G4Media.ro

INTERVIU Judecătoare din Alba Iulia care a trecut prin calvarul Covid: ”Celor…

INTERVIU Judecătoare din Alba Iulia care a trecut prin calvarul Covid: ”Celor care nu cred în boală le pot spune doar să viziteze un spital ca să vadă spaima din ochii bolnavilor”

Judecătoarea Carmen Fiț de la Secția de Contencios a Curții de Apel Alba Iulia a trecut prin calvarul Covid-19. A fost unul dintre cei 9 angajați ai instanței care s-au infectat cu virusul Sars-Cov2. A stat 16 zile la Spitalul de boli infecțioase din oraș și, din fericire, s-a vindecat. Are numai cuvinte de laudă pentru medicii și asistentele fără de care ar fi putut ajunge la terapie intensivă.

Celor care nu cred în Covid, judecătoarea le transmite să facă o vizită într-un spital ca să vadă spaima din ochii bolnavilor, dar și a medicilor, conștienți că nu prea au multe arme să lupte cu virusul.

Judecătoarea le transmite tuturor să se protejeze, iar dacă se îmbolnăvesc să nu-și facă iluzii că este o viroză banală. ”Eu sub tratament am făcut complicații, nu vreau să mă gândesc ce s-ar fi întâmplat dacă refuzam internarea”, spune judecătoarea Carmen Fiț de la Curtea de Apel Alba.

Citește mai jos un interviu cu judecătoarea despre experiența bolii și a spitalului.

Judecătoarea Carmen Fiț: ”M-am externat joi, după 16 zile de spitalizare. Am în continuare o insuficiență respiratorie … dar sunt bine, sunt salvată!”

G4media.ro: Cum a început totul? Ce simptome ați avut?

Judecătoarea Carmen Fiț: ”A început cu un simplu frison pe care l-am pus pe seama oboselii, a doua zi am făcut temperatură 37,3 și o ușoară iritație a gâtului, iar după 8 zile de spitalizare, tomografia computerizată a evidențiat plămâni de sticlă mată. Au apărut apoi complicațiile, febră, frison, tremur al mâinilor, amețeli și greutate în respirație.”

G4media.ro: Când ați fost cel mai grav?

Judecătoarea Carmen Fiț: ”Cel mai rău a fost din ziua 8 până în ziua 12. Acest virus este extrem de parșiv, acționează în liniște, dar face ravagii. Doctorii au urmărit analizele de sânge, care se degradau de la o zi la alta.

La mine, temperatura nu a fost un simptom relevant. Aveam 37,7, dar frisonam și curgea apă pe mine, tremuram și eram într-o stare de amețeală ciudată.

Doctorii au reușit să mă salveze de ATI pentru că au intervenit foarte repede, nu am ajuns sa fie necesar sa fiu intubată. Eu m-am internat practic la debutul bolii”.

G4media.ro: Deci ați luat boala din fașă. Ăsta a fost un avantaj.

Judecătoarea Carmen Fiț: Da.

G4media.ro: Ce v-a șocat în spital?

Judecătoarea Carmen Fiț: Primul contact cu salvarea roșie care duce bolnavii de Covid la spital este traumatizantă. La fel, primul contact cu spitalul. Toți se feresc de bomba biologică din fața lor. Toți sunt echipați ca niște cosmonauți, iar tu ești un pericol pe care îl tratează ca atare.

G4media.ro: De unde credeți că ați luat virusul? Cum?

Judecătoarea Carmen Fiț: Luni, 29 iunie, cred, la serviciu am aflat că o grefieră a fost internată de urgență sâmbătă cu Covid. Atunci am avut și eu primul frison, iar marți dimineață febră de 37,3. În ziua de marți, 30 iunie, ne-a testat la serviciu, iar miercuri, 1 iulie, eu eram deja în spital.

La început am crezut că virusul este o glumă. Dar după 8 zile nu a mai fost. Am mâncat mult pentru că simțeam că-mi pierd puterile și totuși am slăbit 5 kg într-o săptămână. Dacă nu aș fi fost pe mâna unor doctori minunați și dedicați profesiei, aș fi fost mai rău.

G4media.ro: Ce le transmiteți celor care nu cred în Covid și celorlați?

Judecătoarea Carmen Fiț: Pentru cei care nu cred în Covid, le pot spune doar să viziteze un spital, despre care spun că sunt goale, să vadă spaima din ochii bolnavilor, dar și a oamenilor în halate albe conștienți de pericol și că nu prea au arme cu care să lupte.

Mesajul pentru oameni este să se protejeze, să-i protejeze pe cei din jurul lor, iar dacă se îmbolnăvesc să nu-și facă iluzii că este o viroză banală. Eu sub tratament am făcut complicații, nu vreau să mă gândesc ce s-ar fi întâmplat dacă refuzam internarea.

G4media.ro: Ce la transmiteți medicilor și asistentelor?

Judecătoarea Carmen Fiț: Dacă m-ar întreba cineva cum ar trebui să arate sistemul sanitar românesc, după această experiență, aș spune: ca Spitalul de Boli Infecțioase din Alba Iulia. Un spital decent care și-a îndreptat puținele fonduri spre beneficiul bolnavilor (nu știu câte spitale din România au purificatoare de aer în salonul bolnavilor de Covid).

Un spital în care oamenii în halate albe, mascați de teama virusului, și-au păstrat totuși umanitatea, oameni a căror profesionalism și dedicatie îți e greu să-ți imaginezi că le găsești într-un spital românesc. Dacă o să aibă cineva curiozitatea să-i cunoască, tot personalul de acolo este o echipă frumoasă. Acest Covid mi-a lăsat traume, dar și speranța că, într-o țară în care vorbim atât de urât despre sistemul medical, eu am avut parte de o bucațică de excelență.

*Alex Costache este jurnalist și la Știrile TVR.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

12 comentarii

 1. Doar că n-au voie și oricum n-ar face-o.

 2. Mârlănie și hoție de cea mai joasă speță…Vai de poporul unde corupții și șpagarii fac legea si stabilesc terapii medicale…

 3. G4MEDIA, gata! 3 articole doar azi cu întâmplări de acest gen.pensionarii nu citesc presa online! Ce e cu atâta cancan!?!

  • Vita postaca!

  • Mai schimbă-ți și tu, numele ăla, narcisist… Îl mai ții și cu majusculă – plictisești lumea…

  • Hai sictir cu genul asta de comentarii

 4. Foarte feumos articolul,dar trebuie subliniat faptul ca doamna judecator iasa la pensie cu minim 18 000 ron si medicii cu 3500 ron.Deci cine sunt speciali…?

 5. Practic, doamna judecator propune oamenilor sa incalce legea. Interesant.

 6. G4Media, spaima există în ochii oricărui pacient internat într-un spital din România, unde te internezi pentru o intervenție la prostată, de exemplu, și te alegi cu clostridium și încă 2-3 bacterii sau virusuri, care te curăță. Cazuri reale și frecvente.
  Terminați cu propaganda asta, că deveniți ridicoli.
  Șttiu că vreți să atrageți atenția dar deja asta este psihoză. Mai uitați-vă și la pacienții cronici, ignorați sau la minciunile guvernului, de exemplu.

 7. Sa respectam
  V
  I
  R
  U
  S
  O
  L
  O
  G
  I
  I

 8. Sper ca d-na judecător sa nu ignore proverbul DUMNEZEU NU CULCATE.Este doar un prim semn.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.