G4Media.ro

Institutul Național pentru Fizica Pământului: Cutremurele din Arad au avut 12 replici…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Institutul Național pentru Fizica Pământului: Cutremurele din Arad au avut 12 replici / Ultimul cutremur s-a produs aici în anul 1914

Două cutremure s-au produs în Arad, luni, cu o magnitudine de 4,7 și 4,4, fiind urmate de 12 replici, anunță Institutul Național de Cercetare-Dezvotare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Primul cutremur a avut o magnitudine locală de 4.7 ML și s-a produs la ora 20:46:42 (ora României) la o adâncime de 13 km (ultima revizie). Intensitatea macroseismică epicentrală a fost estimată la nivelul VI pe scara Mercalli.

Al doilea cutremur, cu o magnitudine de 4.4 ML, a avut loc aproximativ două ore mai târziu, la ora 22:55:26, la o adâncime de 9 km (ultima revizie), și a prezentat intensitatea macroseismică epicentrală V pe scara Mercalli. Epicentrul primului cutremur a fost localizat în comuna Aluniș, iar al celui de-al doilea în comuna Zăbrani, informează INCDFP.

Până acum au fost înregistrate 12 replici ale cutremurelor, dintre care 4 au avut o magnitudine mai mare de 2. Cea mai mare replică a atins magnitudinea de 2.7 ML.

”Este important de menționat că în această regiune au mai avut loc cutremure cu magnitudini mai mari de 4 Mw în trecut. Pe data de 25 decembrie 1914, un cutremur cu magnitudinea Mw 4.5, la adâncimea de 23.3 km și intensitate epicentrală V, și pe data de 8 iulie 1938, un cutremur cu magnitudinea Mw 5.2, la adâncimea de 16.8 km și intensitate epicentrală VII, au fost înregistrate în această zonă. În plus, regiunea a experimentat și microseisme, care nu au putut fi resimțite de populație”, se mai precizează în comunicat.

Cele două seisme au fost puternic simțite de către populație în special în zona epicentrală (Arad, Ghioroc, Ortișoara, etc.), însă acestea s-au făcut resimțit și în localități mai îndepartate, precum Beiuș, Cluj-Napoca, Florești, Petroșani.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...