G4Media.ro

Inspecția Judiciară solicită sancționarea procurorilor militari care anchetează dosarul violențelor din 10…

Inspecția Judiciară solicită sancționarea procurorilor militari care anchetează dosarul violențelor din 10 august

Inspecţia Judiciară anunță că a exercitat acţiunea disciplinară faţă de procurorii Cosneanu Gheorghe, şeful Secţiei Parchetelor Militare din cadrul PÎCCJ („SPM”), Mihalache Codruţ şi Pîrlog Bogdan Ciprian, de la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti (PMTMB), pentru modul în care anchetează violențele din 10 august. Inspecția cere CSM sancționarea acestora pentru încălcarea legii 303/2004, articolul 99 litera m, referitoare la ”nerespectarea în mod nejustificat a dispozițiilor ori deciziilor cu caracter administrativ dispuse în conformitate cu legea de conducătorul instanței sau al parchetului ori a altor obligații cu caracter administrativ prevăzute de lege sau regulamente”.

 • Vezi aici raportul Inspecției Judiciare în cazul procurorilor militari

Potrivit surselor G4Media.ro, unul dintre cei doi inspectori care au realizat cercetarea disciplinară, și anume Sanda Mateș Daniela, s-ar afla în stare de incompatibilitate deoarece aceasta a fost colegă la Parchetul Brașov cu unul dintre procurorii cercetați și s-ar afla și într-o stare de conflict cu acesta. Secția de procurori a CSM ar urma să decidă dacă admite acțiunea exercitată de Inspecția Judiciară, caz în care ar dispune sancționarea celor trei procurori sau dispune respingerea ori constatarea nulității absolute a cercetării.

Amintim că la jumătatea lunii septembrie 2018, G4Media.ro a dezvăluit doi inspectori de la Inspecția Judiciară au descins în dimineața zilei de vineri la secția Parchetelor Militare din cadrul Pachetului General, solicitând procurorilor tot dosarul penal care vizează violențele comise de jandarmi împotriva manifestanților la mitingul din 10 august, au declarat pentru G4Media.ro surse din cadrul Inspecției. Verificarea intempestivă a avut loc cu câteva ore înainte de audierea liderului PSD, Liviu Dragnea, în dosarul violențelor din 10 august în calitate de martor.

”Pretextul a fost să-l audieze pe procurorul Corbu și să ia actele din dosarul violențelor din 10 august făcut de procurorul Bogdan Pârlog ca să-i verifice activitatea, însă inspectorii de la IJ au luat la studiat tot dosarul. Nu doar li s-au comunicat actele procurorului Pârlog, dar li s-a predat tot dosarul să-l vadă câteva ore. Insistau sa li se pună la dispoziție toate documentele, să vadă unde s-a ajuns cu ancheta. Vizita a fost una neanunțată. Așa că au putut să-l liniștească cât de cât pe Dragnea. înainte de audierea lui la Parchet”, au declarat pentru G4Media.ro surse din cadrul Inspecției Judiciare.

Potrivit unor experți în drept penal consultați de G4Media.ro, Inspecția nu avea nici o competență să verifice o lucrare de urmărire penală în curs. ”Nu au nicio competență. Nu aveau voie să vadă dosarul. Codul de Procedură Penală stabilește clar cine și în ce condiții are acces la lucrările de urmărire penală. Inspecția Judiciară nu are. Au comis infracțiunea prevăzută de art 300 din Codul Penal”, a declarat un expert în drept penal pentru G4Media.ro.

Redăm mai jos integral comunicatul Inspecției Judiciare

”Inspecţia Judiciară a exercitat acţiunea disciplinară faţă de procurorii Cosneanu Gheorghe, şeful Secţiei Parchetelor Militare din cadrul PÎCCJ („SPM”), Mihalache Codruţ şi Pîrlog Bogdan Ciprian, de la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti (PMTMB), pentru nerespectarea în mod nejustificat a dispoziţiilor ori deciziilor cu caracter administrativ, dispuse în conformitate cu legea de conducătorul instanţei sau al parchetului, ori a altor obligaţii cu caracter administrativ prevăzute de lege şi regulamente, abatere disciplinară prevăzută de art. 99 lit. m) din Legea nr. 303/2004.

Cu privire la procurorul Mihalache Codruţ, inspectorii au reţinut că acesta a dispus delegarea procurorilor Corbu Ionel, Cazacu Radu şi Vornigescu Adrian Mihai de la PMTMB, cu încălcarea dispoziţiilor Ordinului nr. 387/2015 al procurorului general prin care se interzice efectuarea actelor de urmărire penală prin delegarea procurorilor din cadrul parchetului de la care s-a dispus preluarea unui dosar, în cauză fiind vorba despre dosarul cunoscut opiniei publice ca „dosarul 10 august”, preluat de SPM de la PMTMB.

În ceea ce îl priveşte pe procurorul Gheorghe Cosneanu, s-a reţinut că acesta i-a desemnat pe procurorii Corbu Ionel şi Văetişi Marian, delegaţi de la PMTMB la SPM, să instrumenteze dosarul anterior menţionat, cu încălcarea Ordinul nr. 387/2015 al procurorului general.

Inspectorii au constatat că, prin raportare la situaţia personalului şi a volumului de activitate constatate la SPM şi PMTMB, delegarea procurorilor nu numai că nu se impunea, dar a fost chiar lipsită de oportunitate.

Prin eludarea dispoziţiilor ordinului încălcat, inclusiv de către un procuror cu o funcţie de conducere, inspectorii au apreciat că se creează un precedent privind lipsa de subordonare a procurorilor şi suspiciunea lipsei de imparţialitate în soluţionarea cauzelor.

În privinţa procurorului Bogdan Pîrlog, inspectorii au reţinut că a încalcat dispoziţiile art. 2 şi 5 din Ordinul nr. 192/2010 al procurorului general al PÎCCJ, raportate la art. 89 din Regulamentul de ordine interioară al parchetelor prin aceea că în ziua de 10 august 2018, fiind planificat de serviciu pe unitate, în afara orelor de program, ca procuror cu funcţie de execuţie, s-a deplasat în Piaţa Victoriei din mun. Bucureşti unde a staţionat în spatele dispozitivului de jandarmi, cu scopul declarat de a percepe „cu propriile simţuri ce se întâmplă” deşi nu existau indicii privind săvârşirea vreunei infracţiuni; cu această ocazie a făcut inclusiv scurte recomandări comandanţilor trupelor de jandarmi, în sensul respectării legii. Cu privire la toate aceste activităţi, procurorul nu l-a informat pe superiorul său ierarhic afirmând, cu ocazia întocmirii procesului verbal de sesizare din oficiu cu privire la evenimentele din 10 august 2018 că luase act de amploarea acestora din mass-media.

Potrivit art. 5 din ordinul menţionat, procurorul care efectuează serviciul în afara programului de lucru trebuie să ia măsuri pentru informarea de îndată a conducătorului unităţii din care face parte cu privire la evenimentele deosebite; totodată, el trebuie să informeze superiorul ierarhic în cazul în care există date sau indicii privind săvârşirea unei infracţiuni pentru care urmărirea penală se efectuează de către procuror, pentru a fi dispuse măsurile necesare. La terminarea serviciului, acesta trebuia să întocmească, conform ordinului, un proces-verbal în care să se consemneze datele prevăzute în art. 2 alin. 4 din acelaşi ordin.

Totodată, în conformitate, cu prevederile art. 89 din Regulamentul de ordine interioară al parchetelor, atribuţiile procurorilor militari, aceleaşi cu ale celorlalţi procurori, nu prevăd participarea acestora la evenimente publice ori sesizarea din oficiu cu privire la posibile infracţiuni aflate în desfăşurare.

În mod concret, procurorul care constată că, în prezenţa sa, se comite o infracţiune, este martor la aceasta şi nu poate deveni, concomitent, organ constatator al unor fapte penale.

Acţiunea disciplinară a fost înaintată Secţiei pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii care va decide cu privire la răspunderea procurorilor în cauză.

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: George Călin

Citește și

ONU a cerut guvernului de la București explicații cu privire la violențele împotriva manifestanților pașnici de la mitingul din 10 august

SURSE Act grav de intimidare. Inspecția Judiciară a descins la Parchetul General cu câteva ore înainte de audierea lui Liviu Dragnea și a cerut tot dosarul referitor la violențele din 10 august

SURSE Tensiuni între Carmen Dan și Liviu Dragnea din cauza desecretizării documentelor legate de mitingul din 10 august. Ministrul de Interne a amenințat cu demisia

Carmen Dan, atac la Klaus Iohannis: Președintele s-a antepronunțat în sensul constatării publice că Jandarmeria a acționat violent pe 10 august / Legea adunărilor publice trebuie schimbată

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

31 comentarii

 1. Ca să pricepem dracului odată că trăim în țara lui Dragnea,nu într-o Românie liberă și europeană!

  • daca ii masam gingiiile Cariatului se va spune ca suntem antieuropeeni ?

  • Procurorii trebuiau cercetati pentru ca au tergiversat, de atitea luni, trimiterea in judecata a jandarmilor, care i-au atacat pe demonstrantii pasnici. Jandarmii vinovati si sefii lor ar fi trebuit arestati chiar in acea noapte, faptele lor fiind flagrante.
   Procurorii trebuiau cercetati si pentru ca nu i-au trimis, pina acum, in judecata pe cei care au organizat si au coordonat atacul huliganilor, menit sa justifice interventia jandarmilor.

 2. Şi noi, ROMÂNII, cerem sancţionarea şi bagarea la puşcarie a celor din Inspecţia Judiciară care NU VOR SĂ SE AFLE ADEVARUL DESPRE #10august.

  #SOBOLANII

 3. Sper ca ai cancer la ochi…!

 4. Cum indraznesc procurorii sa ancheteze mafia lui Dragnea, Sindile, Paraschiv, Cucos etc.?

  Cine se cred procurorii astia sa se puna cu baronul Romaniei, dictatorul Dragnea?

  Oare nu stiu ei ca Dragnea e apogeul politicii din Romania si ca mai bine nu se poate in aceasta tara de sclavi?

 5. Cel mai prost dintre ei este Lazar.

 6. Voi, astia, slugile de la Inspectia Judiciara, nu mai bine va duceti voi dracului ?

 7. Ce tot se pune bete in roate actului de justitie,isi dau singuri cu bata in cap,sau ce se-ntampla,o confuzie fara precedent,si o politizare aberanta !

 8. rezultatului dosarul „10 august” tre sa fie condamnarea si trimiterea in puscarie a celor care au organizat violentele, adica: dragnea, carmen dan, „jandarmul alb”, si toti care pun bete in roaate procurorilor militari. daca mafia cistiga acest dosar atunci oamenii vor deveni niste oi la stina paziti de lupi, va fi ca in Rusia unde categoric nu ai dreptul sa protestezi

 9. Fața lui arată inca o data ca Dzeu nu bate cu parul ?

 10. Ce faci ca sa abati atentia de la efectele recursului compensatoriu? Vii cu grozavia asta si lumea fuge dupa fenta!

 11. Plus cate 3 pulane ude la palma!

 12. Cat de scursura trebuie sa fii sa lucrezi la Inspectia Judiciara? Acesti tovarashi care ling la propriu mana PSD fac orice sa impiedice o ancheta care de fapt l-as scufunda pe Dragnea, pe Carmencita si ar umple de rahat Jandarmeria romana.

  Baieti orice ati face, lumea tot va sti ca ati batut si gazat oamenii aiurea, cand puteati sa evitati totul cu elegantza si fara instigatori.

  SICTIR Inpectia Judiciara! SICTIR Jandarmeria Romana! Ba Livache, mai dute-n….

 13. „În mod concret, procurorul care constată că, în prezenţa sa, se comite o infracţiune, este martor la aceasta şi nu poate deveni, concomitent, organ constatator al unor fapte penale.”

  Deci, eu n-am înțeles nimic din fraza asta…
  Dacă un procuror observă o infracțiune, el nu are dreptul de a interveni? Păi nu este exact cazul polițiștilor, care trebuie să constate infracțiunea ei înșiși, nu urmărind vreun film sau ascultând declarația victimei?

  • Nu-ti bate capul sa intelegi, ca e vorba doar de prostitutie pezedista.

  • Este doar martor, ca orice trecator pe-acolo; asa cum ai putea fi si tu sau eu.
   Nu poate sa ancheteze cazul fiindca este parte din caz. Dar poate depune o marturie cu valoare ca e profesionist, nu e la fel ca o gospodina iesita la cumparatori care-si da cu parererea despre prioritatea din intersectie. Nu-i aicea baiul.
   Nu poate fi si jucator si arbitru simultan – asta-i tot.

 14. Comunisti au fost,
  Comunisti sunt inca,
  Si fiva-n veci in neamul romanesc

 15. CUM SA ANCHETEZI BATAUSII PARITDULUI ?

  INSPECTIA JUDICIARA E DOAR O MACICA IN MANA PARTIDULUI. PE ASTA CINE-O ANCHETEAZA ?

  CUM SUNT DERANJATI INFRACTORII PARTIDULUI, CUM APAR CAFTANGII DE LA IJ SI LE RUP OASELE CELOR INDICATI DE PARTID.

 16. Iulica,ia-ti lasat pe astia cu diplome dubioase sa se urce pe voi. O sa va ia la bucata!

 17. Nu aveti motive legale ptr. sanctionarae procurorilor Ij este un organism de presiune asupra procurorilor, ptr. anu se afla adevarul si abuzurile fizice impotriva manifestantilor pasnici din 10 August. Este o rusine ca in perioada cat Romania detine Presedintia UE , IJ sa se manifiste antidemocratic , antinational , prin presiuni pe procurori, ptr. a ascunde adevarul 10 August prin

 18. „Sara pe deal buciumul suna cu jale!”
  Te rugam sa ne ierti, Mihai Eminescu!

 19. Sper sa muriti in chinuri toti astia de la inspectia c u r u l ui. Halalerelor!

 20. Inspectia Judiciara solicita sanctionarea procurorilor militari, CNA-ul sanctioneaza Realitatea tv, in timp ce a3 continua sa emita fara nici o restrictie…..desi ar fi trebuit sa fie inchisa de mult. Ce mai urmeaza? Este mult prea mult. Obraznicia coalitiei de guvernare a depasit cu mult linia rosie a suportabilitatii . Oamenii nu realizeaza ca astia s-au urcat cu bocancii pe grumazul Romaniei??? Ce mai asteptam oameni buni? Ne-am predat cu totii? Ne place unde am ajuns? ….intr-o situatie mai mult decat mizera.. Dragnea sta la soare cu Irinuca in p…ula, iar in Romania sunt batuti oameni in scara blocului, omorati cu cutitul, fete si copii violati , copii , tineri, batrani care mor in spitale, si asta ne place? Ne-am pierdut cu totii ratiunea? Neamul asta nu mai are barbati adevarati? Unde vrei sa ne aduci Doamne? Ce lectie trebuie sa invete neamul asta ca sa se trezeasca? Trebuie sa platim iarasi cu sange ca sa ne spalam pacatele si sa ne cerem iertare eroilor acestei tari? Ce trebuie sa facem Doamne ca sa scapam de hidra asta?

  • Simplu : pui pasaportul si cartea de identitate in buzunar si pleci in oricare dintre celelalte tari UE.
   Nu se va schimba prea curand Romania. Au trecut 29 de ani si tot pe loc se sta.
   Iar barbati, Romania nu a avut niciodata. „Capul plecat, sabia nu-l taie”, este deviza de sute de ani.
   Asa ca nu te mai amara si paraseste Tara Hotilor. Vei vedea cum dispare stressul in cateva luni. Bafta si curaj!

  • @Punk/ este usor sa dai astfel de sfaturi daca esti tanar! Dar ce te faci atunci cand ai 66 de ani? Am muncit o viata, am adus plus valoare in domeniul meu de activitate, am votat de fiecare data responsabil, am iesit in strada atunci cand am vazut ca lucrurile o iau razna. Ce pot sa mai fac?

  • @Ela
   Impreuna cu ceilalti oameni cinstiti, sunteti prizonierii majoritatii romanilor.
   Din 22/12/1989, au existat mai multe variante :
   -parasirea tarii, imediat cum s’a putut face rost de un pasaport
   -ramasul si lupta pentru instaurarea democratiei
   Totul, s-a terminat in mod „oficial”, odata cu venirea minerilor (actul 2, iunie 1990) Absolut toti au putut vedea cum bucurestence/bucuresteni ii aplaudau pe mineri, cum se striga „moarte intelectualilor”. Au vazut multumirile „oficiale” ale lui I Iliescu.
   Impreuna cu alegerile castigate de FSN si I Ilescu, au completat tabloul numit Romania.
   A fost o decizie de luat : ramas in tara si „capul plecat, sabia nu-l taie” sau, parasirea teritoriului.
   Absolut toti cei care au luat decizia de a ramane pe teritoriu, au realzat in mod constient (ma refer la cei cu putere de discernamant) ca Romania, nu se va schimba niciodata. Ceea ce de altfel, s-a si intamplat.
   Din 1947, Romania a devenit in mod real, o tara unde o persoana cinstita, nu are absolut nici un viitor. Se poate trai, se poate duce o viata „normala”, atata timp cat nu pui la indoiala, sistemul corupt, prost gandit, fara valori. Sistem care s-a amplificat, dupa 1989.
   Altfel spus, daca iti acoperi singur ochii. Este trist, insa perioada de 72 de ani, a aratat cum un popor incult, fara empatie, fara mandrie (nu o evoc pe cea de fatada, nationalismul) este un usor de condus, fiind un popor supus.
   Imi pare sincer nespus de rau, pentru absolut toti cei care au ales sa ramana sa locuiasca pe teritoriu. Nimic nu se va schimba cu adevarat. Romania este si va fi, o „democratie originala”.

 21. Din ciclu NICI IN PAT CU IRINUCA NU SE POTOLESTE! – Ca oamenii lu Dragnea de la IJ dau buzna peste #procurorii nostri dragi ce ancheteaza tentativa pasnica de Lovitura de stat din 10 august – grav compromisa de jandarmi care n-au omorat si ei macar un diasporez pt Iohanis , ca sa isi puna Guvernu lui- se pare ca e doar inceputu Fiti vigilenti, dragi iubitori de veverite si manelisti, ! .VINE URGIA , cu declararea neconstitutionala a sfintelor protocoale, in urma carora mai luam si noi o paine, injurand la Tiran! Dupa care,tomnaticu amorez, vrea sa schimbe si legea securicilor, priviind amestecul in Justitie, incalcand grav Ordonanta 16 a lu Ciolos care ii facea pe acestia magistrati! O sfidare la adresa Statului de drepti , nici ca se putea!

 22. Una din cozile de topor ale Sultanului -inspectia judiciara- trebuie sa se antreneze bine pentru urmatoeii 30 de ani caci , statistic cel putin 500 din 850 care am depus plangeri o sa ne tinem si de capul lor ca Maries de criminalii din 1989 !!!!!!

 23. Naziștii de la IJ să nu creadă că nu vor plăti ! nu sunt decât niște torționari ai lumii moderne ! la pușcărie golanilor !

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.