G4Media.ro

INTERVIU Ben Hodges, fost comandant al armatei SUA în Europa: România este…

Sursa: Facebook/ US Army

INTERVIU Ben Hodges, fost comandant al armatei SUA în Europa: România este centrul de gravitație al NATO în regiunea Mării Negre / Numărul forțelor de rotație va crește în următorii ani

România este actor geopolitic NATO cu o importanță tot mai mare în regiunea Mării Negre, susține Ben Hodges, fost comandat al armatei SUA în Europa și analist CEPA (Center for European Policy Analysis), unul dintre cele mai importante think-thank-uri americane specializate pe problemele Europei Centrale și de Est.

”România a devenit un aliat-cheie în regiune și centrul de gravitație al NATO în Marea Neagră. Cred că forțele de rotație în România vor continua să crească în următorii ani”, a declarat Hodges într-un interviu pentru G4Media.ro

La data 13 august, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a criticat planurile SUA privind desfăşurarea în România a unei părţi din unităţile militare americane retrase din Germania. În discursul ei, a avertizat „că astfel de tentative provocatoare nu vor rămâne fără un răspuns adecvat din partea Rusiei”. Într-un moment de tensiuni crecânde între cele doua țari, G4Media.ro a vorbit cu fost general Ben Hodges despre situație.

Sursa Foto: InquamPhotos/ Autor: Adel Al-Haddad

Rep: Ce părere aveți despre discursul purtătoarei M. Zaharova, în care a acuzat SUA de agravarea tensiunilor cu Rusia?
Ben Hodges: De fapt, declarația ei sună ca o glumă proastă. Până la agresiunea Rusiei în Crimeea și Ucraina, Statele Unite au redus prezența militară în Europa, chiar și după războiul ruso-georgian din 2008. Dar anexarea ilegală a Crimeei în 2014 ne-a amintit ceea ce este Rusia cu adevărat.

Atunci, SUA au reconsiderat politica sa externă. Nu trebuie să uităm desfăşurarea în Polonia, niște unităţii militare americane nu e ceva nou. Asta a fost în curs de negociere de ani de zile.

Prin urmare, relația cauză-efect subliniată de Kremlin trebuie să fie inversată. Rusia este cea care a invadat Ucraina și a anexat Crimeea, a ocupat Abkhazia și Osetia de Sud și susţine Transnistria. Rusia acționează, NATO răspunde,  nu invers.

Acest discurs este numai o parte din narațiunea rusă despre auto-victimizare, dar este fals. Popoarele fostelor republici sovietice au vorbit și Belarusul urmează acum: aceste țări nu mai vor să fie sub influența rusă. Din păcate, președintele SUA este uneori neclar privind poziția SUA, la fel Germania și Franța. Mii de trupe americane de pe flancul estic al NATO nu vor fi niciodată o amenințare serioasă pentru Rusia, dar descurajează Kremlinului de a fi mai agresiv.

Rep: În declarația ei, Maria Zaharova a sugerat că vor fi represalii împotriva României. România ar trebui să ia aceste vorbele în serios?
B.H: În primul rând, Statele Unite vor fi întotdeauna un aliat apropiat al României și este responsabilitatea sa să protejeze membrile NATO, cu suportul lor, desigur.

În ceea ce privește provocările Rusiei, aș spune că România nu are de ce să se teamă atât timp cât continuă pe acest drum, adică modernizarea capacităților sale militare, și atât timp cât NATO rămâne unită. De asemenea, este important pentru România să-și consolideze democrația și statul de drept, fiindcă Rusia folosește vulnerabilitățile societății românești împotriva ei.

Rep: Are Kremlinul capacitatea de a amenința interesele României?
B.H: Așa cum am spus, România este sensibilă la propaganda Rusiei, care profită de tensiunile în societate, de exemplu corupția și neîncrederea. Prin urmare, este important ca România să aibă o democrație stabilă, cu transparență, justiție imparțială etc.

Celălalt pericol prinde rădăcini în regiunea Mării Negre, unde zonele economice exclusive ale României pot fi amenințate de Rusia. De fapt, Kremlinul știe bine că orașul Constanța poate fi o poartă spre Europa pentru produsele chineze, dacă Georgia ar fi capabilă să dezvolte un port, creând apoi un coridor economic cu Bucureștiul. Acesta este motivul pentru care Rusia împiedică Georgia să dezvolte astfel de facilități.

De asemenea, navele rusești din marea Azov ar putea contesta pretențiile românești privind resursele naturale. Nu în ultimul rând, trebuie să ținem cont că Rusia încă are un loc în Comisia Dunării.

Rep: În sfârșit, care este locul României în proiectul NATO?
B.H: În urma modernizării sale militare, ca urmare a importanței crescânde a regiunii Mării Negre și orientării strategice a Turciei către estul Mediteranei, România a devenit un aliat-cheie în regiune și centrul de gravitație al NATO în Marea Neagră.

Cred că forțele de rotație în România vor continua să crească în următorii ani.

Dacă România este îngrijorată de declarația recentă a lui Mike Pompeo – în care a sugerat că SUA ar putea colabora cu Rusia pentru a se opune politicii Chinei -, aș sublinia că această colaborare ar fi într-adevăr interesantă în ceea ce privește problemele ecologice, terorismul islamic și resursele polilor pământului. Dar Rusia nu prezintă suficientă încredere pentru a se merge mai departe în cadrul acestei cooperări.

Notă: Antoine Dewaest lucrează ca stagiar pentru G4Media, consolidând înțelegerea societății române. Studiază la Sciences Po Rennes în Franța

Citește interviul în variantă originală

INTERVIEW Ben Hodges, former commanding general of the US Army Europe: Romania is the NATO center of gravity in the Black Sea region / Unit rotations to Romania will keep increasing in the coming years

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

  1. O intrebare simpla . De ce credeti ca exista in acest moment pe scena politica romaneasca doua mari forte antagonice -una care se declara pro atlantista si europeana si una care se declara cumva (nu chiar pe fata ) pro iliberalism , usor laudata de revistele rusesti si care a criticat de curind zicerile ambasadorului USA ?

    • Pt. ca suntem o tara de redusi mintal care cu toate ca n-avem spitale, scoli, wc-uri, canalizare, gaze, autostrazi, dansam cum ne canta americanii si cumparam de inca 3.5 miliarde de euro armament cu care sa ne stergem la cur.

      Pur si simplu Romania a ajuns sclava Americii inca din ’96, cand Tapul(Emil Constantinescu — de care a uitat 91% din tara) a avut grija ca noi sa fim vanduti pe veci, tap care inca traieste regeste din banii Statului.

      Popor de spalati pe creier prin toate gaoacele.

      Chiar imi pare rau de tara asta dar din pacate n-avem sanse, suntem compromisi.

      Slugi pe veci, datorii pe care nici nepotii n-or sa le plateasca doar ca ei or s-o dea drq. de tara si-or sa place unde li s-o simti pielea mai bine, cum e si normal intr-o lume asa bolnava.

      Frumos ar fi ca Putin sa fie ras de pe fata pamantului dar nu indrazneste nimeni pt. ca un razboi nu e tocmai placut, razboi ce va fi inevitabil pt. a terminata odata pt. totdeauna cu totalitarismul pe Glob.

      Baremi de data asta s-o facem misto, daca tot bagam tone de bani in arme. Bombe atomice, nu conteaza, doar sa dispara boala de pe Terra. Altfel, seppuku toata planeta, cea mai rationala optiune. 🙂

    • nu exista „2 mari forte antagonice”, nu mai valida asemenea ineptii. Exista doar calea normala, corecta si a viitorului spre care se indreapta societatea romaneasca si cativa (nu putini) detractori, corupti si tradatori care fac ca procesul descris mai sus sa se intample foarte lent.
      Sa-i validezi pe astia ca fiind o „alta forta” iliberala este complet aiurea si complet fals.

    • Păi dacă așa zice în punctajul primit de la Sputnik. Talionis ăsta e doar o altă fantoșă de trol putinist, le tot schimbă dar mesajul e același: tot ce vine din Occident și de la americani, în special, e rău, suntem sclavii Vestului, bla-bla-bla, aceleași tâmpenii la care nu mai pune botul nimeni, oricât transpiră postacii kaghebisti.

    • Bad, acelasi retardat spurcat care a floodat forumul cu idiotenile lui. Invata sa gandesti amice, din banii ma-tii sunt cumparate jegurile astea. Ati merita sa le simtiti pe pielea voastra ca tare prosti mai sunteti. Sunteti plini de sofisme, niste hipsteri masturbatori si consumatori de marijuana. Ar trebui sa intre DIICOT-ul peste voi, sa vad daca mai aveti acces la comentarii din puscarie. Prajitilor.

  2. omul vinde arme:

    Ministerul Apărării Naţionale (MApN) continuă să pună în practică mari programe de înzestrare cu tehnică de luptă modernă şi vrea să investească în perioada următoare peste 3,5 miliarde de euro în astfel de echipamente de ultimă oră.
    Cu peste două miliarde de euro, MApN va achiziţiona 27 de sisteme integrate de arme SHORAD-VSHORAD.
    Cu 307 milioane de euro, vor mai fi cumpărate 138 de sisteme portabile de rachete antiaeriene cu bătaie apropiată MANPAD, destinate forţelor aeriene şi navale. In plus, cu aproximativ 280 de milioane de euro, MApN va cumpăra pentru Forţele Aeriene 7 sisteme tactic-operative de drone UAS clasa II.

    Astia sunt banii de alocatii,pensii, salarii profesori.

    Citeste mai mult: adev.ro/qf5zdf

    • 3.5 miliarde acum si cu aprox .4 miliarde USD pe rachete Patriot si 5 avioane platite in avans fac 7.5 miliarde USD in 9 luni. Pentru asta se imprumuta Catu, si nu zice nimeni nimic de amanetarea „viitorului generatiilor urmatoare”.

    • Ceea ce nu intelegi este ca fara aceste arme si acest sistem de aliante ai avea rafturile goale prin magazine , cit despre pensii ma indoiesc ca o sa mai pupi vreun leu .

    • Cine să înțeleagă, ăștia? Sunt niște boți sputnikari, nu sunt puși aici să înțeleagă nimic, doar să trolleze. Că doar nu-și imaginează cineva că acei oameni, puțini la număr, care chiar gândesc așa, majoritatea în vârstă, intră să scrie aici. Ăștia sunt doar niște postaci care trebuie ridiculizați și demascați, nu convinși de ceva, că nu pentru convingeri scriu, ci pentru bani.

    • @bad, aici iti dau dreptate, ar trebui sa poti comenta doar cu CNP-ul verificat de SRI, binding pe email & more. Ca sa nu mai existe dubii asupra indentitatii + orice baietei wanna be bad sa se creada mari si tari in spatele display-urilor. Ar fi minunat. :X + ca am putea discuta live … Sa vedem cat de rusofili suntem fiecare … Din pacate, site-ul asta nu posteaza toate comentariile ca-i bugguit ca drq. App, cate nick-uri mai ai pe site ? Fatalaule. Evident, n-ai sange sa raspunzi, tu esti barbat adevarat, pure baddass. Ca va plac armele si armatele, v-as rupe pe genunchi cu mana goala … :X

      G4Media, inca astept sa-mi vad comentariul dat tot in acelasi post/reply. Rezolvati odata problema asta … + Binding pe email . Astept de mai bine de un an sa mi se ceara confirmare .

    • Ahahahhahahaaha, i-a venit verde în gură trolului Lighionis, asta era și ideea, să crape fierea în el. S-au umflat mușchii pe viteazul rusofil iubitor de ”baietei”, bine că-i ”rupe” pe alții ” pe genunchi” dar n-a observat că e ”rupt” la pusăloaică.

  3. @m
    ceea ce nu intelegi tu e ca ”tributul” asta e mult mai mare decat ala platit de tarile romane imperiului otoman! credeai ca guvernul precedent a fost dat jos degeaba? nu te intelegi cu stapanul de sclavi, intri la puscarie, si banii tot acolo ajung!

    • Daa, se știe, ”guvernul precedent” se lupta cu ”stapanii de sclavi”, ăia ale căror statui să nu care cumva să fie date jos. Lupta din greu, nu cumva ca ”tributul ăla mare” să ajungă în altă parte decât la clanul PRO-USL-PSD, filiala mafiei KGB din România, am ”înțeles” acuma.