G4Media.ro

Ionuț Moșteanu (USR): România nu poate fi o democrație reală fără un…

Sursa foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Ionuț Moșteanu (USR): România nu poate fi o democrație reală fără un control civil real al serviciilor secrete. De aproape un an, SRI nu mai are conducere civilă / PNL și PSD au încercat să îngroape proiectul pentru întărirea controlului civil al serviciilor

Purtătorul de cuvânt al USR, Ionuț Moșteanu, a declarat, marți, că România nu poate fi o democrație reală fără un control civil real al serviciilor secrete, subliniind că, de aproape un an, SRI nu mai are conducere civilă. Moșteanu a precizat că PNL și PSD au încercat marți, în plenul Camerei Deputaților, să îngroape proiectul pentru întărirea controlului civil al serviciilor secrete.

„România nu poate fi o democrație reală fără un control civil real al sserviciilor secrete! De aproape un an, SRI nu mai are conducere civilă. E inadmisibil. Asta e democrația pe care încearcă să o impună Iohannis cu ajutorul lui Ciucă și Ciolacu”, a afirmat Ionuț Moșteanu în plenul Camerei, citat într-un comunicat al USR.

Potrivit sursei citate, USR s-a luptat pentru ca un proiect de lege care încerca să întărească controlul civil asupra serviciilor secrete să nu fie respins. Legea a fost întoarsă la comisii.

„Trebuie să punem presiune pentru ca Serviciile să fie cu adevărat sub control parlamentar. Acum sunt de capul lor, joacă în afaceri, joacă în politică, acolo unde nu ar avea ce să caute într-un stat cu o democrație liberală”, a subliniat Moșteanu.

Proiectul de lege a fost depus în martie anul acesta și avea termen pentru depunerea amendamentelor 8 mai și pentru raport 16 mai. „PNL și PSD s-au grăbit să-l aducă astăzi în dezbaterea de la plenul Camerei Deputaților ca să încerce să-l îngroape”, arată USR.

Proiectul de lege prevede să fie instituită aceeași procedură și la numirea, și la demiterea unui șef de Serviciu de Informații, să rămână o comisie unică în Parlament care să monitorizeze activitatea tuturor serviciilor secrete din România și să fie consultată la numirea și demiterea șefilor de sservicii. Proiectul de lege prevede interdicții pentru angajații serviciilor de informații să poată lucra în Justiție, presă sau să activeze în zona politică.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Stat in stat. In ziua de azi aflam foarte des ca x,y,z din SRI detin firme care au contracte cu statul. Evident, informatii putine, ca asa se lucreaza.

  2. Și serviciile secrete nu pot fi controlate atâta timp cât au autorizație sa opereze societăți comerciale fata autorizație specială. Pur și simplu se ocupă doar de profit. Iar banii generați sunt pentru acoperire.