G4Media.ro

Ion Iliescu și Gelu Voican Voiculescu au fost inculpați pentru crime contra…

Ion Iliescu și Gelu Voican Voiculescu au fost inculpați pentru crime contra umanității în dosarul Revoluției

Parchetul General anunță într-un comunicat că procurorii militari au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale faţă de inculpaţii Ion Iliescu (membru și președinte al C.F.S.N.), Gelu Voican Voiculescu (membru C.F.S.N. și fost vice prim-ministru al Guvernului României), Iosif Rus (fost comandant al Aviației Militare) și Emil (Cico) Dumitrescu (fost membru CFSN), sub aspectul săvârșirii infracțiunilor contra umanităţii. Prin punerea în mișcare a urmăririi penale suspecții au deveni inculpați, aceasta fiind o fază premergătoare trimiterii în judecată.

Redăm mai jos integral comunicatul Parchetului

”Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, urmare a comunicatelor din datele de 8 februarie 2017, 18 decembrie 2017, 2 aprilie 2018 și 17 aprilie 2018, este abilitat să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

Prin ordonanţa din 18.12.2018, procurorii din cadrul Secției parchetelor militare a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, în dosarul penal intitulat generic „Revoluţia Română din decembrie 1989”, au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpaţii Ion Iliescu (membru și președinte al C.F.S.N.), Gelu Voican Voiculescu (membru C.F.S.N. și fost vice prim-ministru al Guvernului României), Iosif Rus (fost comandant al Aviației Militare) și Emil (Cico) Dumitrescu (fost membru CFSN), sub aspectul săvârșirii infracțiunilor contra umanităţii prev. de art. 439 lit. a, g, i şi k C.p.

Cercetările au vizat stabilirea situației de fapt în ceea ce privește exercitarea directă a prerogativelor puterii de stat și a luării deciziilor cu caracter politic și militar de către grupul de decizie politico-militară al Consiliului Frontului Salvării Naționale ( C.F.S.N.), format din Ion Iliescu, Silviu Brucan, general locotenent Victor Atanasie Stănculescu, general maior(r) Nicolae Militaru (reactivat ulterior, înaintat în grad militar și numit ministru al apărării) și Gelu Voican Voiculescu.

Probatoriul administrat a relevat că întreaga forţă militară a României, Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul de Interne – Departamentul Securităţii Statului, precum și Gărzile Patriotice, începând cu data de 22.12.1989, orele 16:00, s-au pus la dispoziţia Consiliului Frontului Salvării Naţionale şi conducerii acestuia. Din acelaşi moment, grupul de decizie politico-militară al C.F.S.N. a luat deciziile importante cu caracter politic şi militar, urmărind accederea la puterea politică a unui grup preconstituit și legitimarea politică în fața poporului român.

Pentru atingerea acestor scopuri, începând cu seara zilei de 22.12.1989, ar fi fost lansată o amplă şi complexă activitate de inducere în eroare (diversiuni şi dezinformări), coordonată de unii componenţi ai Consiliului Militar Superior (structură aflată în subordinea C.F.S.N.), acceptată şi asumată de factorii decizionali ai C.F.S.N.. Din Consiliul Militar Superior au făcut parte general locotenent Atanasie Victor Stănculescu, general de armată Nicolae Militaru şi şefi de direcţii militare. La rândul lor, cei patru inculpaţi ar fi participat în mod direct la exercitarea de diversiuni şi dezinformări.

Cercetările vizează faptul că prin instaurarea unei psihoze generalizate a terorismului ar fi fost create numeroase situaţii de foc fratricid, trageri haotice, ordine militare contradictorii etc.. În acest context, în intervalul 22-30.12.1989 au fost trase aproximativ 12.600.000 de cartuşe.

Psihoza teroristă ar fi fost indusă cu intenţie prin diversiuni şi dezinformări şi a provocat, după 22.12.1989, un număr de 862 de decese, 2150 răniri, lipsirea gravă de libertate a sute de persoane, vătămări psihice. Aceste consecinţe tragice au fost mult mai grave decât cele ale represiunii exercitate în intervalul 17-22.12.1989 (orele 12:00).

Totodată, aceste diversiuni şi dezinformări ar fi creat condiţiile condamnării şi execuţiei cuplului prezidenţial Ceauşescu printr-un proces penal simulat.
Probatoriul administrat în cauză relevă că inculpaţii Ion Iliescu şi Gelu Voican Voiculescu ar fi dezinformat în mod direct prin apariţiile televizate şi emiterea de comunicate de presă (contribuind astfel la instaurarea unei psihoze generalizate a terorismului), ar fi participat la dezinformarea şi diversiunea exercitate pentru executarea cuplului Ceauşescu şi ar fi acceptat şi asumat politic acte diversioniste comise de unele cadre cu funcţii de conducere din M.Ap.N., fără a interveni pentru stoparea lor.

Totodată, inculpatul Iosif Rus, în calitate de comandant al Aviaţiei Militare, ar fi intervenit în noaptea de 22/23.12.1989, fără drept şi în deplină cunoştinţă de cauză, asupra planului de apărare a Aeroportului Internaţional Otopeni şi ar fi contribuit astfel la moartea a 48 de persoane (40 de militari şi 8 civili), precum şi la rănirea gravă a altor 15 persoane. La 23.12.1989 a emis ordinul diversionist de schimbare a cocardelor tricolore ale elicopterelor aparţinând Regimentului 61 Boteni, fapt ce ar fi dus la deschiderea focului fratricid, implicit la rănirea unor persoane. A emis şi alte ordine militare, conduite care în afara rezultatelor concrete enunţate ar fi contribuit la agravarea psihozei teroriste.

De asemenea, inculpatul Emil (Cico) Dumitrescu, prin apariţiile sale televizate din 22 decembrie 1989 precum şi prin activitatea de conducere şi coordonare în cadrul Comandamentului militar instaurat la etajul XI al Televiziunii Române începând cu data de 22 decembrie 1989, ar fi contribuit în mod direct la manifestarea fenomenului diversionist existent în intervalul 22 – 30 decembrie 1989.

Urmarea imediată a acestor conduite a fost complexă, a presupus producerea unor rezultate multiple asupra unui număr mare de persoane şi ar fi generat o stare de pericol pentru existenţa unei părţi însemnate a populaţiei civile de pe întregul teritoriu al României.

Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale a fost comunicată inculpaţilor.

Precizăm că punerea în mișcare a acțiunii penale reprezintă o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.”

Foto: Revolutia Romana din decembrie 1989; Ion Iliescu in platoul Televiziunii Romane – 21 decembrie 1989 . Sursa: Agerpres /MIRCEA HUDEK

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

30 comentarii

 1. Diseară, miting la Universitate, incepând de la 17:00
  Un procuror declară că apele se limpezesc, erau limpezite de mult daca politicul nu i-ar fi împiedicat!
  Avem un motiv in plus sa ne trezim, haideți să îi comemorăm cum se cuvine pe copiii care au murit atunci!

 2. Sa intelegem ca acum Dragnea si sistemul ne lasa insfirsit sa-l judecam pe Iliescu? Acum dupa ce Iliescu a declarat ca statul paralel e o inventie si ca PSD trebuie sa se descotoroseasca de Dragnea.

  • Asa este. E razbunarea scorpionului Dragnea. Cu asta l-a amenintat pe Iliescu dupa aparitia publica a interviului. Iliescu a retractat, dar prea tarziu. Interviul fusese inregistrat si difuzat, evidenta nu mai piutea fi negata. Acum Dragnea care controleaza si justitia a dat verde urmaririi penale a celor doi, Iliescu si Voican.

  • Tăriceanu s-a trezit cu dosar la DNA fix când se pregătea să rupă coaliția și să dea semne că nu e de acord cu Draknea.
   Acum e rândul lui Iliescu, după interviu…probabil a primit ordin să îl acuze pe Iohannis de „asaltul” procurorilor, condiția că să îl ierte pe Ilici… Iohannis neavând dlnidii treabă, statul este obligat sa ii judece după decizia CEDO

 3. Mno… Incepe cu o amanare, doua, trei la un complet de trei, de cinci, contestat, recuzat, se cere schimbarea bilelor, apoi a presedintelui completului. Pana la Judecata de apoi mai este timp.

  • Urmează amnistierea crimelor împotriva umanităţii „pentru a pune capăt abuzurilor comise de procurori”.

  • Foarte posibil, pentru ca Serban Nicolae a constata ca si cei acuzati de crime impotriva umanitatii nu violeaza femeile in lift. Pentru PSDragnea asta este singurul criteriu juridic pentru privare de libertate.

  • La gafele si ritmul Justitiei noastre si Iliescu si Gelu V.V. si cam toti cei vinovati pentru prostiile din 22-25 dec. 1989 soldate cu morti si raniti vor muri inainte de a-si afla sentinta definitiva.

 4. Previzibil. Daca Iliescu nu-si tine gura si da interviuri la Le Figaro, s-a gandit Dragnea sa-l zgaltaie putin. Nu-i decat o fumigena ca de atatea ori, astia asteapta sa moara Iliescu si atunci vor judeca, in sfarsit, procesul, dand cu totii vina pe el.

 5. Să ne întoarcem la „iepoca de aur” că revoluția a fost ilegală. Dacă trebuie condamnați pentru ceva cei de mai sus și încă mulți alții ( vezi P. Roman, T. Băsescu ,etc. ) trebuie condamnați pentru mineriade, în nici un caz pentru schimbarea regimului comunist.

  • Te faci ca nu intelegi! ?
   Nu pentru schimbarea regimului comunist sunt trimisi in judecata (daca vor fi si judecati ramane de vazut). Pentru ca au provocat cu cinism, moartea unor oameni doar ca sa se asigure ca ei vor lua puterea si nu altii (doamne fereste, fostii mosieri, capitalistii).
   Au facut mai multe victime decat daca intr-adevar acolitii lui ceasca chiar s-ar fi apucat sa reprime revolutia, cand de fapt aia au cam pus arma la picior de cand s-a vazut ca lu’ odiosu’ ii tremura izmenele si nu de la frig.
   Sunt sute de victime pe care le putem trece in dreptul lor; deaia se mira si savanta: „ce genocid?” biata de ea nu stia de toti ca nu erau ai lor.

 6. Afisati comentariile din doi in doi?

 7. Pentru Iliescu nici nu trebuie mai mult, e suficient să plece cu Ordinul național „Inculpatul Revoluției” și cu douăsprezece salve de scuipat!

 8. ”Livache, Livache, te-am primit ca pe copilul meu in partid, chit ca semanai mai degraba cu un om al strazii, incaltat cu slapii aia de 2 lei si cu sosetele alea flausate in picioare, iar tu acu’ ce-mi faci, ma dai pe mana lui Alifie si a lui Vaselina? Mai draga, sa stii ca din…mana lui nea Alifie eu mai am sanse de scapare, nu cred ca ma gaseste prea atragator, dar pot sa fac pariu ca dupa tine se dau in vant, cu mustata aia sexy a ta si cu mijlocelul tras ca prin inel….! Pui de lele ce-mi esti…!”

 9. Nu e corect ca Ion Iliescu si Gelu Voican Voiculescu sa mearga la puscarie iar teroristii sa ramana in continuare liberi.

 10. Ca Dragnea este in spatele acestei condamnari sau nu, nu mai conteaza, insa este o ocazie sa iesim milioane in strada si sa scapam de acesti politicieni.

  • Dragnea ori v-a speriat maxim, ori nu stiu ce sa cred despre cei care-l suspecteaza ca ar fi in spatele multor, aproape tuturor, evenimentelor. Dragilor, prea-l supraestimati. N-ar fi in stare de atatea lucruri pentru ca nici timpul fizic nu l-ar avea, nu poate face atatea si atatea.., nu e Dumnezeu.

  • Pai, nu le face singur. Are armate de oameni peste tot care lucreaza pentru el. Doar da ordine si gata. Se pare ca si-a aranjat si cu condamnarile si nu mai are nicio grija. Asta e doar inceputul. Au inceput sa-i mearga toate combinatiile. Justitia, DNA-ul, serviciile sunt la picioarele lui. Acum poate face orice. Ajungem sigur in dictatura, daca nu suntem deja. Daca mai sta inca doi ani, vinde toata tara cu noi cu tot.

 11. Hmmm, și totuși ceva și cineva lipsește din poza. Începe cu S, nu e Stasi și cică era în subordinea lui Iliescu. Și marmota…

 12. Nici n-au trecut 30 ani si afla si statul roman ce se proiecta/auzea in Piata Universitatii inca din 1990: Frontul Salvarii Nationale functioneaza de 6 luni (declaratie Ion Iliescu sau Petre Roman, in timpul revolutiei).

 13. Și care e problema ?. Până la urmă, nenorocita asta de JUSTIȚIE este UNA ȘI ACEAȘI PENTRU TOȚI, sau este UNA ȘI ACEAȘI PENTRU PROȘTI ?. Frații mei albi, vå îndemn cu seriozitate și celeritate , treceți cu temeinicie la furat, dar nu vă găinăriți, căci găinăreala este aspru pedepsită, furați ca-n codru, fără număr și măsură, că nu veți fi atinși de brațul lung și drept al justiției (că, oricum, e oarbă !), crimele sunt acceptate, mai ales dacă sunt făcute contra umanității, cenușa revoluționarilor trebuie imputată fochiștilor care au făcut risipă de gaze la „Cenușar” și gunoierilor ce au înfundat canalele și haznalele de la periferia urbei naționale !…Cum puteți dormi ticăloșilor , vechi și noi , asasini mai mult sau mai puțin FUNCȚIONALI, șleahtă ordinară , împuțită și prefăcută , viermi hulpavi născuți accidental , avortoni scăpați de la ghenele de gunoi ale țării !…Sunteți blestemul acestei țări și al acestui neam naiv , credul și indolent !…Blestemați să fiți nenorociților, acum, și pururea, și-n vecii vecilor, Amin !…..Este urarea mea ptr. voi, zdrențelor din FSN/FDSN/FDSR/FSN/ALDE/UDMR+ restul infractorilor senatori și deputați, cu ocazia sărbătorilor de iarnă și a Anului Nou !…….

 14. Dupa 29 de ani Iliescu & co. sunt gasiti vinovati! Ironie ! Cercetatorii occcidentali au scris de multa vreme ca tot ce s-a intamplat in tara in acel decembrie 89 a fost regizat.

  Dovada si faptul ca „teroristii” nu au existat si de fapt au fost cei din structurile de forta care au mentinut, intretinut si asasinat peste 1000 de romani, DUPA simulacru de proces intentat lui Ceausescu. Tocmai pentru a justifica regimul neo-comunist iliescian. Nu ca Basescu, alt nomenklaturist de marca ar fi fost liberal. Nu!

  Se striga „Jos Dictatorul”, NU SE STRIGA „Jos comunismul”. Astfel, „capitalistii de nomenklatura” s-au mentinut in sfera puterii. De aceea, acest asasin moscovit a supravietuit „prezidential” in toti acesti ani. Adica nu se stia pana acum ce s-a intamplat atunci? Adica SRI, SIE si alte structuri nu stiau? BA DA, stiau insa politicul merge mana in mana cu serviciile si economicul.

  Pentru cei impuscati, cine vor plati material familiilor lor? Iliescu moscovitul?

  In Romania, incepand cu ce s-a intamplat in decembrie 89 si pana acum a fost o farsa. Nici „revolutia” nu a fost ca atare, nici procesul, nici „capitalismul neo-liberal” post 89 nu este unul autentic. Daca era, tara nu era atat de saraca ca nivel de viata, alaturi de Bulgaria.

  S-a dorit mentinerea in saracie a tarii! Nici un presedinte si nici un guvern in toti acesti ani nu a dorit sa faca lumina in acele evenimente tragice. Maine, decembrie 22, vor fi 29 de ani. Si? In plus, nici un guvern nu a facut ceva pentru o re-structurare a vietii economice.

  • Stii tu ceva, dar nu stii bine.
   Initial s-a scandat „jos dictatorul”, lumea a iesit in strada, Iliescu a „infiintat” FSN la TVR. _Dupa_ fuga lui Ceausescu, multimea a inceput sa scandeze „jos comunismul”, ceea ce nu i-a picat deloc bine celui care tocmai proclamase ca Ceausescu „a intinat nobilele idealuri ale socialismului”. Ala a fost momentul cand au „aparut” teroristii.
   Primele momente in care lumea a inceput sa-si puna intrebari vizavi de FSN a fost cand liderii FSN vorbeau in balconul CC-ului, iar „teroristii” trageau doar in multime. Si mai apoi cand Ceausescu a fost executat in ziua de Craciun. Unii oameni pe atunci spuneau ca un popor care omoara in zi sfanta, va avea de tras. Se pare ca nu greseau.

 15. Timp pierdut, inutil. Astia trebuie impuscati toti, cu Magurenu cu tot. Ce proces, cand se stie foarte b ine ca sunt vinovati?

 16. Cel far de „grumaz ” a scapat iar ,Neulander Peter rebotezat Roman Petrica , mare JEG , ne da povete in fiecare seara la televizorul fugarului ghita

 17. I-AUZI….
  CE CATERINCA…

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.