G4Media.ro

Interesul mureșenilor pentru refugiații ucraineni începe să scadă / ”Ca întotdeauna, reacția…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Interesul mureșenilor pentru refugiații ucraineni începe să scadă / ”Ca întotdeauna, reacția emoțională de la început este foarte puternică”

Valul de donații din primele zile de război nu mai are aceeași intensitate, iar mureșenii nu se mai implică atât de mult pentru refugiații ucraineni, informează Agenția de presă Rador.

Numărul produselor a scăzut, dar necesitățile celor care s-au refugiat în spațiile de cazare din Târgu Mureș sunt aceleași, susțin organizatorii campaniilor de ajutorare a refugiaților din județ.

„Ca întotdeauna, reacția emoțională de la început este foarte puternică și vin foarte, foarte mulți donatori. Acum vin din ce în ce mai puțin, sperăm să nu se diminueze total acest sentiment de solidaritate cu ucrainenii pentru că avem refugiați aici, în județ, de care trebuie să avem grijă. Pe de altă parte, în continuare trimitem ajutoare în Ucraina, avem o relație deja foarte bine stabilită cu spitalul din Cernăuți, așa că avem nevoie în continuare de donatori”, susține directorul Crucii Roșii filiala Mureș, Magda Bercea.

Apelul Crucii Roșii este în continuare pentru donarea de alimente, atât proaspete cât și conservate, precum și produse pentru gospodăriile celor care au ales să rămână în Ucraina.

„(Primim) tot ce se pretează la mic dejun. Aceasta înseamnă brânză topită, pe care îi rugăm să fie, preferabil, în triunghiuri, pentru a putea fi ușor de dat și copiilor și să nu se risipească, deci să nu fie ambalaje noi. Salam, șuncă, tot așa, feliate, dacă se poate, pateuri, cereale, lapte, preferabil UHT pentru că acela nu trebuie ținut la frigider și, bineînțeles, alimente greu perisabile, mare parte din ele mergând în Ucraina. Haine noi, saci de dormit, lenjerii de pat, dar totul nou, produse de igienă personală, detergenți” spune Magda Bercea.

Ultimele date arată că în evidențele autorităților figurează peste 400 de persoane care sunt cazate în județul Mureș, atât în spațiile puse la dispoziție de autorități, cât și prin inițiative private.

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

14 comentarii

 1. E inflație, lumea sărăcește, nu au bani. Unii din ucraineni deja s-au angajat, dar e greu să gândești limpede când fugi de ruși.

  • Ma ielgibitistule vezi ca ai treaba sa blochezi niste baraje si tu comentezi haiurea pe aici, mars la montat iapa in calduri clotilda

 2. Oamenii care fac donatii ar trebui scutiti de taxe cel putin in suma echivalenta cu valoarea donatiilor. Dar guvernul doarme in papuci si se da mare salvator al refugiatilor. Nu sunt si fonduri europene alocate pentru gestionarea refugiatilor?

 3. Or fi constatat ca multi ucraineni sunt mai bogati decat ei 😀 S-a fasait si subiectul Ucraina/Putin la fel cum a fost si cu Colectiv, Dragnea, Trump, Covid, Orban, Catu, Afghanistan, etc. Sunt curios ce mai gaseste presa ca next big thing pentru trafic.

 4. Normal, haine noi că doar refugiații intrați în țară au situația materială mult mai bună decât mulți români.La săracii noștrii merge și SH . Azi mâine cumpără vile la noi ca la turci. Sunt de acord că trebuie ajutați dar donez din puținul pe care îl am și eu.

 5. Brovo ajutati pe unii care in curand vor cere sa fie si grup parlamentar ca sunt minoritati.Ajutati ucrainienii sa va fure putinele locuri de munca existente.Ucrainienii primesc cazare ,masa,asistenta medicala etc si romanii primesc facturi si taxe mai mari

  • Refugiații trebuie să-și caute de lucru dacă vor să stea mult aici. Eu sper că sunt conștienți de asta. Războiul poate s-o țină și ani întregi, mulți nici n-o să mai aibe la ce să se întoarcă.

  • Asa ti-au facut si tie spaniolii sau italienii sau nemtii etc cand le-ai furat locurile de munca??? Ca na in Ro numai era de trait ca te fura statul de te rupea nu ca acum nu ar face-o. Stai linistit dupa ce se aseaza apele multi se vor intoarce acasa in Ucraina si multi vor pleca in occident nu-ti vor fura tie locurile de munca date de niste patroni hrăpăreți puși pe capatuiala rapida!!! De ce crezi ca au plecat 5-6 milioane de romani in occident sa le fure locurile de munca occidentalilor???

 6. Imi doresc sa ajut dar si oamenii respectivi pot si trebuie sa inteleaga ca nu pot trai din ajutoare. Se pot inscrie la un curs de limba romana, se mai pot angaja….Daca Ajofm urile din zona le pun la dispozitie cursuri si opportunitati de angajare cred ca pot incepe sa se ajute singuri. Nu poti da omului un peste la nesfarsit, il mai si inveti sa pescuiasca

 7. pentru găzduire refugiați statul ofera bla, bla, bla…..N lei pe zi/persoana, Ok ! Dar nu face precizări. Acum partea frumoasa……vine din urmă al nostru fisculet, este venit și trebuie declarat, eventual trecut pe crucia roșie mai se alege binefăcătorul nostru cu persoane la gunoi, apa consumată, curent, gaz .

 8. Crucea Roșie a cheltuit banii din donatii pe iphone13 si Galaxy S22 si acum vor alti bani sa jși schimbe si masinile…

 9. Nu e adevărat, nu a scăzut. Pur și simplu nu sunt resurse multe și nu ma refer doar la resursele materiale. Eu cu sotia am avut acasă de doua ori refugiati și a treia tura am cazat-o la altcineva. Cu toate astea merg sa-i vizitez. Dar am și copil mic. După trei săptămâni mi-am dat seama ca atenția trebuie sa o redau mai mult familiei, muncii, mie. Apoi, la multe case sunt cazați ucraineni, oamenii vorbesc deja despre facturi. Sunt pentru ajutor , nu-i putem lăsa pe drumuri dar ar trebui sa intervină mai mult autoritățile.