G4Media.ro

Interzicerea reclamei la pariuri, blocată de PNL. Inițiatorul legii, liberalul Adrian Cozma,…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Interzicerea reclamei la pariuri, blocată de PNL. Inițiatorul legii, liberalul Adrian Cozma, reacționează după ce Alina Gorghiu (PNL) a îndulcit proiectul: Știm că e o industrie cu mulți bani și multe interese / Legea se diluează și nu își atinge efectul

Alina Gorghiu, vicepreședinte PNL și președintele Senatului, a depus marți o serie de amendamente care diluează serios un proiect de lege depus de Adrian Cozma (PNL) și care ar fi interzis complet reclama la pariuri și jocuri de noroc.

Comisiile juridică și de cultură din Senat au aprobat amendamentele semnate de Alina Gorghiu și Daniel Fenechiu, care permit în continuare reclamele în spații publice pe suprafețe mai mici de 30 metri pătrați (adică sub 6×5 metri – ceea ce înseamnă majoritatea panourilor publicitare din România), potrivit documentului furnizat de inițiator.

De asemenea, amendamentele permit difuzarea de spoturi publicitare la pariuri pe timpul nopții la radio și TV (între orele 23.00 și 06.00), precum și difuzarea la orice oră de insetturi grafice cu reclamă la pariuri în timpul transmisiilor sportive în direct.

Cum justifică Alina Gorghiu și Daniel Fenechiu faptul că vor să permită în continuare ca orașele să fie înțesate de reclame la pariuri?

  • Eliminarea în totalitate a formelor de comunicare comercială audiovizuală pentru activitățile de jocuri de noroc, inclusiv pentru cele desfășurate de companiile licențiate potrivit legii române și supravegheate de autoritățile române ar avea un impact negativ semnificativ asupra eforturilor statului român de a asigura protecția jucătorilor români și de a crea un mediu sigur pentru desfășurarea acestor activități” – motivarea amendamentelor

Deputatul PNL Adrian Cozma a reacționat după ce colegii săi de partid au diluat proiectul său legislativ care, în forma inițială, interzicea orice formă de publicitate pentru pariurile sportive.

”Consider că legea se diluează și nu își atinge efectul avut în vedere dacă aceste amendamente ar rămâne și la Camera Deputaților. Sper totuși că la Camera Deputaților legea va fi votată în forma pe care am depus-o. Eu susțin în continuare proiectul inițial, care a fost semnat de altfel de peste 80 de deputați”, a declarat Adrian Cozma pentru G4Media.

Întrebat dacă a primit vreo explicație de la colegii de partid legată de modificări, Cozma a spus: ”Nu ne-au spus de ce au depus amendamentele. Înainte de a depune proiectul, am cerut vot în grupul liberal de la Camera Deputaților, unde tot grupul PNL a susținut proiectul, împreună cu liderul de grup. Probabil nu au înțeles scopul proiectului. Ridică semne de întrebare faptul că 14 semnatari PSD și-au retras semnăturile. E foarte interesant de aflat de ce. Știm că e o industrie cu mulți bani și multe interese”.

Proiectul de lege ar putea intra la vot săptămâna viitoare în plenul Senatului, după care ar urma să meargă la vot în Camera Deputaților, care este decizională.

Context. Proiectul lui Cozma, care este complementar cu două proiecte depuse de USR, a venit pe fondul unor dezbateri tot mai aprinse în societate pe tema reclamelor invazive la jocurile de noroc.

Piața publicității pentru jocurile de noroc a cunoscut o creștere constantă în ultimii ani, iar aceste forme de publicitate sunt omniprezente atât pe TV și online, cât și fizic, în toate orașele, prin bannere și mash-uri. De remarcat că o parte semnificativă din încasările publicitare ale presei sportive online și TV provine tocmai din publicitatea la jocurile de noroc.

G4Media a publicat în ianuarie 2023 o anchetă care arată că Bucureștiul s-a umplut în ultimul an de panouri publicitare uriașe în care tinere fotografiate în posturi vulgare promovează jocurile de noroc. Marile bulevarde și intersecții ale capitalei sunt înțesate de săli de păcănele. În majoritatea cazurilor, sălile de jocuri de noroc sau de pariuri sportive au pe lângă ele tot atâtea case de amanet. Reporterul G4Media a numărat doar pe Calea Moşilor din Sectorul 2 peste 60 de săli de jocuri de noroc, de pariuri și magazine amanet.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...