G4Media.ro

Inteligența artificială: Șeful OpenAI spune că intervenția guvernului este „crucială” pentru limitarea…

Sursa Foto: computerworld

Inteligența artificială: Șeful OpenAI spune că intervenția guvernului este „crucială” pentru limitarea riscurilor

Intervenția guvernelor pentru a reglementa dezvoltarea și utilizarea inteligenței artificiale (AI) va fi „crucială”, „pentru a limita riscurile” pe care le prezintă această tehnologie, a pledat marți, în fața unei comisii parlamentare americane, Sam Altman, patronul OpenAI, creatorul interfeței ChatGPT, transmite agenția AFP, citată de boursorama.com.

„Este esențial ca cea mai puternică inteligență artificială să fie dezvoltată cu respectarea valorilor democratice”, a declarat tânărul antreprenor, „ceea ce înseamnă că leadershipul american este crucial”.

Lansarea ChatGPT în noiembrie a sporit interesul publicului și al companiilor pentru așa-numita inteligență artificială generativă, care este capabilă să creeze conținut – text, imagini, sunete sau video – după ce a fost antrenată pe baze de date uriașe.

Inteligența artificială generativă provoacă agitație și mulți sunt îngrijorați de impactul potențial al acesteia asupra unei serii de profesii, cu posibile pierderi masive de locuri de muncă, dar și, la scară mai largă, asupra societății în ansamblu.

„Inteligența artificială are potențialul de a îmbunătăți aproape fiecare aspect al vieții noastre, dar creează și riscuri serioase”, a recunoscut Sam Altman, în timpul audierii sale de către Subcomisia pentru confidențialitate, tehnologie și drept a Senatului.

„Una dintre cele mai mari temeri ale mele este că noi, această industrie, această tehnologie, vom provoca daune semnificative societății”, a declarat Sam Altman. „Dacă această tehnologie merge în direcția greșită, poate merge destul de departe (…) Și vrem să lucrăm cu guvernul pentru a împiedica acest lucru să se întâmple.”

Tânărul în vârstă de 30 de ani a reamintit că, deși OpenAI LP, entitatea care a dezvoltat ChatGPT, este o companie privată, aceasta este controlată de o organizație non-profit, „ceea ce ne obligă să lucrăm pentru a distribui pe scară largă beneficiile inteligenței artificiale și pentru a maximiza siguranța sistemelor bazate pe inteligență artificială”.

Sam Altman și-a exprimat în mod regulat sprijinul pentru un cadru de reglementare pentru inteligența artificială, de preferință la nivel internațional.

„Știu că sună naiv să propui așa ceva, pare foarte dificil” de realizat, dar „există precedente”, a explicat el, referindu-se la exemplul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA).

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...