G4Media.ro

Inovație sub presiunea ecologizării: Cehia se pregătește să utilize energia atomică în…

Inovație sub presiunea ecologizării: Cehia se pregătește să utilize energia atomică în încălzirea centrală a marilor orașe

Cehia vrea să înlocuiască folosirea cărbunelui în termocentrale printr-o invenție: Teplator-ul reciclează deșeuri nucleare pentru producerea căldurii, scrie Deutsche Welle.

Republica Cehă are în aproape toate marile orașe de un sistem de centrale termoelectrice și de încălzire centrală. Majoritatea funcționează pe bază de cărbune. Dar renunțarea graduală la combustibilii fosili în Uniunea Europeană, pentru scăderea poluării, generează o problemă serioasă: cum poate fi asigurată pe termen lung încălzirea locuitorilor din ținuturile dependente de sistemul de încălzire centrală. Din punct de vedere tehnologic, trecerea de la cărbune la gaz este posibilă imediat – dar folosirea gazului va duce la scumpirea considerabilă a căldurii pentru populație.

O soluție revoluționară au prezentat recent cercetători de la Universitatea Tehnică Cehă (ČVUT) și de la Universitatea Boemia de Vest din Pilsen. Echipa de oameni de știință a dezvoltat o mică unitate pentru elemente nucleare folosite în centrale atomice, utilizând așa-numita căldură reziduală (din dezintegrarea radioactivă) a acestora pentru a încălzi apă. În curând, se vor pune bazele unei astfel de alternative ieftine la cărbune și gaz. Dispozitivul a primit numele de „Teplator”, în traducere aproximativă: generatorul de căldură. Produsul a fost deja brevetat, atât pentru concepție, cât și pentru construcție.

Citește integral pe economedia.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

 1. Cind vor auzi ecologistii nemti asa ceva se va zgudui credinta-n ei.

  • Nemtii si-au permis sa inchida centralele nucleare tocmai pentru ca pot importa energie nucleara de la vecini.
   Chestie de imagine!
   Curentul electric n-are miros.

 2. Noi nu mai avem incalzire centralizata, ca a luat-o bichonul galbejit si portocalii dinaintea lui. In schimb, avem, din grija lui Ciuca, microcentral nucleare. Practic, vom avea microcentrala nucleara de apartament.

 3. What could possibly go wrong?

 4. Energia atomica este curata si sigura.
  La Cernobîl nu a fost un accident ci a fost ceva cu buna stiinta facut.

  Ce pacat ca omenirea a fost asmutita impotriva energiei atomice asa cum acum sunt asmutiti impotriva vaccinarii, etc.

  • Exact. Oamenii nu sunt proactivi, nu gandesc critic, nu cauta informatii. Accepta tot ce li se zice la TV si la revedere.

   Se fac cercetari si teste pe o noua metoda de a extrage energie nucleara cu ajutorul sarurilor topite. Printre avantaje: 0 risc de meltdown (explozie) deoarece sistemul functioneaza la presiune atmosferica spre deosebire de reactoarele clasice unde apa lucreaza la presiuni foarte mari si de fapt ea „explodeaza” ci nu materialul nuclear; Reziduul nuclear provenit din Thoriu este radioactiv pentru doar 300 de ani, spre deosebire de reziduul nuclear provenit din uraniu care este radioactiv aproximativ 20.000 de ani; Se poate „arde” reziduul din Uraniu in acest tip de reactor pentru a genera energie si pentru a scurta perioada de radioactivitate la 300 de ani.

   Molten Salt Thorium Nuclear Reactor – google it, you’ll love it.

 5. Lumina direct de la calorifer.