G4Media.ro

Institutul Elie Wiesel anunță că se va retrage din grupul de lucru…

Foto: Muzeul Holocaustului de la Washington

Institutul Elie Wiesel anunță că se va retrage din grupul de lucru de la Ministerul Educației care elaborează programa școlară la disciplina ”Istoria Evreilor. Holocaustul” daca va fi adoptată varianta cu modificări operate neconform

Institutul Elie Wiesel anunță  că se va retrage din grupul de lucru de la Ministerul Educației privind programa școlară privind disciplina ”Istoria Evreilor. Holocaustul” dacă programa va fi aprobată în noua variantă, care ar fi fost modificată neconform, după ce procedura de elaborare s-ar fi încheiat.

Institutul atrage atenția că grupul de lucru a fost înființat în martie 2022 iar până în septembrie 2022 grupul de lucru a parcurs toţi paşii procedurali stabiliţi de către minister pentru elaborarea unei programe şcolare.

Deşi procedura a fost încheiată, grupul de lucru s-a mai reunit şi în aprilie 2023 iar pe data de 31 iulie 2023 membrii grupului au primit o variantă de programă modificată precum și solicitarea de a exprima acordul asupra acesteia, se mai arată în comunicat.

”Institutul „Elie Wiesel”, în urma consultării experților care îl reprezintă în grupul de lucru, a notificat CNPEE asupra modalității neconforme de a solicita o nouă opinie grupului de lucru precum și
faptul că unele modificări reprezintă inadvertențe față de scopul şi valorile care au stat la baza promovării acestei discipline. Astfel, Institutul a comunicat că nu participă la această nouă rundă de consultări și, în cazul aprobării noii variante, se va retrage din grupul de lucru”, susține Institutul Elie Wiesel.

Redăm mai jos comunicatul integral:

”Programa școlară pentru disciplina „Istoria evreilor. Holocaustul”

Institutul „Elie Wiesel” a luat act despre semnarea ordinului nr. 5344/09.08.2023 privind programa şcolară a disciplinei „Istoria Evreilor. Holocaustul” și își exprimă speranța că anul școlar 2023-2024 va oferi cadrul adecvat pentru un parcurs educațional care să aducă elevilor de la liceu și școala profesională un plus de cunoștințe, înțelegere și empatie față de tragedia evreilor din România în
timpul regimului Ion Antonescu.

Cu toate acestea, întrucât Institutul, prin legea 276/2021, a fost desemnat colaborator al Ministerului Educației în procesul de elaborare al programei școlare, facem următoarele precizări.

În martie 2022, Ministerul Educaţiei a înfiinţat un Grup de lucru pentru elaborarea acestei programe. Din partea Institutului „Elie Wiesel” au participat șase dintre cei 14 membri ai grupului. Până în septembrie 2022, grupul de lucru a parcurs toţi paşii procedurali stabiliţi de către minister pentru elaborarea unei programe şcolare, iar coordonatorul grupului a înaintat documentul pentru aprobarea ministrului.

Deşi procedura a fost încheiată, grupul de lucru s-a mai reunit în ianuarie şi aprilie 2023, la solicitarea coordonatorului, pentru a analiza diverse puncte de vedere venite după încheierea procedurii.

Menţionăm că în tot acest timp Centrul Naţional de Politici şi Evaluare în Educaţie (CNPEE), entitatea ministerului responsabilă de programe, nu a transmis grupului de lucru un aviz nefavorabil proiectului de programă, singura situaţie în care reluarea procedurilor este posibilă.

În 31 iulie 2023 membrii grupului au primit o variantă de programă modificată precum și solicitarea de a exprima acordul asupra acesteia.

Institutul „Elie Wiesel”, în urma consultării experților care îl reprezintă în grupul de lucru, a notificat CNPEE asupra modalității neconforme de a solicita o nouă opinie grupului de lucru precum și
faptul că unele modificări reprezintă inadvertențe față de scopul şi valorile care au stat la baza promovării acestei discipline. Astfel, Institutul a comunicat că nu participă la această nouă rundă de consultări și, în cazul aprobării noii variante, se va retrage din grupul de lucru.”

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...