Evului mediu intunecat.Ipocritule ! Barbatul lui peste ,tu cel fara de pacat .Ha !

  • Theo pute a rahat…stie CTP ce vorbeste

 3. Ipocritul naibi !

 4. Pacatul a intrat in lume prin femeie . Acesta este un adevar pe care femeile de astazi nu il pot schimba ci doar accepta ( sau , inchizind ochii sufletului , nu il pot accepta ) . Iar pentru acest pacat care s-a transmis de la Eva tuturor generatiilor femeile si fetele trebuie sa se caiasca si sa aibe comportament de mironosite ( adica sa duca viata asa cum o duceau mironositele din Sfinta Scriptura ) .
  Va place ( sau va bucurati , nu imi este clar ) atunci cind sinteti asemuite cu mironositele dar duceti viata de ,, mironosite ” .
  Sfinta Biserica sa tina de canoanele sale nu de ifosele fandositelor .

  • Nu cred că Isus a spus că sacrificiul său pe cruce a fost pentru salvarea lumii de păcatele omului. Preoţii trebuie că şi-au impus ideile lor asupra lui Isus. Noul Testament a fost scris la câteva secole după şi apoi timp de secole a fost editat, schimbat, şi cuvintele pe care Isus le-a rostit erau într-un limbă care nu mai e vie – aramaica. Nu este nici măcar ebraica – un dialect al ebraicii, dar diferit în multe feluri.
   Când cuvintele lui Isus au fost traduse – mai întâi în latină – o mare schimbare s-a produs: ele şi-au pierdut calitatea lor originală, savoarea. Ele şi-au pierdut ceva foarte esenţial: sufletul lor. Iar când din latină au fost traduse în greacă/română, ceva a fost din nou pierdut. De exemplu, câteva cuvinte la care să meditezi: „pocăinţa” este unul din cuvintele cheie pentru că Isus îl foloseşte iar şi iar, le spune discipolilor săi: „Pocăiţi-vă! Pocăiţi-vă, pentru că Ziua Judecăţii este foarte aproape.” El îl repetă de atâtea ori, că trebuie să fi fost de o imensă valoare pentru el. Dar ce înseamnă – „a te pocăi”? Întreabă preotul creştin; el va spune, „Acesta e un cuvânt simplu; toată lumea ştie ce înseamnă: pocăieşte-te pentru păcatele tale, pocăieşte-te pentru vina ta, pocăieşte-te pentru tot ce ai făcut.” Şi preotul poate fi de ajutor; el te poate ajuta pe căile pocăinţei. Dar cuvântul „a te pocăi” nu are nimic de-a face cu pocăinţa. Cuvântul lui Isus pentru „a te pocăi” înseamnă pur şi simplu „întoarcere”; nu înseamnă deloc pocăinţă. Înseamnă „întoarce-te spre interior”, înseamnă „întoarce-te la sursă”, „întoarce-te la propria ta fiinţă”. Asta înseamnă meditaţia: a te întoarce la sursă, a te întoarce la centrul ciclonului, a te întoarce la însăşi fiinţa ta.
   Acum poţi vedea diferenţa. Când foloseşti cuvântul românesc „pocăinţă”, are ceva foarte urât în el: păcat, vină, preot, confesiune; acesta este climatul cuvântului englezesc „pocăinţă”. Dar cuvântul aramaic înseamnă pur şi simplu „întoarce-te la sursă”, întoarce-te! Întoarce-te, nu pierde timpul.
   Şi aşa este cu aproape toate cuvintele cheie.
   In altă ordine de idei: cum explici existența a peste 4 mii de religii si denominațiuni care au la baza cartea de poveşti si poveştiri religioase, Biblia, considerată sfântă de către dogmatişti…dacă adevărul este unul singur…?

  • Păcatul a intrat în lume prin Adam și Eva, prostănacule; sau te consideri cumva absolvit de orice greșeală de câte ori gândești cu organul de jos, iar nu cu capul? Ei bine, Dumnezeu nu te absolvă. El te vede gol și te judecă. Iar prostia nu te scapă. De-acum încolo, când îți mai apar ifosele astea de bărbat suprem, nu uita că îți put picioarele și mai presus de orice, nu uita de Mama Lui Isus, singurul om care a zdrobit sub călcâiul ei capul diavolului.

  • Eva e un personaj dintr-o carte, stii asta, nu?

  • Basilicus, a nu te lega de credinta unui om e o chestiune de respect. Banuiesc ca stii asta, nu? De asemenea, banuiesc si sper din suflet ca atunci cand iti educi copiii cu privire la basmele acestei lumi le transmiti totodata exemplul tau personal cu privire la ceea ce inseamna a respecta alegerile personale de orice fel ale altuia, dar mai presus de orice, de constiinta si credinta. Cu mine nu porti discutii reduse la ridicol din dorinta de a persifla ceea ce nu e in acord cu IQ-ul tau de 160. Razboiul meu nu este cu cei asemeni tie ci cu cei care se dau credinciosi dar calca in picioare invatatura crestina prin interpretari demne doar de prostia lor. Ca ei atata pot. Si daca ei si tu atata puteti, lumea danseaza in jurul vostru. Nu se reduce totul la voi. Aruncati ochelarii de cai iar daca nu o faceti, macar nu va straduiti cu atata ardoare sa cuprindeti in limitele voastre absurde ceea ce va depaseste. Pace in rest!

 5. Nici Mache nu mai e ce-a fost.

 6. Misogini sunt în general ateii. CTP este un misogin, el ar trebui dat pe mana stalinistilor de la „discriminare”.
  Faptul ca păcatul a intrat în lume prin femeie pt noi creștinii e o realitate. Nu putem modifica acest lucru. Iubim femeile dar asta nu înseamnă că avem aceleași calități. Bărbații sunt buni la anumite lucruri femeile la altele.
  Spre ex. ați văzut vreun bărbat care sa profeseze ca educator? Eu nu am văzut, pe o parte un bărbos ar speria copiii iar pe alta parte cu siguranță că nu are aptitudini necesare.
  De ce nu săriți sa apărați bărbații de acesta cruntă discriminare?

  • Faptul ca un barbat nu este acceptat sa profeseze ca educator este discriminare .

  • Iancule,
   Ia spune matale ca vad ca esti foarte „invatat”. Daca Adam si Eva au fost primii locuitori ai aceste planete, sunt sigur ca ai cunostinta si de urmasii lor. Nu?
   Invata-ma si pe mine/noi toti cum a fost posibila perpetuarea speciei humanoide de la „inceputurile vremurilor”.
   Sa te vad cum o joci p-asta, dogmatistule🤪

  • Educator a fost bunicul meu la Brăila iar in școala mea era și un educator, a ieșit la pensie acum câțiva ani, deci sunt și bărbați educatori.
   Ai auzit de evoluție?! Bati câmpii cu ceva spiritual când majoritatea e interesată de real. Securistul Teodosie ar trebui sa fie închis intr-un spital de nebuni.

  • „Domnul Trandafir”!!!!

 7. E un fel de a drege busuiocul, dar raul e facut. BOR sr trebui sa ia atitudine impotriva acestui nonpreasfintit. Daca toti ne-am nascut din pacat inseamna ca toti suntem pacatosi inclusiv el. Are un discurs pentru babe bigote si semidocti care nu au citit Biblia si nu stiu nici istorie.

  • Fara de pacat a fost numai Iisus Hristos . Daca citesti istorie si nu Sfinta Scriptura nu vei afla .
   Daca el este pacatos inseamna ca dumneata esti mai putin pacatoasa ?! Sau te crezi mironosita ….
   Daca va zapacesc placerile trupului si poftele inimii de ce aruncati cu putregaiul vostru asupra altora ?

 8. Am și eu o întrebare pentru cei mai bine cunoscători ai învățăturilor religioase… De ce majoritatea mamiferelor de sex feminin (cățeaua, capra, vaca etc) suferă la naștere dacă numai femeia a păcătuit? A pedepsit D-zeu toată partea femeiasca a naturii pentru ca Eva a muscat din mar?

  • Omul a fost pus de Dumnezeu stapin peste toata creatia . Toate celelalte sint mai prejos de om si in slujba / folosul omului . Cind omul a decazut toata creatia a decazut .
   Cind dumneata suferi nu sufera cu dumneata toti ai casei ?!

 9. Interesanta întrebarea. Ce pot să-ți spun sigur ca animale neavând rațiune nu pot păcătui. Dar cu toate astea și ele suferă din cauza păcatului omenesc. Noi credem ca animale înainte de păcatul omenesc nu sufereau. Nu doar animalele suferă ci întreg Cosmosul. Vezi entropia.

 10. Avrame , vezi ca ai luat-o pe campii. Sunt verzi , macar ?

 11. Daca unii ca IPS iubesc mai mult seminaristi teologi oare de ce trebuie sa dea in femei…eu asta nu inteleg, fiecare iubeste pe cine doreste, mie nu-mi plac tinerii seminaristi ci imi plac femeile, dar nu spun nimic rau seminaristi si rolul lor in biserica.

  • Va plac femeile pentru ca ele pot deveni mame sau doar ca obiect al placerii ( al satisfacerii poftelor grobiene ) ?
   In completare ; de ce unor barbati nu le este suficient faptul ca o singura femeie sa fie mama a copiilor lui ? Pentru ca nu sint capabili sa aleaga pe cea potrivita sau pentru ca au primit o educatie barbara / pagina ?

  • Mă refer la ” femeia ” căreia Isus i-a șters lacrimile și pe care a ridicat-o din țărână atunci când mult prea credincioșii, cinstiții și curații o loveau cu pietre!!!!

 12. Isus a acceptat lângă el o femeie și ne-a poruncit să ne iubim aproapele!
  Biserica Ortodoxa Romana nu a învățat nimic din comportamentul și gesturile lui Hristos, în schimb practica in continuare învățăturile vechiului testament, mă mir că înalții prelați nu se duc pe munte să își ofere copii ca jertfă!!

  • Scoala mare ! Nu mai dormita .
   Invatatura vechiului testament o practica dobitocii .
   Mintuitorul Iisus Hristos a spus cu propria Sa gura : ,, Lege noua va aduc voua . Legea iubirii ” . Prin urmare El a venit sa instituie calauza Noul Testament . Vechiul Testament devine istorie . Cine se calauzeste dupa Vechiul Testament fie orbecaie fie o face pentru interesele sale grobiene .
   Legea ,, dinte pentru dinte ” ( de exemplu ) a fost inlocuita de Legea iubirii . Citi grobieni nu se calauzesc si astazi dupa prima ?! Si as putea continua cu exemplele ….
   Ma intreb , la care femeie faceti referire ?

 13. @ Jules

  Bat cimpii numai cei ce se cramponeaza in real , in starea materiala si in satisfacerea simturilor primitive / grobiene , a poftelor inimii .
  Dincolo de viata materiala , in mintea grobienilor , nu exista altceva . Pe sinucigasi nu ii poate tine departe de act constiinta altora ci numai a lor . Daca o au si daca a fost cultivata in spiritul moral crestin .

 14. Nenica*, majoritatea creștinilor au auzit de Adam și Eva. Desigur ca au auzit și de copiii lor. Cu faptele lor bune sau rele. Nu e nevoie sa umblam pe sarma, noi chiar credem ca suntem copiii lui Adam și a fiilor sai. Găsești lucrurile cu lux de amănunte atât în VT dar și NT și în cărțile sfinților creștini.
  Dacă ești curios de genealogie ia pune mana și citește.

  • Un exemplu de interpretare in scop manipulativ:
   In ebraica veche – Isaiah 7:14 este folosit termenul de „almah” pentru a se referi la mama lui Isus si care inseamna femeie tanara la varsta la care poate da nastere. Pentru fecioara/virgina/neprihanita in ebraica veche se folosea termenul de “betulah” care nu se regaseste in cartea de povesti si povestiri relogioase. In traditia rabbinica a evreilor stelele anuntau nasterea unoara ca Abraham, Isaac si Moise.
   Mai incercati data viitoare cu alte convingeri sau adevaruri absolute pe care voi, dogmaticii religiosi, le detineti.

  • Incerc sa scriu ceea ce nu s-a postat din motive necunoscute….
   Tocmai ca am citit si am intervenit cu mult prea multe intrebari la care mi s-a raspuns fix la fel ca tine: citeste! Fratilor, raspundeti intrebarilor care vi se pun cu un raspuns construit si dezvoltat, daca aveti unul. Bibila, dupa interpretarea personala(nu impusa de conceptiile de acum 2000 de ani) este o carte plina de contradictii care mai de care mai inepte. Oamenii nu au pus la indoiala povestirile relatate in carte pentru ca:
   1. Nu stiau „carte”
   2. Nu aveau curaj
   3. Din respect pentru cei „cititi”
   Odata cu progresul si accesul oamenilor la educatie au inceput sa puna intrebari din ce in ce mai incomode care au determinat dogmatii sa reactioneze foarte frustrati si acuzatori ca si unici cunoscatori si detinatori ai adevarului absolut.
   Intrebare: ce a facut Isus in perioada LIPSA din carte pana la varsta de 30 de ani???
   Care este povestea manuscriselor din Marea Moarta si de ce sunt respinse ca fiind „neconforme” cu mesajul manipulat din Biblie?
   Nu mi-ai raspuns la intrebarea cu cele 4000 de religii si denominatiuni toate bazate pe Biblie?
   Unde este Adevarul UNIC si absolut pe care numai ortodocsii il detin?…
   Daca facem analiza obiectiva a mesajelor din fiecare capitol al NT vei vedea ca rezultatul este unul contradictoriu si total confuz. Din cate obs eu tendinta este de oarecum mascare a lui Dzeu din VT pe motiv ca a venit fiul si a ajustat mesajul barbar si total inuman din VT.
   Asadar, ce/cine este Dzeu? Este iubire si iertare sau este cinic si ipocrit pedepsindu-si propria-i creatie ca pe un rebut recunoscand in felul acesta esecul creatiei sale. Sper ca intelegi la ce ma refer.
   Omoara mii de copii astfel incat sa se indeplineasca vointa sa. Explic-o pe asta spre ex. Sau varianta prin care isi sacrifica prorpiul fiu ca sa poata ierta pacatele oamenilor… Unde-i logica, rationamentul, iubirea in toate aceste presupuse evenimente?
   Daca vrei continui astfel pana la Craciun? Si ma opresc aici pt ca ar insemna sa continui cu momentul/locul nasterii lui Isus(care este o certitudine) cu cel al recensamantului noilor nascuti din perioada respectiva si cu masacrarea presupusilor mii de nou nascuti si cu arderea celei mai mari biblioteci a vremurilor in care erau pastrate dovezi ale spiritualitatii avansate si stiintei vremurilor care contraveneau noii ordini religioase care tocmai se nastea. Si cum Isus nu este singura personalitate istorica presupusa a fi nascut din fecioara. Daca vrei iti dau cateva exemple:
   Zic sa ne vedem fiecare de convingerile proprii ca altfel nu ma mai opresc un an de aici inainte scriind si intreband.

  • Erata la exemple de personaje istorice presupus nascute din fecioare in lerioada BC:
   Figuri istorice pretins a fi nascute din fecioare BC:

   King Amenhotep III
   Demeter Krishna
   Persephone Indra
   Quetzalcoatl Sues
   Mithra Zoroaster
   Apollo Horus
   ………
   Asadar…..

 15. Securistul asta inca mai slujeste? Mari deservicii aduce bisericii prin declaratiile lui.

 16. Am incercat sa raspund tuturor .
  Ma iertati dar mai am si alte treburi …..

  • Cand te bagi in astfel de discutii ori duci misiunea pana la capat, ori ignori totul de la inceput.
   Concluzia dogmelor religioase care este? Iubeste pe Dzeu de care sa te temi? Sa iubesto cu frica???? Pai ce fel de iubire mai este si asta?! Daca mesajul lui Isus in NT este total diferit de mesajul din VT, cum explicati schimbarea asta de dogme din care oamenii nu mai inteleg nimic? Nu cumva diferenta dintre cele 2 testamente este la fel de mare si radicala cum este cea dintre NT si realitatea actuala? Si daca nu, de ce nu este? De ce trebuie sa ignoram VT, pe care trebuie sa-l consideram sfant, dar trebuie sa ne orientam dupa NT pe care sa-l consideram la fel de sfant? Crezi ca Dzeu daca ar fi vrut sa ne transmita un mesaj simplu si ferm ar fi aruncat in joc atatea lucruri si evenimente incurcate si contradictorii in urma carora omul sa fie pedepsit pentru „pacatele” pe care acesta le infaptuieste? Cum se face ca religia ortodoxa da nastere la preoti cu interpretari diferite in ceea ce priveste dogmele, diferite intre ei cat si fata de interpretarile calugarilor? Cum se face spre ex ca unii preoti cred in reincarnare care schimba dramatic dogma ortodoxa, iar altii cred ca avem o singura incercare din care trebuie sa atingem tinta pentru ca altfel suntem aruncati in iadul care tot cu „bunavointa” Domnului a fost creat?
   Adica Dzeu nu este sigur de creatia Lui? Pai si atunci ce vina are omul de „greseala” divina?….

 17. Iată-l femeie ca nu știe ce face, e un fricos!

 18. Ce de postaci ai grupului infractional Bor pe aici!

 19. Homosexualitate .mascata.

 20. Ce te poti astepta de la un astfel de bezmetic? In momentul in care foarte multi preoti, calugari au fost dovediti ca le plac ochii maro si consumul de acadele, firesc ca femeia sa fie doar un accesoriu de procreere. Dispretul aratat femeilor invocand scripturi primitive de acum 2000 de ani este anormal in vremurile pe care le traim.

 21. Bunàziua ieste un om minunat care ajutà