G4Media.ro

Inteligența artificială – de la ”cea mai mare ameninţare existenţială” la ”asigurarea…

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

15 comentarii

  1. La noi, pina la AI, se pare, e mai important sa folosesti inteligenta individuala a contabililor si sa faci rost de cati mai multi bani, MULTI bani. Ca doar exista o tara ereditara de care ne-am atatasat narcisistic. Ar fi bun un AI sin asta sa tina contabilitatea la STAT si sa fie utilizat in scopuri bune

  2. …si inca ceva, care sunt asemanarile dintre un trol si AI?

  3. Stephen Hawking a dat deja ochii peste cap (de tot), din pacate, pe 14 Martie 2018.

    Termenul Inteligenta Artificiala este prea pretentions, si nu corespunde realitatii. Este o expresie inginereasca si se refera de fapt la Automatizare. Atata. Dar cum multi ingineri se cred si filozofi, si genii, au sarit calul in mod copilaresc direct la Inteligenta.

    Cele doua „tipuri” de AI sunt de fapt doua lucruri separate, nu le leaga nimic altceva decat hubrisul si iluziile inginerilor. Primul tip este automatizarea de care am pomenit. Al doilea este o fantezie nascuta din faptul ca omul este impresionat de capacitatile automatizarii si, exaltat fiind, extrapoleaza fara sa inteleaga ce spune.

    Sigur, ramane deschisa posibilitatea unor forme de inteligenta care sa apara in viitor, forme neasteptate, poate chir si incluzand masinile (sau mai degraba o asociatie om-masina sau alt animal-masina). Dar inca nu am ajuns acolo. Inginerii de azi fac exact ca acel grup de ingineri in 1956 care credeau ca rezolva treaba in doua luni. Se exalteaza degeaba pentru simplul motiv ca intelegerea lor asupra fenomenului inteligentei si mintii omenesti este extrem de rudimentara. Mai toti inginerii au impresia ca fac stiinta in timp ca nu fac decat inginerie, ei de fapt neintelegand stiinta, nici nu mai vorbesc de stiintele naturii / stiintele cognitive etc. Tot ce numesc ei stiinta este de fapt improvizatie si prezumtii scoase din burta. (Cu exceptia celor cu dubla calificare, inginerie si stiinta; si chiar sia colo sunt mari discutii deoarece siinta actuala este in majoritate hyperspecializata, iar studiul inteligentei necesita abordari care urmaresc problema in ansamblul ei, nu dupa cum este specializat unul sau altul).

    E lunga povestea dar spatiul si timpul este scurt, asa ca inchei. Ideea este: lasati prostiile cu AI. Deocamdata, ce conteaza este avantajul tehnologic care se poate obtine prin automatizari, iar Romania ar trebui sa investeasca BIG BIG BIG in automatizare si robotica, pentru a creste competitivitatea economica a Romaniei si pentru a nu ramane in urma. Pentru ca altefl, cu siguranta ramanem de card si vom ajunge iar o tara agrara si uitata de lume, mandra de faptul ca lipeste in mod traditional podeaua cu balega de cal.

    • Automatizarea ramane automatizare doar atata timp cat ceea ce ruleaza sistemul este un algoritm teoretic inteles de catre oameni. Daca algoritmul si solutiile pe care le identifica acesta, depasesc capacitatea de intelegere a oamenilor, daca diferenta dintre magie si algoritm este zero, atunci putem vorbi despre AI, un domeniu care a explodat in ultimii ani, dar a fost initiat si experimentat mai demult. Exista si un anotimp, iarna AI a anilor ’80.

      Sistemele AI sunt cu adevarat inteligente, adica autonome si adaptive. AI si neurostiinta se influenteaza deja reciproc. Intelegem deja mai bine neurostiinta, avansam in ambele domenii mai repede ca niciodata in trecut. Sistemele de tip neural network, biologice sau artificiale, sunt cu adevarat inteligente. Parerea mea. Nu conteaza cum generezi inteligenta. Biologic, prin selectie naturala in calculatorul timpului, sau artificial, prin selectie matematica, in sisteme artificiale. Inteligenta e la fel. Orice sistem autonom si adaptiv merita calificativul de inteligenta.

    • Sunt de acord ca nu conteaza cum „generezi” sau cum apare inteligenta, dar nu sunt de acord cu definitia ta data, si prin urmare continui sa nu fiu de acord ca avem deja AI. OK, output-ul din retelele neurale nu pot fi urmarite de om cu mijloacele sale biologice (sau cum spui tu, nu sunt intelese) dar asta nu este decat o incapacitate de natura cantitativa (nu calitativa). Cu alte cuvinte, stim ce sunt neural networks, stim principiile de functionare. Ce nu stim intotdeauna sunt patternurile de identificate si ales de computer pentru a obtine cel mai bun output (ca in social networks / graphs). Cu alte cuvinte, ce numeste omul a fi propria inteligenta este de fapt numai o parte cu adevarat inteligenta (creerea de solutii noi), restul este doar alegerea automatizata a unor solutii (de exemplu reflexele corpului; si mintea are propriile reflexe). Retele neurale sunt doar mult mai eficiente pe partea de alegere automatizata; nu creeaza nimic.

      Progresele in relatia „AI” – neurosciences nu sunt asa de mari, si in plus neurosciences actual se focuseaza aproape exclusiv pe individ (organismic biology), ceea ce este foarte putin. Nici acum nu intelegem inca cu adevarat cum invata un copil, iar „AI” asta incearca sa faca, sa imite procesul de invatare la copii. Iti trebuie milioane si milioane de imagini ca sa antrenezi un neural network pentru a recunoaste o imagine cu o rata de eroare acceptabila. Si nu face decat statistical treatment. Un copil invata din 1-2-3 exemple. De ce? Pentru ca copilul contextualizeaza si creaza (asta este esenta jocului la copii). Aceste neural networks nu simuleaza decat o mica parte din functionarea mintii omenesti (sau a oricarei inteligente in sens abstract, general), si aceea pe partea automatizata a creierului. Neural network, nu contextualizeaza, nu se joaca, nu creeaza. Da, pot aplica random walks, dar asta doar in sensul de forta bruta de computing. Mult-laudata autoprogramare este tot in interiorul automatizarii, deci sa nu facem iluzii.

      Neural netwoks folosite in Go, sah, etc doar scot la iveala optiuni la care noi nu ne-am gandit pentru ca evolutia ne-a stabilizat si automatizat reflexele la primele solutii care au functionat pentru noi, din motive de economie de energie si timp (factori de supravietuire intr-un mediu complex si imprevizibil). Masina le ia pe toate la rand, le scoate si le pune pe masa. Atat.

  4. Felicitări pentru acest articol.

    Cel (sau cei) care a scris acest articol a pus cu adevărat osul la muncă și a evitat cu succes multe dintre opiniile tip „hype” care se vehiculează ori din ignoranță, ori din dorința de a mai face rost de câteva „clicks”.

  5. IA dezvoltata de lumea evoluata va suplini treptat inteligenta umana.

  6. In vara anului 2018 a aparut filmul documentar „Do you trust this computer?” in care posibilele implicatii ale AI sunt analizate, cu bune si cu rele. Nu este vorba doar de automatizare (roboti) ci de mult mai mult. Mult mai mult!

    Filmul documentar poate fi vizionat aici:

    https://youtu.be/aV_IZye14vs

    Multe intrebari, multe raspunsuri, multe temeri, multe sperante… Si nu sunt toate…

  7. Stimată Redacție, mulțumiri pentru articol. Din păcate prea puțin se vorbește în mass media de la noi despre AI.
    Încerc o mică clarificare și profit de ocazie pentru a indica un moment de cotitură în domeniu.

    Menționați diferența dintre AI slab și AI tare spunând: „Dacă AI-ul slab este conceput să depăşească performanţele umane în sarcini specifice, cum ar fi la jocul de şah sau Go sau în rezolvarea unor ecuaţii, AI-ul tare, dotat cu capacitatea de auto-învăţare, ar urma să depăşească omul în orice sarcină cognitivă”.

    Performanțele umane în jocul de Go au fost depășite folosind auto-învățare și, mai mult, plecând doar de la regulile de joc, fără bază de cunoștințe apriori, fără antrenare cu partener uman: AlphaGo Zero de la DeepMind. A se vedea articolul din octombrie 2017 din Nature: https://www.nature.com/articles/nature24270 – „Mastering the game of Go without
    human knowledge”, sau diverse articole de popularizare precum cel din The Guardian [1] sau Medium [2].

    Interesant este și cum s-a ajuns acolo [3], dar și de perspectivele care se întrevăd [4] de pildă pentru medicină [5]. (Constatăm cum conceptele AI slab sau tare se întrepătrund și sunt de folos numai într-o discuție generală, în care e nevoie de unele delimitări și precizări.)

    Interesant este și faptul că partida dintre AlphaGo și Lee Sedol (martie 2016) a fost urmărită în direct de peste 60 milioane în China și peste 100 mil. în întreaga lume [6]. La noi am găsit câteva articole în 2017, pe hotnews.ro, ale Ioanei Birsan și Vlad Barza, cărora le mulțumim. Poate au fost și altele dar mi-au scăpat.

    Cred însă că fenomenul AI merită o mai bună popularizare, explicită și la vedere, mai ales în contextul actualelor evoluții ale sale și al impactului pe care îl are. Vom înțelege astfel cu toții mai bine utilitatea sa, beneficiile, dar și necesitatea dreptei socoteli în aplicarea rezultatelor.

    Bibliografie:
    [1] https://www.theguardian.com/technology/2017/dec/07/alphazero-google-deepmind-ai-beats-champion-program-teaching-itself-to-play-four-hours
    [2] https://medium.com/@josecamachocollados/is-alphazero-really-a-scientific-breakthrough-in-ai-bf66ae1c84f2
    [3] https://deepmind.com/research/alphago/
    [4] https://deepmind.com/blog/alphafold/
    [5] https://deepmind.com/blog/alphagos-next-move/
    [6] https://en.chessbase.com/post/alphago-vs-lee-sedol-history-in-the-making

  8. Sistemele AI pot gresi ca oricare alta inteligenta. Dar este foarte greu, imposibil, ca un sistem AI sa ucida cu disperarea cu care ucid oamenii.

    Eu zic sa nu ne speriem deloc. Nici nu mai insir aici intuitiile tehnice evidente. Dar niciodata sistemele AI nu vor putea depasi omenirea in domeniul prostiei, crimei si rautatii.

    • Nu prea ar avea importanta cum ar ucide. Ci, ca ar ucide.

      Un terorist poate ucide cu disperare 30 de oameni intr-un restaurant.
      Un AI poate ucide cu eficienta 100 ( in n moduri).

      Articolul (si nimeni in general) nu pune accentul pe faptul ca AI ar „concura”cu omenira in rautate sau crima. Insa un AI creat cu scopul de a proteja ecosistemul, ar putea ajunge la concluzia(corecta, de altfel) ca oamenii il distrug si sa faca ceva in privinta asta: sa distruga oamenii. Nu cu scopul de a ucide, ci cu scopul de a proteja natura. Asta e doar un scenariu, ca sa intelegem, insa subliniez ideea din articol: „scopul scuza mijloacele”.

    • Chiar daca un sistem neural network iti va recomanda sa ucizi specia noastra pentru a proteja natura, asta e doar o (una!!!) recomandare extremista, foarte usor de corectat. Dupa corectie, sistemul AI nu-ti va mai recomanda niciodata extremisme.

      Tu pretinzi sa nu compar sistemele AI cu oamenii. Dar diferenta in diabolic este evidenta. Extremistii umani nu renunta aproape niciodata la extremismele lor. Oricat si oricum le-ai explica. Deci daca vrei sa sperii pe cineva argumentat, specia noastra conduce detasat la orice tip de eroare a sistemelor inteligente. Invatam greu si suntem incapatanati in prostie, spre deosebire de sistemele artificiale.

      Iar performantele noastre intelectuale vor fi depasite in totalitate de sistemele artificiale care vor utiliza doar o miime din resursele noastre intelectuale. Mai e pana atunci, dar asta e adevarul despre curiozitatea noastra, dar si despre eficienta noastra intelectuala.

    • Tocmai asta e problema: un sistem AI ar fi capabil sa „refaca” corectiile pe care tu i le faci, sa le evite, sa le rescrie, sa le modifice. Intr-un sistem normal, da, ai putea putea spune ca sistemul nu „va mai face niciodata” ceea ce tu i-ai corectat. Nu si la un sistem AI.

      O a doua problema: cind totul se rezuma la recomandari e super ok. Dar cind vorbim deja despre puterea unui AI, nu mai mentionam recomandarile. Pentru ca el poate sa nu-ti recomande nimic, ci pur si simplu sa realizeze tot felul de actiuni in scopul atingerii obiectivului pentru care a fost creat(protejarea ecosistemului, ptr exemplul anterior).

      Pe scurt, e vorba de faptul ca limitarile pe care oamenii le pun, pot fi rescrise/sterse.

  9. As vrea sa subscriu la ideea Danei, mai sus:
    – Absolut de acord, foarte oportun acest articol si G4media.ro merita mari felicitari pentru asta,
    – Total de acord (scuzati limbajul „absolutist”), ca este nevoie de amplificarea discutiilor despre AI in spatiul Romanesc – indiferent de opinie, important este sa se vorbeasca argumentat si pe toate nivelurile, stiinta, inginerie, business, products and services, etica, filozofie, arta. Aceste discutii nu pot fi decat benefice pentru ca stimuleaza interesul oamenilor in tehnologie, educatie, inovatie, antreprenoriat, dezvoltare.

  10. I-AUZI DRAGNEA, I-AUZI TERICENE, I-AUZI VALCOV, I-AUZI TODIRELE. IEXACT CE VA MAI TREBUIA: VIATA VESNICA.
    CA romania STA SA FIE FURATA CA PROASTA.