G4Media.ro

Între 300 și 2.000 de euro sunt salariile minime în UE. Luxemburg…

Între 300 și 2.000 de euro sunt salariile minime în UE. Luxemburg are cel mai ridicat salariu minim, iar Albania, aspirantă la aderarea la clubul european, salariul cel mai mic. România, printre țările cu cel mai mic salariu minim din UE

Odată cu sosirea noului an, noul guvern spaniol, sindicatele şi angajatorii au convenit asupra creşterii salariului minim interprofesional (SMI) pentru 2020 cu 5,5%, până la 950 de euro pe lună. Dar care este salariul minim în restul ţărilor europene?

Salariul minim a crescut în 20 de ani în Spania de la 485,70 în 1999, la 950 de euro azi, o creştere de peste 85%. Cu toate acestea, aceşti 950 de euro sunt încă departe de principalele economii ale Uniunii Europene (UE).

Luxemburg, 2.142 de euro pe lună: nu numai că este cel mai mare salariu minim din UE, ci este şi din lume. Pentru a pune aceste date în context, site-ul Numbeo spune că în ţara central-europeană costul vieţii este cu 47% mai scump decât în Spania.

Clubul celor cu 1.500: Circa 1.500 de euro pe lună se înregistrează într-un grup select de ţări, conduse de Regatul Unit (1.760) şi Irlanda (1.707), urmate de Olanda (1.654), Belgia (1.594), Germania (1.584) şi Franţa (1.539).

Sub 1.000 de euro pe lună: Dacă unii lucrători câştigă 1.000 de euro sau mai puţin într-un loc de muncă în care desfăşoară o activitate pentru care ar trebui să primească mai mult, cea mai mare parte dintre ţările UE au un SMI mai mic de o mie de euro, începând cu Spania (în prezent 900, care va ajunge la 950), şi continuând cu ţara vecină, Portugalia, cu 741 de euro. Alte state mediteraneene, cum ar fi Grecia (758) sunt la acest nivel.

Cele mai mici salarii din Europa de Est: Bulgaria (312 euro), România (466) sau Ungaria (487) sunt ţările în care SMI este printre cele mai scăzute dintre statele membre. Naţiunile baltice nu sunt departe de ele: 607 de euro în Lituania, 430 în Letonia şi 584 în Estonia. Ţările candidate pentru a intra în clubul continental precum Albania, Muntenegru, Macedonia şi Serbia nu ajung în niciun caz la 300 de euro pe lună.

Ţări fără salariu minim: 6 din cele 28 de state membre ale UE nu au salariu minim. Acestea sunt Danemarca, Italia, Cipru, Austria, Finlanda şi Suedia.

Motivul salariului minim reglementat este de a garanta un venit minim pentru clasele inferioare, iar în aceste ţări salariul mediu este între cele mai mari din Europa. Danezii primesc, în medie, aproape 3.000 de euro, o sumă similară cu cea primită de suedezi. Desigur, în aceste ţări viaţa este mai scumpă. O ţară apropiată şi similară cu a noastră, Italia, a avut în 2017 un salariu mediu de peste 2.500 de euro.

Sursa: Cope, via Rador / Traducerea: Cristina Zaharia

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

 1. Romania e colonia perfecta, si-a dat resursele pe nimic si populatia supravietuieste cu salarii mizere, in conditiile in care preturile sunt mai mari ca in vest.

  • Fugi bre cu cercul, ba si mai bine, fugi in vest unde preturile sint mai mici si salariile mai mari!
   Ca sa nu te mai chinui, nu de alta.

 2. Salariații români sclavii Europei in propria tara Romania.
  De ce?

 3. Danemarca, Italia, Cipru, Austria, Finlanda şi Suedia n-au salariu minim? Vai de capul lor, cred ca se moare de foame pe strazi in tarile astea, cred ca muncitorii lucreaza pe nasturi, cred ca … cred ca salariul minim e o prostie. Cred ca tocmai am comis o blasfemie.

 4. Domnilor jurnalişti,
  Din asa zisa dumneavoastra analiză lipseste o informație esențială : brut sau net?
  Iata şi un articol ceva mai clar :
  https://www.journaldunet.com/management/salaire-cadres/1126847-smic-europe-italie-portugal-belgique/
  In alta ordine de idei, la ce foloseste aceasta comparatie intre mere si pere?
  Ar fi mai interesant poate sa comparati costul diverselor cheltuieli cu salariul net, pe tara . Atunci poate ca s-ar putea numi analiza.

 5. In Romania salariul minim e 466 de euro, chiria e 250-300 de euro, utilitățile se ridică la 100 -200 de euro, și noi reușim să supraviețuim! Cum? Foarte simplu patronii prefera să aibă în actele angajaților salariul minim că să plătească taxele cit mai mici și românii se bucură că mai primesc în plic la salariu 100-200 de euro la negru. Dar nimeni nu se gândește că după o viață de munca in privat cu program de 9- 14 ore/ zi pensia va fi mai mica decit a celor care nu au cotizat. Iar în timpul asta patronatele își măresc în proprietăți capitalul privat pt urmașii urmașilor pt că oricum peste tot adaosurile practicate sunt undeva la 700%.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.