G4Media.ro

Carmen Dan, atac la Klaus Iohannis: Președintele s-a antepronunțat în sensul constatării…

Carmen Dan, atac la Klaus Iohannis: Președintele s-a antepronunțat în sensul constatării publice că Jandarmeria a acționat violent pe 10 august / Legea adunărilor publice trebuie schimbată

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a fost audiată marți în comisia de apărare a Senatului în legătură cu reprimarea violentă a mitingului din 10 august. Ea a lansat un atac la adresa președintelui Klaus Iohannis, pe care l-a acuzat că s-a antepronunțat în legătură cu acțiunea jandarmilor împotriva manifestanților. De asemenea, Carmen Dan a spus că se impune modificarea legii privind adunările publice (legea 60/1991).

Anterior, în aceeași comisie au fost audiați șefii Jandarmeriei, Ionuț Sindile și Laurențiu Cazan, și prefectul capitalei, Speranța Cliseru.

Cele mai importante moment din cadrul audierii:

 • Salan (PSD): Am rămas consternat în seara zilei respective vizavi de pasivitatea președintelui României. Iar, ulterior, faptul că președintele a ieșit și a acuzat public o instituție a statului, mi se pare la fel de grav.
 • Carmen Dan: A fost expunerea unor evidențe, așa le percep și eu.”Consider că preşedintele României s-a antepronunţat, pentru că toată lumea îşi aminteşte ieşirea publică, imediat după evenimentele din 10 august, în care s-a pronunţat foarte clar în sensul constatării publice că Jandarmeria a acţionat violent. Ulterior, i-a cerut procurorului general să se sesizeze şi cred că (…) Parchetul General nu este în coordonarea Administraţiei Prezidenţiale. Bineînţeles că procurorul general avea competenţa să se sesizeze şi fără să îi solicite preşedintele României lucrul acesta
 • Pauliuc (PNL): Cine spune adevărul: ați coordonat, ați fost la minister, ați fost în concediu? Dacă se va cere la Bruxelles aplicarea art. 7 împotriva României ca urmare a evenimentelor din 10 august, vă dați demisia?
 • Carmen Dan: N-am să-mi schimb cu nimic poziționarea. Am spus că mi s-a părut un act de responsabilitate să îmi întrerup concediul și să fiu la minister. Nu vreau să comentez afirmațiile primarului general, nu obișnuiesc să îmi atac colegii la TV, dacă cineva face acuzații, să le probeze. Fiecare persoane cu un anumit rang în statul român are dreptul să-și spună punctul de vedere referitor la ce s-a întâmplat pe 10 august. Ref la art. 7: Voi lua cea mai corectă decizie în orice situație care se va dovedi reală. Deocamdată suntem la ”dacă”. Vă asigur că nu mă voi ascunde în munți.
 • Cine din MAI a planificat misiunea, dvs erați în concediu?
 • Carmen Dan: Secretarul de stat Nucu Marin. Eu nu am secretizat absolut niciun document. Legea spune că dacă într-un document se face referire la documente clasificate, acel document este clasificat. Eu nu am dispus clasificarea niciunui document.
 • Brăiloiu (PSD): Ați primit informațiile solicitate anterior mitingului de la Servicii?
 • Carmen Dan: Am primit acele informații, nu am să dezvolt acest capitol. Nu au schimbat substanțial caracterul măsurilor pe care noi le-am luat
 • Brăiloiu: Dacă în situația dată se repetă asemenea acțiuni, cum va acționa Jandarmeria?
 • Carmen Dan: Încrederea mea este că în sensul respectării și aplicării legii.
 • Ați primit informații că ordinul de intervenție nu ar fi fost legal?
 • Carmen Dan: Nu am primit nicio informație, Jandarmeria a acționat legal
 • Care a fost momentul în care s-a declanșat intervenția pentru restabilirea ordinii publice?
 • Carmen Dan: Se insistă foarte mult cu identificarea aspectelor orare, au prea puțină importanță. Jandarmeria a respectat legea.
 • De ce a rămas impresia că dvs. ați exercitat presiuni asupra Prefectului pentru emiterea ordinului de intervenție?
 • Carmen Dan: Asupra prefectului nu s-a exercitat de la nivelul conducerii ministerului nicio presiune.
 • Carmen Dan: De 1 an și 8 luni Jandarmeria gestionează situații de manifestații publice în virtutea respectării drepturilor de exprimare. Până la momentul 10 august, Jandarmeria a acționat cu multă maturitate, chiar și pe 10 august acțiunea a fost doar în sensul asigurării ordinii publice, nu în sensul restabilirii ordinii publice.
 • Se impune modificarea legii 60?
 • Carmen Dan: Este necesar să se intervină legislativ pentru a fi adusă în actualitate o lege din 1991 (legea 60 – n. red.), eu ca ministru îmi asum acest demers.
 • Moga (PSD): Avem informația, din spațiul public, că în următoarele luni se pregătesc alte proteste. Suntem pregătiți să prevenim ce s-a întâmplat pe 10 august?
 • Carmen Dan: Aceleași măsuri vor fi întreprinse la nivelul MAI. Am avut comunicare bună cu Primăria Generală, am avut o comunicare corectă cu Serviciile. Pentru toți angajații Jandarmeriei gestionarea unor astfel de evenimente se va face cu respectarea
 • Tot ce înseamnă management instituțional e în responsabilitatea mea. Împuternicirea colonelului Sindile la conducerea Jandarmeriei întrunește toate condițiile de legalitate.
 • Întrebare senator: Ce rol a avut Prefectul și cum ați colaborat cu el? Eu am precizat foarte clar în ce dată am fost la minister și cine s-a aflat la comanda ministerului. Dacă vreți să vă spun că am planificat și coordonat acțiunea, îmi pare rău, nu pot să vă satisfac această dorință.
 • Competența obiectivului strategic care este Guvernul este a Serviciului de Pază și Protecție. Ei sunt cei care întocmesc și planul despre care făceați vorbire și se întinde până la gardul pe care dvs îl invocați.
 • Șerban Nicolae: Este vai de țara care odată atacată în forma ei militară are procurori militari care-i anchetează pe cei care apără.
 • Senator: Se impune o reglementare care să controleze și aceste rețele sociale, pentru a controla conținutul? Nu avem pentru Facebook nici un control. Credeți că guvernul poate iniția acest tip de legislație?
 • Carmen Dan: Răspunsul nu poate fi unul singur, legislația actuală nu acoperă toate aceste nevoi și cred că este absolut necesar să facem o evaluare pentru a acoperi cadrul juridic pentru a putea fi pregătiți să luăm măsuri serioase împotriva tuturor aspectelor pe care le-ați enunțat. Persoane cunoscute sunt în atenția organelor de ordine publică. De aici până la preîntâmpina toate aceste aspecte prin care se amenință…Au fost și mesaje în sensul îndemnării de a lua armele jandarmilor și de a-i împușca în cap. Tocmai din această perspectivă analiza trebuie făcută foarte serioasă. Eu cred că o astfel de evaluare trebuie dezbătută inclusiv la nivelul societății civile. Este un demers pe care noi avem toată disponibilitatea să-l facem. În acest moment, pe legislația actuală, este destul de greu să ducem către o normalitate și firească a tuturor măsurilor pe care noi îl avem.
 • Carmen Dan, la declarațiile de presă: Intervenția Jandarmeriei a avut dublă acoperire juridică. Intervenția a început în momentul în care comandantul acțiunii a considerat că trebuie să înceapă. Din perspectiva legii 60 despre asta se vorbește, despre exprimarea acordului. Sunt absolut sigură că în cursul verificărilor penale se va stabili dacă există un nivel de responsabilitate și vinovăție și cine este responsabil.
 • Eu cred că în România finalitatea actului de justiție se face în instanță.
 • Cred că este necesar să existe o actualizare a legislației, este foarte veche, motiv pentru care în virtutea dreptului la inițiativă legislativă voi iniția acest  demers. Sunt multe aspecte care trebuie actualizate. Principiile vor fi produsul unei analize la nivelul ministerului.
 • Cred cu tărie că Jandarmeria trebuie să dețină toate pârghiile legale. Jandarmeria este o structură importantă și trebuie să beneficieze inclusiv de un cadrul legal adecvat.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Doneaza prin PayPal paypal icon
Donatie recurenta

Doneaza lunar pentru sustinerea proiectului G4Media

Doneaza prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Doneaza prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

28 comentarii

 1. Madam Phuphette, președintele nu e judecător deci se poate antepronunta cat vrea!

 2. În loc să-ți pui cenușă în cap dai cu clanța

 3. Faca i s-a ridicat mingea la fileu, de ce sa nu o faca? I -su bagat in gura direct ce sa spuna….

 4. Du-te acasa mama ! te iei de procuror , te iei de presedinte ce studii ai ?
  Cum puteti sa dormiti linistiti ?

 5. Madam, dar cand tu ai spus de lovitura de stat, ce-a fost ? in afara de prostie crunta …. Uite, ma antepronunt si eu: tu personal, o sa faci pushcarie pentru ziua de 10 august, de asta poti fi sigura

 6. Președintele are spionii lui de la SRI, care au filmat și raportat, deci probabil știe despre ce vorbește! Mitingul fusese totuși autorizat de Primărie, deci putea avea loc, chiar și în absența unor respondenți, căci era un miting pașnic. Madam Carmenuș fuge de răspundere ca o campioană pesedistă sau politică de elită!

 7. jigodia asta de secretara ajunge sa ne spuna ca daca vedem intuneric si spunem ca e noapte inseamna ca ne „antepronuntatm”

 8. Oare o fi nevoie de o decizie judecatoreasca pentru a decide daca au actionat violent? A vazut o lume intreaga ce s-a intamplat acolo.
  Daca a fost sau nu premeditat, daca au actionat violent cu sau fara motiv, asta este subiectul anchetei parchetului general. Desi, din nou, a vazut o lume intreaga jandarmii care bateau si gazau manifestanti pasnici.

 9. 1. Responsabilitatea.
  Ce responsabilitate e asta sa te duci sa stai degeaba la serviciu?
  Pai de aia sunt salariile asa mici. Ca toturor li se pare un gest de responsabilitate sa se duca la birou si sa stea degeaba.

  2. Antepronuntarea.
  Adica daca eu vad o crima si ma duc sa o denunt la politie, inseamna ca m-am antepronuntat?
  Ca asta a facut si presedintele. A vazut jandarmi violenti si a spus ca jandarmii au fost violenti. Care e problema?
  Si faptul ca jandarmii au fost violenti e o constatare incontestabila oricum. Dar cand nu aveti scuze, inventati acuze.

 10. dan carmen, plm ,o putoare!
  Cam atat!

  • Iar Landser e o spalatoare de cururi de nazisti, care nu se poate lipsi de slanina si carnati din Romania si pleaca cu opelu ala second hand ticsit de mancare in fiecare vacanta de craciun, pasti si vacanta copiilor de vara, pe care si-o petrece la 2 mai, la cort…

  • Căcatule!
   Atât!

  • Asistat,măi asistat
   Du-te dracu de căcat.

 11. Doamna Dan, sunteți .. pesedistă :D, antepronunțarea se interzice NUMAI pentru magistrați, uitați ce zice Danileț pe subiect (bănuim că știe mai bine un judecător decât o secretară de liceu, n’așa?): https://twitter.com/CristiDanilet/status/1031895383188811780

  • Wow, Danilet… Asta da somitate in materie de drept… In afara de colorat doua carti de drept, cand le-o fi facut mustati lu Cuza si Decebal, o mai fi scris vreo poezie oare?

  • Asa e domnu’ Asistat, ce stie Danilet despre legi, el e doar judecator. Stiu Serban Nicolae, Nicolicea si alti juristi de marca ai psd, toti facuti prin corespondenta la o fabrica de diplome.

  • asistat: e judecător, mă, societatea are așa mare încredere în știința lui de legi că îl lasă nici mai mult nici mai puțin să bage penali la bulău dacă el consideră că penalii au încălcat o lege sau alta. Nu știu dacă înțelegi, e destul de simplu, noi toți suntem de acord că judecătorii știu legile. Dan pe de altă parte e secretară de liceu. Societatea are așa mare încredere în știința ei de legi că o lasă cel mult să îi efectueze câte un oral lui Dragnea când are Dragnea timp.
   Nu în ultimul rând, e o chestiune de cultură generală: cum să spui că se ANTEpronunță un om care în primul și în primul rând nu se PRONUNȚĂ. Non magistrații nu se pronunță pe niciun dosar, nu dau decizii, nu dau hotărâri.. antepronunțarea e un caz evident de conflict de interese în cazul omului care urmează să se pronunțe pe dosar. Cum spuneam, hai că e simplu

  • bai rapandula de asistat: pai un judecator cam e somitate in materie de drept. cam cum esti tu somitate in materie de asistare :D. in curand o sa fii asistat sa gandesti, desi deja pare ca esti. gandesti doar in unic sens, dar cumva esti pe contrasens!

 12. Adica stati sa vedem, sa studiem, sa constatam. E o confuzie (voita sau nu) in capetele dileormanenilor dragnisti ca te apuca de jos. Nu e nici o indoiala ca jandarmeria a intervenit violent, exista marturii si imagini. Asa ca presedintele a enuntat o evidenta. Problema e daca jandarmeria a actionat legal sau nu. Si aici s-a antepronuntat psd-ul si Dragnea insusi spunind ca totul a fost legal. In mintea lor ei sint si procurori si judecatori chiar daca sint si faptuitori. Ideal, nu?
  Miss Teleorman, o urare de la noi: muie PSD!

 13. Parashuta asta nu si a scos inca microfonul din pizzda si acum mai vrea unul in gura

  • Obscenul nu este caracteristic acestei onorabile publicatii.
   Exprimativa opiniile in alta parte !!!

 14. Aceste sefa mascata a „SRI-Dragnea” se disculpa fata de acuzatiile aduse prin:
  ” legea adunărilor publice, a fost făcută în grabă și nu mai corespunde cu ce se întâmplă azi”
  si propun o noua lege care sa le permita ca si in viitor sa actioneze (de data aceasta legal) prin brutalitate si iresponsabilitate in suprimarea drepturilor democratice greu castigate.

  Noua directie dorita de PSD-ALDE este
  „Ciocul mic” si „Totul sub control”

 15. ADICA N-A ACTIONAT VIOLENT? I-A MANGAIAT PE DEMONSTRANTI. I-A PARFUMAT CU GAZ LACRIMOGEN.
  PAI SA-TI MANGAIE SI SA-TI PARFUMEZE PROGENITURA LA PRANZ, CAND SE SCOALA, MAI TOVARASA LUI DRAGNEA SI A LUI TERICEANU, MAI.

 16. Duamna spune că nu se va ascunde în munți. Nu-i nevoie de ditamai munții pt așa ceva ! O garsonieră cu ușa în tavan, situata la demisol, e numai buna pt duamna ministresă.

 17. madam secretara, dar in 89 am avut aprobare pentru miting? vedeti si de ceva elicoptere pe acoperisuri ca veti avea nevoie, si daca e numai unul va trebui sa va imbulziti!

 18. Deci cand dadeau cu grenade, tunuri cu apa si cu pulanul ei erau de fapt blanzi, nu? nu erau violenti. jesus ce terminata. jet fa de aici!

 19. Faceti-o sa taca pe proasta asta !

  Auzi : „Presedintele s-a antepronuntat” !
  Fa, Proasta Pamantului, Presedintele se poate pronunta in tot ce misca in tara asta pt ca este politician, om politic nu judecator !
  DOAR JUDECATORUL NU ARE VOIE SA SE ANTEPRONUNTE (SI ASTA IN CAUZELE PE CARE LE JUDECA , PT CA IN CAUZELE CARE NU II SUNT DEDUSE JUDECATII SE POATE PRONUNTA, CU RISCUL DE A NU MAI PUTEA ULTERIOR JUDECA ACEA CAUZA NICI IN FOND SI NICI IN CAILE DE ATAC) !!!

  PS. Ar fi cazul ca Papusha sa fie trecuta iar la facut cafea la aragaz sau, daca isi asuma careva riscul, sa o lase sa bage fise si sa apese pe butoane la automatul de cafea de pe peronul garii din Videle ! 😉

 20. ” Președintele s-a antepronunțat în sensul constatării publice că Jandarmeria a acționat violent pe 10 august” ? Ce a vrut sa spuna tuta asta? Ca presedintele a CONSTATAT PUBLIC (?????) Unde a invatat asta sa vorbeasca asa elevat ? La Videle, probabil (nu ca am ceva cu localitatea Videle, dar cu proasta asta am!)

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.